16. marraskuuta 2015

Surukriittisyys on nyt muodikkainta kriittisyyttä

Yhä useampi suomalainen kritikoi asioita, joista ei ymmärrä mitään eikä viitsi ottaa selvää.
Ennen pelkästään pahantuulisten humanistien suosima kriittisyys on viime vuosina levinnyt kulovalkean tavoin rahvaan harrastukseksi.

Kun aiemmin älyllinen tyhjäkäynti purkautui perus jupinana Kesoililla, nykyisin jokaisella on mahdollisuus levittää omaa pahaaoloaan ennennäkemättömän nopeasti ja laajalle.

"Nykyaikana jokainen meistä on media. Millä siis tarkoitan, että jokainen meistä on oma Mitä Vittua -lehtensä", kriittisyystutkija Jari Kalapuikkonen tiivistää.

Kalapuikkonen tietää mistä puhuu, sillä hän on eräs harvoista suomalaisista, joka on ylittänyt kriittisen pisteen. Tämä tapahtui vuonna 1989 Puijolla.

Kalapuikkosen mukaan yhden kriittisyyden sijaan pitäisi puhua useista eri kriittisyyksistä. Ihminen voi olla esimerkiksi rokotekriittinen, mediakriittinen, ilmastokriittinen, maahanmuuttokriittinen, evoluutiokriittinen, kulutuskriittinen, EU-kriittinen, sukupuolikriittinen tai Nato-kriittinen. Ainoastaan koiranpentuihin ei vielä suhtauduta kriittisesti, mutta luultavasti kissaihmiset jo hautovat asiaa.

"Ehdottomasti erikoisin kriittisyyden muoto on itsekriittisyys, jota ihmisistä harrastaa vain noin joka viideskymmenes. Ja lähdekriittisyydestä en viitsi tässä edes puhua", Imatran yliopistolla väitöskirjaansa valmisteleva Kalapuikkonen tuhahtaa.
.................................

Myös kritiikki elää ajassa. Syksyn ehdoton trendi kriittisyydessä on surukriittisyys. Siinä kritikoidaan muiden ihmisten osoittamaa ja tuntemaa empatiaa. Toisin sanoen sitä, että ihmiset surevat väärin.

Surukriitikko Esa Linja-Auto moittii tuoreessa kiistakirjoituksessaan Surun pyyhit silmistäsi pois TAI MUUTEN! (Internet-ajatelmat 2015) suomalaisia epäjohdonmukaisesta suremisesta ja liikuttumisesta.

”Haluan korostaa surun määrämittaisuutta. Että kun surraan, niin surraan tasaisesti ja reilusti. Ei se vaan voi mennä niin, että yhdestä tragediasta liikututaan ja toisesta ei. Ei täällä nyt surra kuin siat vatukossa!”, Linja-Auto latoo.

Hän toivoo, että jatkossa ihmiset ”edes vähän ajattelisivat”, ennen kuin muuttavat somessa profiilikuvaansa tai klikkaavat sydäntä. Hän korostaa, että tunteiden näyttämisessä pitäisi käyttää kylmän viileää järkeä.

Kriittisyystutkija Jari Kalapuikkonen kertoo, että yletön kriittisyys on jo synnyttänyt oman vastailmiönsä. Niin sanotut kriittisyyskriittiset kyseenalaistavat jatkuvan ilmiöiden ja ihmisten arvioinnin. Kriittisyyskriittisten mielestä ihmisten pitäisi suhtautua avoimella mielellä asioihin. Tällaisia asioita ovat esimerkiksi enkelit, sähköallergia ja erityisesti sähköallergiasta kärsivät enkelit.

18 kommenttia:

 1. Aivan näin! Onko muuten sähköallergikoilla jo oma lippu, ja sovellus facebookin profiilikuvan muuttamiseksi? Olisi käyttöä.

  VastaaPoista
 2. Kriittisenä ihmisenä sanoisin, että tämä ympäripyöreä kirjoitus oli kritikaalisen paskaa tasoa. Ai olettekin Turusta, no siinä tapauksessa.

  VastaaPoista
 3. jhOO vittu mitä paskaa tämä teksti. ´Haluaisiko arvon kirjoittelija vielä kertoa että mitä vitun apua jostain helvetin lipuista profiilikuvassa on yhtään kenellekkään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan äkkiseltään tuli mieleen, että mitä enemmän Ranskan lippuja on Facebookissa perjantain johdosta, sitä enemmän se on kusta Daeshin (kieltäydyn kutsumasta ISISiksi) viljalaariin. Tietävätpähän, mitä mieltä maailma on.

   Poista
  2. Terrorismin tävoite on saada mahdollisimman paljon julkisuutta. Mitä enemmän porukka regoi, esim just vaihtamalla profiilikuvansa, sitä paremmin terroristit näkevät tavoitteensa onnistuneen.

   Poista
 4. Voisiko arvon anonyymi kirjoittaa vastaavasti mitä haittaa siitä lipusta on yhtään kenelläkään.

  VastaaPoista
 5. Kalapuikkonen ja Linja-Auto?? Oikeestikko?? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Odottakaas... nousen ensin lattialta kierittyäni nauru-spasmeissa viimeiset 10min 😂 😁 😈
   Ironiset ilveilyt, ja samalla kolisee nilkoissa ympäri suomen niemen. Kiitos päivän pelastuksesta - Kalapuikkoselle akateemisesta retoriikastaan 4,5 😜

   Poista
 6. Seuraava sukupolvi kasvaa tätä pullamössökritiikkiä vastaan ja kutsuu itseään antikriittiseksi alloksi

  VastaaPoista
 7. Surukriitittömyyteen kuuluu sitten ilmeisesti kyky valita maailman kaikista draamoista se itselleen sopivin. Ts. sorsittu/tapettu/raiskattu/haukuttu poppoo joka on itseä sopivan lähellä. Ei niillä kenialaisilla niin väliä kun ovatkin niin paljon tyhmempiä ja kaukana ja kaikkee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi kaikki surukriittiset surevat tasapuolisesti kaikkia. Hehän yhtenä aaltona vaihtoivat Libanonin lipun profiilikuvakseen heti iskujen jälkeen. Ja nyt tänään varmaan laittavat Venäjän lipun.
   Eikun laittoivatko, nostivatko näitä muita iskuja esille some:ssa tai missään muuallakaan ennen lippumeemiä?
   Sama kuin sanoo lastaan/äitiään/veljeään/ystäväänsä surevalle: "Mitäs siinä suret? Afrikassa kuolee joka päivä ihmisiä"
   Ihanaa, kun kaikki surisivat kaikkea ja kaikkea yhtä paljon.
   Nimim. Suristaan kaikki bzzzzzz....

   Poista
 8. Tämä taisi olla sitten ihan keksitty juttu. Nuo tutkijoiden nimet paljastavat tämän huijaukseksi! Miksi blogisti haluaa huijata Suomen Kansaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koska ihmisten median lukutaito on niin saakutin surkealla tasolla.

   Poista
 9. Loistava kirjoitus! Itse koin, ettei sen kuulunut olla faktaa eikä fiktiota, saati provosointia tai huumoria. Tai toisaalta juuri kaikkia noita. Olkaa kriittisiä, ajatelkaa itse!

  VastaaPoista
 10. Uskomattoman upeaa, miten näinkin selvä keksitty kirjoitus voi herättää ihmisissä tuollaisia reaktioita.

  Kertoo aika paljon juuri siitä, miten esim. MV lehden jutut voivat mennä niin täydestä.

  VastaaPoista
 11. Voi voi. Mielipidekirjoitus ei tarkoita huijausta. Näillä keksityillä nimillä tarkoitetaan tietysti sitä että kirjoittaja esittää omia mielipiteitään. Ja tuo anonyymi joka epäili julkisuuden olevan pahaksi asialle, niin varmaan mielestäsi myös näiden monumenttien kuten Finlandia-talon, Vapauden patsaan, Valkoisen talon ja Rion Kristus-patsaan valaiseminen trikolorilla sellaista.

  VastaaPoista
 12. Mun mielestä tää koko Internet pitäisi räjäyttää ja palata takaisin siihen vanhaan nöyrien ihmisten maailmaan.

  Internet kuorii suurimmasta osasta ihmisiä itsekeskeisiä, egoisti-narsisteja, ja kaikki luulevat olevansa parempia kuin muut. Kaikki luulevat olevansa enemmän oikeassa kuin muut.

  Nöyryys, epäitsekkyys ja joviaalisuus ovat kuolleet. Kukaan ei muista enää näitä arvoja.

  Räjäyttäkää koko Internet please.

  VastaaPoista