28. syyskuuta 2016

Vaikeinta natsismissa on pyykinpesu

Natsismi on pitänyt pintansa kilpailussa ihmisten vapaa-ajasta, vaikka salibandy ja Pleikkari houkuttelevat taikapiiriinsä yhä suuremman osan ikäluokkiensa lahjakkaimmista nuorista.

Lyhyesti selitettynä natsismi on poliittinen aate, jossa itävaltalainen mies esiintyy saksalaisena miehenä, joka haluaa liittää Itävallan Saksaan. Siinä sivussa reippaat 40 miljoonaa ihmistä kuolee.

Harrastajamäärien pienentyessä myös kotimaisten natsien laatu on romahtanut. Nykyään kansallisen tason natsikärkeen riittää, että osaa piirtää hakaristin suht oikein. Se on tietysti sikäli kummaa, että Hitler oli kuvataiteilija.

Nyt natsismin ongelmiin on havahduttu jopa kansallissosialistien keskuudessa. Männäviikolla natsismin tulevaisuudesta huolestunut helsinkiläispariskunta Stig Heil ja Arja Laine perustivat Kumpulan Kylänatsit ry:n. Pariskunta haluaa luoda pääkaupunkiseudulle matalan kynnyksen paikkoja natsistiselle toiminnalle.

Sininen zeppeliini päättikin matkustaa ykkösen ratikalla Käpylään ja tunkea törröttävä karvamikrofoni natsiparin rohtuneille huulille.


Huomenta Stig Heil, mistä kumpujen yöstä kumpusi ajatuksenne perustaa asukastoimintaan perustuva natsijärjestö?
"Ajattelimme, että monissa suomalaisissa taloyhtiöissähän jo nykyisellään vaikuttaa vähintään yksi natsi. Naapurin vessan vetäminen klo 22 jälkeen tai lasten leikkiminen pihanurmikolla ovat monelle ahaa-elämyksiä, joissa hänen oma natsisminsa nousee pintaan."

Arja Laine, natseilla tuntuu olevan kovasti ikävä maine. Mitä Käpylän Kylänatsit aikoo tehdä natsien brändin parantamiseksi?
"Käsi pystyyn siis kuvainnollisesti!  joka ei joskus tuntenut ennakkoluuloja? En sano, etteikö natsien imago olisi osin oikeutettu, onhan tässä ollut 1900-luvullakin kaikenlaista. Ja tuo meidän Stig saattaa vaikuttaa pelottavalta väkivaltaisia huutoja megafoniin karjuessaan, mutta hänen sydämensä on puhdasta natsikultaa. Siksi toivoisin, että ihmiset tulisivat avoimin mielin kysymään natsismista."

Mitä sitten pidätte suurimpana ennakkoluulona natsismista?
"Ehkä se, että kun sanoo olevansa natsi, niin ihmiset eivät sitten huomaa enää mitään muuta asiaa ihmisessä. Pitäisi nähdä se ihminen sieltä kansallissosialismin takaa. Suurimman osan aikaa natsi tekee kuitenkin ihan tavallisia asioita, käy kaupassa, vihaa ja mainitsinko jo vihaamisen? Natsin arki on aika tyypillistä äärioikeistolaisen arkea huolineen ja murhineen."

Pidättekö natsismia ääriajatteluna?
"En tietenkään! Maailmassa on paljon kahelimpia ideologioita kuten se, että aikuinen ihminen tarvitsisi päivittäin maitoa tai että ydinvoiman rakentaminen olisi kannattava bisnes omillaan."

Stig Heil, mikä on mielestänne parasta natsismissa?
"Kyllä se on se fiilis, että kiusataan porukassa heikompaa. Että sanoisin yhteisöllisyys."

Entä mikä on vaikeinta natsismissa?
"Ettei pese kirkkaanpunaista natsilippua valkopyykin kanssa. Silloin natsilippu haalistuu pinkiksi ja värjää samalla valkoiset kauluspaidat pinkeiksi. Marssi siinä sitten! Sitten on vielä tämä historiallinen pyykinpesu erikseen. Eikö ole ironista, että nimenomaan natsismissa valkopesu on niin vaikeaa."

Stig Heil,  mitä muuttaisit natsismissa?
"En kauheasti muuttaisi mitään, mutta ehkä vähän sellaista suvaitsevaisuutta kaipaisin lisää. Että siedetään niitä poikkeaviakin äärinäkemyksiä."

Arja Laine, te penäsitte asiallista ja faktoihin perustuvaa yhteiskunnallista keskustelua taannoisessa Facebook-päivityksessänne "Pappi lukkari talonpoika rättipää raiskari tappaja asiallinen keskustelija viulunsoittajaislamisti katolla!!!!!". Miten yhteiskunnallinen keskustelu jatkui siitä sitten?

"Tuntuu, että sananvapauttani rajoitetaan sillä lailla vastaan sanomalla. On ikävää, että kun huorittelen ja haukun, niin joku lähettää minulle viestin, jossa minua huoritellaan ja haukutaan. Sellainen tuntuu hirveän pahalta. On natsillakin tunteet! Teen nykyisin poliisille tutkintapyynnön kaikista, jotka lainaavat minua, koska lainattuna juttuni näyttävät aika kaistapäisiltä."

Stig Heil, miksi natsien kokouksissa –  anteeksi nyt vain –  näyttää aina olevan tosi rumia ihmisiä?
"Kiva kun kysyit! Valemedian asettamat ulkonäköpaineet nykynatseille ovat aivan valtavat. Pitäisi olla hoikka ja pitkä ja vaalea. Me ollaan yritetty sanoa etenkin nuorille natseille, että jokainen natsi on hyvä just sellaisena kuin hän on. Sinkkunatseillehan tilanne on tosi vaikea Tinderissä moni pyyhkäisee ohi ihan pelkästään sen kuvan taustalla näkyvän valtavan natsilipun takia. Liian vähän sinkkunatsina sai pyrstöä, se pitää tunnustaa.

Aika harva suomalainen, jos juuri kukaan, kannattaa natsismia. Tuntuuko natsistinen yhdistystoiminta välillä työläältä?
"Paljon natsismissa tulee sellaisia puhtaita turhautumisen hetkiä. Kuten vaikka se, että Normandian rannalla on ihan helvetisti hampaisiin asti aseistettuja amerikkalaisia sotilaita. Silloin pitää vaan keskittyä niihin onnistumisen kokemuksiin."

Stig Heil ja Arja Laine, miten päivänne tästä jatkuu?
"Lähdemme tästä Käpylän Kylänatsien joukkiolla vähän kaupunkiviljelemään. Sen takia meillä on nämä astalot."

Kiitokset teille molemmille ja koko Käpylän Kylänatsien porukalle (3) haastattelusta.
"Kiitos itsellenne SZ, haluatko tällaisen kivan hohtavan hakaristiheijastimen hihaasi? Se on tosi näppärä nyt lähestyessämme pimenevää vuodenaikaa?"

Ei kiitos, jään mieluummin auton alle.

2 kommenttia:

  1. ajattelin tässä taannoin lopettaa somen ja itse asiassa kaiken muunkin ajankohtaisen seuraamisen. hyvä etten lopettanut, sillä tähän postaukseenne lävähti linkki fb:ssä. riemastuttavinta, mitä mikään media on tarjonnut pitään aikaan. kiitos.

    VastaaPoista
  2. En tiiä saisko tälle nauraa, mutta ei muutakaan voinut. Nyt on ollut kynä terävänä ja ajatukset kirkkaina.

    VastaaPoista