29. lokakuuta 2015

Uudet pörröisemmät viestinnän lait


"Viestintä epäonnistuu aina, paitsi sattumalta", professori Osmo A. Wiio opetti humoristisissa mutta osuvissa viestinnän laeissaan. Sääntö pätee yleisemminkin: "Villaneuleen pesu epäonnistuu aina, paitsi sattumalta" tai "kotimainen ydinvoimahanke epäonnistuu aina, paitsi sattumalta".

Wiio kirjoitti viestinnän lakinsa aikakaudella, jolloin ei vielä tiedetty tupakoinnin ja kommunismin olevan epäterveellisiä. Internetistäkään ei oltu kuultu. Siksi päätimme Sinisen zeppeliinin vaikuttajaviestintätiimissä kirjoittaa uusiksi viestinnän lait.


Sinisen zeppeliinin uudet (ja pörröisemmät) lait viestinnästä


1. Ota selvää, ole selvä
Selvitä ensin tosiasiat ja kerro ne sitten napakasti. Älä sävellä, ellet ole Sibelius.

2. Maineenhallinta on paineenhallintaa
Tiukassa paikassa pysy rauhallisena, älä ylipelaa. Älä provosoidu kun provosoidaan. Someraivon ja loiskiehunnan aikakaudella jokaiseen kohuun ei kannata tökätä lusikkaansa. Kauppamies Rhett Butlerin sanoin:"Frankly my dear, I don't give a damn."

3. Pörröisyys on viesti – Fluffiness is the Message
Mainekriisin sattuessa täytä organisaation somevirta eläinvideoilla. Mikään ei pehmennä imagoa (ja aivoja) kuten pörröinen mediamaskotti. "Niin, heillä on se korruptioskandaali ja lapsiorjia Kaukoidän hikipajoiss..... awwwwwwwwww... ne ovat hankkineet koiranpennun! Kattokaa nyt!"

4. Avaruudessa kukaan ei kuule huutoasi, somessa kaikki kuulevat huutosi

Sosiaalisessa mediassa pienten typeryyksien mukana tulee suuri vastuu. Siksi kannattaa pitää mielessä sosiaalisen median typeryyden yhtälön laskukaava: Oma typeryys x seuraajiesi määrä potenssiin seuraajiesi seuraajien määrä + n (mielensäpahoittajat + väärinymmärtäjät) = somen yhteenlaskettu typeryys. Mitkään some-ohjeet eivät auta idioottiuteen.

5. Ihminen ei kuole blokkiin

Ei, sananvapauttasi EI ole rajoitettu, vaikka a) joku on eri mieltä kanssasi b) joku on blokannut sinut somessa c) joku ei vastaa typerään kysymykseesi d) joku korjaa asiavirheesi. Lopeta olemasta hemmetin iso itkupilli.

6. Huumorintajuttomat voittavat aina
Tosikkous on uusi musta. Nykyään joku loukkaantuu aina. Siksi mikä tahansa hauska juttu kannattaa aloittaa ja lopettaa anteeksipyynnöllä. Selvennetään vielä, että "musta huumori" ei tarkoita rasistista vitsiä.

7. Älä koskaan v******e toimittajalle

Toimittaja loukkaantuu helpommin kuin Jari Litmanen, mutta on paljon pitkävihaisempi. Ihmisen kannattaa olla nöyrä hammaslääkärin, nimismiehen ja toimittajan edessä.

8. Housuton, we have a problem
Alastomuus viestinnän välineenä on todella passé. Kata Kärkkäisen peräaallokossa jokainen puulaaki julkaisi oman nakukalenterinsa, ja rintoja näyttämällä osoitetaan mieltä milloin minkäkin asian puolesta tai sitä vastaan. (Me Sinisessä zeppeliinissä olemme sitä mieltä, että tissit ovat liian hieno juttu minkään poliittisen agendan ajamiseen.) Internet on jo täynnä pienpörröä, joten viestitään vastedes vaatteet päällä, jookosta joo.

9. Aitous, schmaitous
"Ole aito!" hoetaan kaikissa viestinnän koulutuksissa. Helpommin sanottu kuin tehty, sillä aitous on yksi teeskentelyn vaikeimmista lajeista. Rento, spontaani aitous syntyy vain ahkeran harjoittelun ja toistojen kautta. Kun vihdoin opit aitoutta, voit markkinoida kuluttajille naudanlihaa eettisenä valintana ja kertoa kaivostoiminnan olevan ympäristöteko.

10. Video tappoi viestintätähden
Nuori toivo, älä tule viestintäalalle. Opettele koodausta, perusta pienpanimo tai keksi kotiinkuljetukseen liittyvä innovaatio. Viestintäalalla hommat on loppu ja mökki tulessa. Kohta robotit tuottavat kaikki sisällöt, ja jo nyt 15-vuotias tet-harjoittelija osaa enemmän viestintäkanavia kuin tulet ikinä edes nimeltä muistamaan. Eiköhän tämä ollut tässä.

14. lokakuuta 2015

Leikkimieliset ihmiset, jättäkää meidät rauhaan

Nyt saa riittää säkkihyppely ja yhteislaulu! Ei enää yhtäkään improvisaatioharjoitusta eikä vaateviestiä!

Meidän normaalisti sisäänpäin kääntyneiden pitää vihdoin nousta vastustamaan leikkimielisten ihmisten hirmuvaltaa työ- ja huvielämässä.

Ennen leikkimieliset ihmiset päästettiin irti ainoastaan polttareissa ja kesäteattereissa, missä he pystyivät aiheuttamaan vahinkoa kanssaihmisten psyykelle vain hyvin rajoitetusti.

Tänä päivänä leikkimieliset ihmiset piinaavat meitä introvertteja kaikkialla. Häveliäs henkilö ei voi enää mennä mihinkään tilaisuuteen ilman jäytävää pelkoa, että hän päätyy nöyryyttävään seuraleikkiin tuntemattomien ihmisten kanssa. Vain hautajaisissa introvertti uskaltaa rentoutua, sillä siellä ei leikkimielinen ihminen (vielä) kehtaa elämöidä.

Jos tämä meno jatkuu, kohta kuolema on introvertin ainoa pakopaikka. Jonkun on viimein sanottava näille yhteisömanagereille ja lempparityypeille "EI".
......................

Leikkimielinen ihminen haluaa muuttaa normaalit ihmisten väliset vuorovaikutustilanteet kummalliseksi hassutteluksi. Kokouksessa hän heittää naamallesi värikkään pallon, joka pitäisi innovoiden viskata eteenpäin kollegalle. Leikkimielinen ihminen keksii, että aivan asiallisen Powerpoint-kalvoesityksen sijasta jokaisen täytyy tällä viikolla esittää asiansa työporukan edessä pantomiimina. Leikkimielinen ihminen haluaa rikkoa rutiinimme, mutta rikkoo vain sielumme.

Leikkimielisen ihmisen puuhista on leikki kaukana. Firman kehityspäivillä lohileipien ja kahvin tilalle ilmestyy "toiminnallisia harjoituksia" tai "oman kehon huoltoa". Syytön toimistotyöntekijä huomaa yhtäkkiä palanneensa ala-asteen liikuntatunnille juuri ennen telinevoimistelun alkua.

Virkistyspäivänä änkyttävälle metsätalousinsinöörille lyödään mikrofoni käteen ja häntä käsketään vetämään stand-uppia. Jos leikkimielisen ihmisen annetaan järjestää ohjelmaa ulkona, sidotaan alaraajahalvaantunut tilintarkastaja valjaisiin ja kiskaistaan köysiradan poikki ylösalaisin.

Leikkimielisten ihmisten kaikkien aikojen klassikko on tietysti pakottaa häissä juuri se pulska häävieras vaateviestin ankkuriksi. (Vinkki: Kysy aina uudelta työtoveriltasi, onko hän koskaan toiminut tai halunnut toimia kaasona. Jos vastaus on kyllä, hän on leikkimielisistä ihmisistä pahinta laatua, varo häntä.)

Hirveintä on, ettei itsensä nolaamisesta voi kieltäytyä, ettei leimautuisi tosikoksi tai jenginpetturiksi. Tätä on paljas fasismi.
....................

Teen muutaman asia kerralla selväksi meidän kaikkien introverttien puolesta.

Ennen muuta: Me introvertit olemme onnellisia ilman leikkimielisten ihmisten meihin kohdistamaa aktivointia tai "irrottelua". Minun sisälläni on tälläkin hetkellä oikein hauskaa, vaikken jonglööraa tai hypi lehtikasoihin.

Ja mikä ihmeen tarve leikkimielisillä ihmisillä on aina ja kaikkialla lauraa lurittaa? En halua laulaa minkään yleisön edessä, sillä se ei ole minulle luonnollinen viestinnän keino enkä halua tahattomasti vahingoittaa väräjävällä tenorillani alueen eläimistöä.

Enkä koe tarvetta "vapautua sisäisistä estoistani" eli siitä, että pidän kohteliaan etäisyyden kanssaihmisiini. En halua osallistua morsiamenryöstöön häissä, enkä säkkihyppelyyn osaston oudokin kanssa. En halua koskettaa markkinointipäällikköä minkäänlaisessa tilanteessa. Ebolan kaltaisten globaalien kulkutautien aikana meidän pitäisi ylipäätään kosketella toisiamme vähemmän. Jos haluan vieraan ihmisen pöpöjä, nuolen metron metallitankoa.

En halua löytää sisäistä lastani, joka on 33-vuotias ja vähän omituinen (ei vähiten siksi, että hän asuu sisälläni). En löysää kravattia minkään pelleilyn takia. En halua voittaa itseäni tai pelkojani tavallisena tiistaina – haluan vain selvitä työviikosta ehjin nahoin ja käydä perjantaina Siwassa ostamassa lohtulevyn suklaata.

Olen ihmisenä jäykkä kuin Jenni Vartiaisen tuotanto. Siksi on kohtuutonta, että kaltaiselleni helposti vaivaantuvalle protestantille elämästä on tullut yhtäkkiä avautumista ja lääppimistä.
....................

Niin työelämässä kuin parisuhteessa on tärkeintä löytää syyllinen. Kuka siis on syyllinen tähän kammottavaan leikkimielisten ihmisten tyranniaan?

Syytän leikkimielisten ihmisten ylivallasta televisiota ja ulkomailla käyneitä naisia. Molemmilla on ikävä taipumus tuoda kulttuuriimme mutkatonta ihmisläheisyyttä kuten nakutreffejä, poskisuudelmia ja sunnuntaibrunsseja. Syytän puolustusvoimien pehmo- eli syväjohtamista, jossa alokkaallakin on ihmisarvo. Syytän ja teatterialan ammattilaisia, jotka vetävät elämyskursseja toimistotyöntekijöille. Syytän duudsoneita ja possea. Syytän nenäpäivää.

Mutta ennen kaikkea leikkimieliset ihmiset: Antakaa introverttien seistä rauhassa kädet puuskassa nurkassa. Meidän on hyvä niin.