26. tammikuuta 2015

Nalle Puh: "Tepsin takia hunajasta mennyt maku"

Median eteen marssi maanantaiaamuna vihainen pieni karhu. Puolen hehtaarin metsän kovin TPS-fani Nalle Puh tunnetaan lempeänä luonteena, mutta rajansa se on joka mesikämmenelläkin. Essi Keskisen pelipaitaan sonnustautunut Puh piti tunteikkaan tiedotustilaisuuden Pajamäen kioskilla itäisessä Turussa.

"Aiemmin olen todennut, että parasta ei ole hunajata, vaan hetki ennen hunajata. Mutta on tämä s*****a työmaa", Puh puhisi.

Silminnähden kiihtynyt Puh kertoi, että häneltä "nakkimuki lopullisesti nurin" TPS:n lauantaisessa kotipelissä, jonka joukkue hävisi Tapparalle peräti 8-1.

"Ensin revin kausikorttini ja sitten meinasin heittää Nasun uima-asun kentälle. Onneksi vieressä istunut Kengu rauhoitteli minua. 20 vuotta olen käynyt Typhoonissa pelejä katsomassa. Enää ei huvita edes jälkipelien pelaaminen Amarillosssa...", Puh nyyhkytti vasten Auran Aaltojen karvamikkiä.

Puhin pr-manageri Kani joutui pressitilaisuuden kuluessa monta kertaa rauhoittelemaan Puhia. "Ei voi kahden metrin syötöt mennä v***u kolme metriä ohi! Olo on kuin Uppo-Nallella", Puh meuhkasi.

Tiedotustilaisuus päättyi dramaattisesti, kun Puh heitti hunajapurkin kohti jonkin verran Kiprun näköistä kioskinpitäjää ja yritti haastaa jonkin verran Aki Bergin näköisen huoltomiehen tappeluun. Lopulta Puh jouduttiin kantamaan ulos Uittamontielle rauhoittumaan.

"Tuu ny Elomo itte selittämään!", Nalle Puh huuteli vielä läheiseltä taksitolpalta ja pui pienen pientä karvaista tassuaan.*

Lajia seuraaville lätkäjätkille Puhin purkaus ei tullut yllätyksenä. Jääkiekkoasiantuntijoiden piireissä tiedettiin, että Puhin sisällä on kiehunut jo pitkään. Puolen hehtaarin metsän asukeilla on tiivis suhde TPS:ään, sillä metsä sijaitsee vain parin kilometrin päässä Artukaisista. Alue tunnettiin aiemmin Kahden hehtaarin metsänä, mutta sitten sinne rakennettiin golfkenttä. Kesäisin siellä järjestetään Ruisrock.

Puolen hehtaarin metsän tepsiläiset ovat jo vuosia yrittäneet päästä isompaan rooliin TPS:n organisaatiossa. Viime keväänä Puh, Nasu ja Tikru kasvattivat omistusosuuttaan TPS:stä noin 10 prosenttiin. Pöllö ei heidän kanssaan halunnut kimppaan, sillä hän on jo osaomistajana Angry Birdsissä ja Ravintola Kaskiksessa. Pöllö onkin huutonauranut koko matkan pankkiin. Aasi Ihaa kannattaa TuToa.
......................

Jonkun tyypin löytäminen TPS:n johdosta kommentoimaan Nalle Puhin syytöksiä osoittautui vaikeaksi, sillä TPS:n henkilösuhteet ovat monimutkaisemmat kuin Forrestereiden ja Loganeiden.

Pieni kertaus lienee paikallaan. Mika Eskola valittiin HC TPS Turku Oy:n uudeksi toimitusjohtajaksi, jolloin toimitusjohtaja Niklas Österlund siirtyi FC TPS:n toimitusjohtajaksi, jolloin FC TPS:n nykyisestä toimitusjohtajasta Juha Reinistä tuli urheilutoimenjohtaja, kun taas Antero Niittymäki siirtyi HC TPS:n urheilutoimenjohtajaksi, jolloin HC TPS urheilutoimenjohtaja Ari Vuori jatkaakin HC TPS:ssä pelaajakoordinaattorina paitsi ettei jatkakaan. Ja missään välissä Juhani Tammista ei pyydetty yhtään mihinkään.

"Lajin helppous viehättää", eräs tunnettu TPS-vaikuttaja kommentoi organisaatiomuutoksia Siniselle zeppeliinille Olavin krouvin miestenhuoneen pisuaarilla myöhään sunnuntai-iltana.

Viimein saimme puhelinlinjoille myös TPS:n nykyisen päävalmentajan. Hän haluaa tässä haastattelussa pysyä nimettömänä, sillä hän on joutunut vihapuheen kohteeksi internetissä. Päävalmentajaa on syytetty muun muassa "yhdeksäst perättäisest tappiost", ja joukkueen pelitapaa moitittu "aiva gauhiaks".

"Kaikki menee pelikirjan mukaan, vaikka olemme hiukan jäljessä aikataulustamme. Alkuperäinen ajatukseni oli hävitä helmikuun loppuun mennessä kaikki valmentamani pelit, mutta se tavoite ei aivan onnistunut", päävalmentaja puolustautuu.

Päävalmentajan mukaan ideana on yllättää vastustaja täysin runkosarjan viimeisillä kierroksilla. Eli alkaa voittaa. "Ne eivät ikinä tiedä, mikä niihin iski", päävalmentaja kihertää. Päävalmentajan mukaan tavoitteena ei tässä vaiheessa kautta voi olla mikään muu kuin mestaruus.

Kun SZ tiedusteli tarkemmin, kuinka tämä yllättävä kurssinkäännös onnistuisi, päävalmentaja hermostui täysin.

"Sä oot Sininen zeppeliini uninen mikkihiiri!",** hän huusi luuriin ennen kuin Wiklundin vahtimestarit saivat hänet irrotettua tuulikaapin puhelinkopin ovesta.

Mutta ei hätää turkulaiset! Sinisen zeppeliini sai käsiinsä TPS:n toimiston luottamuksellisia pinkkejä post-it-lappuja, joiden perusteella näyttäisi siltä, että TPS:n johdossa ollaan vihdoin viimein herätty seuran kurimukseen.

Ensimmäisenä tavoitteena on saada joukkueen talous kuntoon. Kevään aikana TPS tulee myymään kaikki jäljellä olevat faninsa sopuhintaan naapuriseuroille. Fanien ykkösvitjasta (Matti, Johannes, Teemu) seura toivoo saavansa noin miljoonan. Lisäksi TPS aikoo nostaa Humalistonkadun pankkiautomaatista 11 000 000 euroa, ja ostaa rahoilla pari lupaavaa kanadalaista sekä Ville Leinon.


* Nalle Puh saattoi myös yrittää tilata lennosta taksia. Karhujen käsimerkkejä on välillä vaikea tulkita.
**Sinisen zeppeliinin reportteri selvitti myöhemmin, että Mikki hiiri ei ollut uninen, vaan hänet oli tosi asiassa kolkattu ja sidottu tuoliin eräässä hanhivaaralaisessa varastossa.

13. tammikuuta 2015

Maailman ensimmäinen kissavideo

"Purrrrr purrrr...*BLURBBB* [oksennettu karvapallo] ... purrr purrr purrr."

Mustavalkoisella Youtube-videolla näkyy noin kuusikiloinen kissa, joka pesee tassullaan korvantauksiaan. Sitten se äkkiarvaamatta ryntää kohti ulko-ovea vain vaihtaakseen eteisessä suuntaa ja loikkii keittiön pöydän yli olohuoneeseen ja jää sängyn alle kyhjöttämään.

Vaikuttaa tavalliselta kissavideolta.

Paitsi että tämä on internetin historian ensimmäinen kissavideo. Sen löysivät Rauman yliopiston mediatutkijat kesken 50 miljoonan euron tutkimusprojektin viime torstaina. Mediatutkijoiden piti Suomen akatemian rahoilla selvittää, kuinka usein MTV3:n uutisten alarimpsutekstiin lipsahtaa kirjoitusvirhe. Mahdottoman savotan edessä tutkijat päätyivät kuitenkin Kiikolan Nesteelle kahville ja katsomaan iPadilta kissavideoita.

Oltuaan yhtämittaisesti yli 40 minuuttia YouTubessa tutkijaryhmä törmäsi sattumalta videoon, joka lähemmässä tarkastelussa paljastui kaikkien netissä olevien kissavideoiden kantavideoksi. Videon arvellaan olevan jopa yli kahdeksan vuotta vanha. Radiohiiliajoituksella tutkijat ovat pystyneet selvittämään, että video on varmuudella ladattu YouTubeen vuoden 2005 helmikuun ja huhtikuun välisenä aikana.

"Video on hämmästyttävän hyvin säilynyt, vaikka sitä on katsottu yli 12 miljoonaa kertaa ja jaettukin yli 300 000 kertaa", Mediatutkija, rotukissaharrastaja ja poikamies Weijo Haurasparta ihmettelee.

Ensimmäiseltä kissavideolta puuttuvat monet sittemmin tutuksi tulleet kissavideoiden piirteet. Sillä ei esiinny isoa koiraa tai akvaariota, eikä pesukarhukaan varasta kesken videota kissan murkinaa kupposesta. Ensimmäinen video koostuu liki pelkästään nuoleskelusta, ryntäilystä ja kyräilystä, joten se vaikuttaa moderneihin kissavideoihin verrattuna arkaaiselta. Toisaalta siinä on jo huolellisella luennalla löydettävissä kissavideon ydintematiikkaa kuten nuoleskelua, ryntäilyä ja kyräilyä.
......................

Kun mediatutkijat ymmärsivät mitä heillä on käsissään, he alkoivat varovasti lukea videon alla olevaa kuvailutekstiä. Paljastui, että kieli oli viime vuosikymmenellä Suomessa yleisesti puhuttua suomea. Kun tutkijat ymmärsivät klikata koko tekstin auki, he saivat selville videon lataajan.

"Kyllä se oli sellainen once in a lifetime -hetki, kun löytää Youtubesta tällaisen helmen kesken vilkkaan mediatutkiskelun. Mediahan on viihteellistymässä, ja yhä useampi ihminen käyttää www:tä. Sen lisäksi ovat tulleet nämä uusmedian kanavat kuten Suomen kuvalehden verkkosivut ja yliopistotutkijoiden työajanseuranta netissä", Haurasparta kertoo alansa läpimurtohetkistä.

Maailman ensimmäisen kissavideon lataajaksi paljastui noormarkkulainen toimistotyöntekijä Pasi Nieminen, 42. Mediatutkijat soittivat hänelle(kin) myöhään iltapäivällä pub Pikku Matamista ja saivat selville videon syntyhetket.

Omien sanojensa mukaan Niemisen ei pitänyt lainkaan kuvata ja ladata maailmanlaajuiseen tietoverkkoon kissavideota, mutta hän oli tekohetkellä "lenssussa ja hieman alakuloinen". Hetken mielijohteesta hän kuvasi silloisen kissansa Kattimatin toilailuja. Aivan videon ensisekunneilla tarkkasilmäinen katsoja voikin havaita ruudun alareunassa vilahtavat Niemisen pitkät Dark Horse -merkkiset kalsarit.

Nieminen ei halunnut antaa kommenttia Siniselle zeppeliinille kissavideoistaan, sillä hän on sittemmin löytänyt itselleen mukavan naisen.

Tutkijoille tuli yllätyksenä, että miehetkin sekä tuottavat että katsovat kissavideoita.

"Kissavideotutkimuksen paradigmana on ollut, että kissavideoita tekevät etupäässä vanhatpiiat, mutta tämä on paljastumassa pelkäksi ennakkoluuloksi", Haurasparta sanoo.
..........................

Niemisen esikoiskissavideon jälkeen kissavideoita on ladattu internetiin noin 598 000 000 kappaletta, ja niitä on katsottu työpaikoilla yhteensä yli 14 miljardia tuntia. Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT on arvioinut, että yksistään Suomessa kissavideoiden työajalla katsominen leikkaa talouskasvua noin 0,3 prosenttiyksikköä vuosittain.

Ajatuspaja Libera esittääkin pamfletissaan, että kaikkiin Suomen työläppäreihin asennettaisiin palomuuri, joka päästää läpi vain kuntoiluun sekä tasaverotukseen kannustavia videoklippejä.

Rauman yliopiston mediatutkijat innostuivat löydöstään niin, että he skippasivat duunit loppuviikolta kokonaan. Nyt heillä on vetämässä Helsingin Sanomain säätiössä 200 000 euron apurahahakemus monivuotiseen tutkimushankkeeseen, jossa selvitettäisiin, mitkä eläimet esiintyvät useimmiten Iltalehden verkkosivuilla ja liittyykö se suoraan eläimen lutuisuuteen.

"Varmastikin kissan- ja koiranpentuja on paljon, mutta minipossut ja saukot saattavat yllättää leikkisyydellään tavallisen mediankäyttäjän, joka kuitenkin etsii verkosta mahdottoman höpsöjä jutskia", Haurasparta sanoo.

Helsingin Sanomat ei vastannut Sinisen zeppeliinin soittopyyntöihin tiistaina ennen blogin Painoon menoa.

7. tammikuuta 2015

Wain Muutamija Multawarpaiden Turusta Pöllimijä Asijoita

Jotakin minussa särkyi, kun kuulin Helsingin yliopiston viettävän tänä vuonna 375-vuotisjuhlia. Siis... ETTÄ MITÄ? (Tai turkulaisittain: "Kui pal he onnistuvakki yhes lauses saama asioit menemä päi Brinkkala?")

Tuntui, että kaikki meni. Sopersin hiljaa Pietari Brahen nimeä. Sitten lauloin hentoisella tenorillani "helky laulu Auran rantain silmä kirkas salamoi". Mutta ei silmäni salamoinut, sillä se oli kostunut suolaisista kyyneleistä. Olin vain kumiseva vaski tai helisevä symbaali. Hetken ajattelin, että entäpä jos vain erakoidun ja katkeroidun kuin Paavo Nurmi.

Onneksi länssuomalainen luonne ei anna periksi heti kun ensimmäiselle hansalaivalle sattuu haveri. Otin naulakosta minkkimuhvini ja marssin Pinellaan lasilliselle Chablista. Siinä tiskillä kysyin hiljaa itseltäni: "Mitä myyntimies Jethro tekisi?". Ainakaan Jethro ei luovuttaisi. Eikä Lola luovuttaisi. Eikä Saku koskaan luovuttaisi.

Sitten yhtäkkiä kuulin Mikael Acricolan (tai mahdollisesti Pinellan baristan) äänen: "Maisteri, Sinun on kirjoitettawa näistä cohtuuttomista wääryyxistä."

Palasin Ajurinkadulla sijaitsevalle työhuoneelleni ja panin Eurooppa 3:n debyyttilevyn Kosketuksia LP-soittimeeni. Fundeerasin manumaisesti tovin, avasin tuliterän MacBook Airini ja annoin näppäimistön laulaa. Samalla hetkellä kaikki Turulle tehdyt kataluudet vyöryivät syvältä sielustani hyökyaaltomaisesti näytölle. Olin nopeampi kuin Paavo Nurmi. Olin sulosointuisempi kuin Miisa. Olin liekeissä kuin Minihinta.



Wain Muutamija Multawarpaiden Turusta Pöllimijä Asijoita


Turun Akatemia (eli sittemmin Helsingin yliopisto)
Eräs häpeällisimmistä akateemisen maailman tapahtumista on väittää Helsingin yliopiston olevan 375-vuotias. Turkulaisen raplyyrikko Nikke T:n mukaan "No way ei käy se tyyli, siihen lähtee mukaan vain maksullinen lyyli". Turun akatemia on Turussa vuosina 1640–1828 toiminut Suomen ensimmäinen yliopisto. Jos, siis JOS, Helsingin yliopisto kehtaa viettää 375-vuotisjuhlaa tänä vuonna, niin allekirjoittanutta maisteria on turha kutsua paikalle. Katsokaa nyt hyvä mies vaikka Wikipediasta ensin perusasiat, arvoisa kansleri Thomas Wilhelmsson!

Pääkaupunkius
Eräs häpeällisimmistä Suomen historian tapahtumista oli siirtää pääkaupunki vuonna 1812 Turusta Helsinkiin. Suomen suuriruhtinaskunnan senaatin talousosaston varapuheenjohtaja Carl Erik Mannerheim kirjoitti muistelmissaan sen olleen virhe, johon olivat vaikuttaneet suomalaiset "onnenonkijat ja projektimaakarit".

TPS:n jääkiekon Suomen mestaruus 1994
Eräs häpeällisimmistä Suomen urheiluhistorian tapahtumista oli Otakar Janeckyn korkealla mailalla huitoen tehty maali TPS-Jokerit-finaalisarjassa. Pienemmästäkin on tsekkiä Euroopassa sakinhivutettu.

Romantiikka
Turun romantiikka oli 1800-lukulainen kirjallisuusliike. Sekin vietiin itään. Uudeksi nimeksi tuli siellä Lauantaiseura. Miettikääpä sitä. Vähän kuin muuttaisi parmankinkun lauantaimakkaraksi ja väittäisi sitä samaksi tuotteeksi.

Kirjamessut & Down By The Laituri sekä KAIKKI trendikkäät konemusiikkitapahtumat Suomessa ikinä
Ne olivat kaikki Turussa ensin. Ymmärrän, että matkiminen on imartelun muoto, mutta Down By The Kemijokeen raja on viimeistään vedettävä. Keksikää jotain itsekin, multavarpaat! Onneksi me turkulaiset keksimme hipsteritapahtumia sitä mukaa, kun niitä nälkämaahan varastetaan. Nähdään taas H2Ö:ssä!

Levottomat-elokuvasarja
Eräs elokuvateollisuutemme häpeällisimmistä hetkistä oli se, kun riipaisevasta ja elämänmakuisesta Levottomat-elokuvasta tehtailtiin halpahintaisia jatko-osia, joissa niin tapahtumapaikka kuin tematiikka oli muuttunut tunnistamattomaksi. Alkuperäisessä, herkässä aikalaiskuvauksessa seurataan turkulaisen komistuksen Arin (nimi muutettu) eksistentiaalisia kasvukipuja Turun keskustassa ja Ruissalon rannoilla. Jatko-osat taas ovat mauttomia, Anssi Kelan musiikkia sisältäviä tekeleitä, joissa paperinohuet kolmekymppiset karaktäärit harrastavat irtosuhteita.


PS. Maisteri ei ole unohtanut sitä, kun Hjarrys Harkimo yritti ostaa Suomen Joutsenen Helsinkiin. Ei todellakaan ole.