30. heinäkuuta 2016

Rakkaus on ainoa velvollisuus


Hyvä hääpari, arvoisa juhlaväki

Maailmassa on vain yksi velvollisuus, Rakkaus. Se on ainoa aate, jolle pitäisi pystyttää patsaita. Se on ainoa sana, jota todistaa. Se on ainoa uskonto, johon ketään saisi käännyttää.

Ihmiset, me olemme täällä tänään tekemässä noita kaikkia, olemme tekemässä niitä täällä yhdessä.

Rakkaus – ja hän on täällä tänään – kuulostaa maailman helpoimmalta asialta: poika tapaa tytön, tyttö tapaa pojan. Nykyaikana sääntöjä on löysätty vielä niin, että muutkin vaihtoehdot käyvät. Mutta me tiedämme, että rakkaus on kaikkea muuta kuin helppoa.

Sillä rakkaus on väkevä ja armoton peto, jota ei voi kesyttää. Rakkaus raatelee. Sydämet lyövät sydämiä. Rakkaus vetää maton jalkojen alta ja iskee häpeilemättömästi vyötärön alapuolelle. Rakkaus polttaa, se velloo, se jylisee. Rakkaus on niin hurjaa, että  toisinaan tuntuu, että me ihmiset hädin tuskin selviämme siitä. Onneksi suurimman osan aikaa rakkaus on lempeä jättiläinen: Se nostaa meidät ilmaan ja kantaa mukanaan. Rakkaus hehkuu niin, että pelkkä ajatus siitä lämmittää koko tuvan. Rakkaus murtaa muureja, olivat ne sitten ihmisten sisällä tai ihmisten välillä. Rakkaus avaa padot. Rakkaus voittaa kaiken.

Rakkaus on ainoa velvollisuus, sillä se tuo ihmisiä yhteen. Suurimman osan aikaa siinä kohdunsuun ja haudansuun välillä me teemme itseksemme tärkeitä, seuraavaan kvartaaliin vaikuttavia asioita. Ostamme ja myymme tavaroita ja palveluita. Jahtaamme ruokakaupoista nyhtökauraa. Näytämme särmiltä jakkupuvuissamme ja pikkutakeissamme, ja yritämme yltää tulostavoitteisiin. Elämä tapahtuu sillä aikaa, kun olemme ottamassa selfietä. Juuri silloin, ohikiitävässä hetkessä rakkaus nappaa meidät. Parhaimmillaan se ohikiitävä hetki kestää timanttihäiden verran. Totta kai rakkauteen tulee välillä ryppyjä, mutta niin tulee meihin ihmisiinkin.

Hyvät ystävät,

uskon, että jokainen meistä voi saada sen rakkauden, jonka tarvitsee. Yksikään ihminen ei ole rakkaudeton ihminen, jokaisessa ihmisessä on paljon enemmän rakkautta kuin kansalliset terveyssuositukset sallivat. Sillä rakkaus sisältää aivan liikaa sokeria, suolaa, perhosia, samppanjakuplia, tyydyttämättömiä rasvoja, raskasmetalleja ja ties mitä, että mikään terveysviranomainen voisi sitä suositella. Rakkauden mukana pitäisi tulla varoitustarra: "AIHEUTTAA ONNELLISUUTTA, SYDÄMENTYKYTYKSIÄ, HÖPERYYTTÄ, LEPERTELYÄ JA ÄRSYTTÄVIÄ EMOJII-TEKSTAREITA."

Rakkaus on ainoa velvollisuus, sillä rakkaus on lopulta kaikki mitä meillä on. Rakkaus on maailman ihmiskuntaystävällisin asia, ja se tapahtuu todella. Rakkaus tulee hakemaan sinua lentokentältä aamuyöstä. Rakkaus laittaa kätensä reidellesi savusaunan hämärässä. Rakkaus valvoo, että nukut. Rakkaus silittää selkääsi kun sinuun sattuu. Rakkaus tekee pieniä kaljuja pallopäitä konttailemaan lattialle.

Hyvä hääpari,

olette onnekkaita ja onnellisia. Silti hääpuheissa annetaan aina neuvoja juuri teille kahdelle, jotka ette sillä hetkellä tarvitse yhtäkään neuvoa. Raamatusta rakkaudenkäskyjä löytyy kaksi, mutta mielestäni tarvittiin viisi lisää.

Ensimmäinen käsky: Pussailkaa paljon. Se ei ehkä välittömästi ratkaise ihmiskunnan suurimpia ongelmia, mutta toisaalta, onko kukaan koskaan tehnyt pahaa pussaillessaan?

Toinen käsky. Älkää säästelkö rakkauttanne. Osoittakaa toisen heikoimmalla hetkellä pelkkää lempeyttä. Antakaa anteeksi molemmille.

Kolmas käsky. Ajakaa sateessa suureen tuntemattomaan kaupunkiin. Valvokaa valomerkkiin suttuisessa, oudossa paikassa. Tunkekaa rahaa jukeboksiin ja valitkaa hölmöjä biisejä, sitten tanssikaa hassusti! Ihan viimeiseksi rakastelkaa vieraiden lakanoissa ja lähtekää kotiinne kuin varkaat.

Neljäs käsky. Jättäkää kaikki, mutta älkää jättäkö toisianne.

Viidennen ja viimeisen käskyn varastin Amerikan suurimmalta romantikolta, Bruce Springsteeniltä. Se menee kaikessa komeudessaan seuraavasti: "Baby, we can make it allright."

Hyvä hääpari, rakkaat ystävät, rakkaus on ainoa velvollisuus. Kiitos.