9. huhtikuuta 2014

Suomen kielen supersankarit

Pyhä Jysäys, rakas lepakkolukijani! Sininen zeppeliini esittelee suomen kielen päivän kunniaksi intergalaktisen supersankarien ryhmän, Suomen Kielen Lautakunnan (SKL).

Yhdessä nämä titteleihin naamioidut sankarit päättävät kielenkäyttöä koskevista suosituksista ja esittävät rohkeita kannanottoja, kuten että voi syödä niin porsaan filettä kuin porsaan fileetä. SKL:n ultrasalainen tukikohta Yksinäisyyden linnake sijaitsee Vuorikatu 24:ssä Helsingissä.
...............

KA-BOOM! Suomen Kielen Lautakuntaan kuuluvat:

Kapteeni Kieliasu. Tämä siviilissä aivan tavallisen Matti Röngän näköinen mies johtaa itsestäänselvästi Suomen kielen lautakuntaa.

Melkein heti puoli yhdeksän uutisten jälkeen tämä aivan tavallisen Matti Röngän näköinen mies laskeutuu erään pasilalaisen pajan alla sijaitsevaan luolaan, ottaa pois taskunenäliinansa, vetää ylleen maukkaat trikoot ja muuttuu jykeväleukaiseksi komistukseksi eli Kapteeni Kieliasuksi! Hän on niin vahva, että pystyy repimään kappaleiksi jopa yli 200 ylioppilasainetta kerralla. Supervoimana lauseen täydellinen eleganssi, minkä takia hän on erittäin suosittu runotyttöjen keskuudessa.Pilkkusääntönainen. Kapeauumainen, pitkäsäärinen Pilkkusääntönainen on kotoisin kaukaa Epäolennaisuuksien kvadrantista. Hän toimii SKL:n johtajana silloin, kun Kapteeni Kieliasu taistelee  Suomen nisäkäsnimistötoimikuntaa vastaan. Pilkkusääntönaisen supervoimia ovat herkeämätön nillitys sekä hienot kärmenahkabuutsit. Ryhmän todelliset aivot, mutta hän antaa Kapteen Kieliasun kuvitella olevansa ryhmänsä johtaja.

Punakynä. Ryhmän temperamenttinen hurjapää, joka ajautuu selkkauksiin toimituksissa ja ministeriöiden lainsäädäntöosastoilla. Hän sai alkunsa suomalaisen kielinatsiäidin ja kreikkalaisen äidinkielenopettajan lyhyestä suhteesta Korfulla vuonna 1987. Punakynä osuu oikeinkirjoitusvirheeseen yli kilometrin päästä. Punakynän motto on: "Lyöntivirhe johtaa lyöntiin." Ainoa ihminen, joka on erotettu sanaristikkoseura Sanasepoista väkivaltaisen käytöksen takia (tapaus liittyi jotenkin Tea Istaan). Punakynä on salaa ihastunut Pilkkusääntönaiseen. Kutsuu itseään "Isokynäksi".

Kielenhuolto-Mies ei tykkää yhdyssanavirheistä.
Kielenhuolto-Mies. Hiljainen huoltomies, joka vihastuessaan kaiken maailman jonnejen raapusteluihin muuttuu valtavaksi KIELENHUOLTO-MIEHEKSI. Mitä enemmän Kielenhuolto-Mies näkee kirjoitusvirheitä, sitä vihaisemmaksi ja voimakkaammaksi hän tulee ("KIELENHUOLTO-MIES ... MURSKAA .... MARKKINOINTIPÄÄLLIKÖN"). Ärsytettynä nostaa penkiltä jopa 160 kiloa eli noin viisi mainosgraafikkoa.

Kielenhuolto-Mies korjaa hissiyhtiöiden tarkastajien jättämät laput, talonmiesten kyltit, kauppojen ilmoitustaulujen sotkut ja jopa etnisten ravintoloiden ruokalistat.

Ÿ (Artist formerly known as Sirkumfleksi). Ryhmän keltanokka hallitsee täydellisesti kansainvälisen merkistöstandardin ISO/IEC 8859-15. Pystyy tekemään näppäimistöllä salamannopeasti merkit š, ã, ¿ ja µ. Melko lailla hyödytön lähitaistelussa.
...............

Zä-DÄNG! Kuinka tylsää olisikaan olla supersankari, jos vastassa ei olisi kunnon pahiksia? Suomen Kielen Lautakunnan arkkivihollinen on Tohtori Hymiö, rikolliskielinero, joka suunnittelee jatkuvasti kieroja metkuja yleiskielemme päänmenoksi. Viime vuonna SKL sai juuri ja juuri estettyä Tohtori Hymiön katalan suunnitelman muuttaa koko Facebookin viestintä pelkiksi animoiduiksi kuvatarroiksi.

Ympärilleen Tohtori Hymiö on koonnut kätyreitä, jotka yhdessä muodostavat pahamaineisen Ääripääilmaus yhdyssanan alkuosana -liigan. Sen tavoitteena on hämärtää, rumentaa ja vääristää suomen kieltä. Rikollisliigaan kuuluvat:
Juristi suunnittelemassa päälausetta.

Lapsiaikuinen. Kammottavan geneettisen kokeilun tuloksena syntynyt yli kolmekymppinen mutantti, jolla on aikuisen vartalo mutta teini-ikäisen pää. Sekoittaa kirjoittamaansa kieleen nuorisokieltä, hymiöitä ja päättää virkkeensä usein kolmeen pisteeseen. Korvannut lähes kokonaan kirjoittamisen ja lukemisen kuvien lataamisella ja kuvien katselulla. Supervoimana ehtymätön kyky "postata" täydellisiä latteuksia someen. Lamaantuu, jos häneltä ottaa pois älypuhelimen.

Juristi. Legendan mukaan Juristi oli aivan normaali nuori mies, kunnes häntä puri lukiossa radioaktiivinen hämähäkki. Myrkytyksen seurauksena Juristi halusi opiskella oikeustiedettä. Juristin tavoitteena on tehdä pitkiä, polveilevia virkkeitä, joissa tekijä ja teonsana ovat mahdollisimman kaukana toisistaan. Ampuu käsistäään sivulauseiden verkkoa, josta lukija ei pääse irti.

KOHUmysteeritär. KOHUmysteeritär banalisoi kaiken, mistä hän pääsee kirjoittamaan. Hän on vietellyt lukemattoman joukon päätoimittajia. Hän on selvinnyt Nazisin taistelusta, kauhujen yöstä ja seksihelteestä. Saattaa käyttää vaivatta jopa yli neljää pronominia otsikossa. Pohjimmiltaan ujo Kapteeni Kieliasu lähettää toisinaan KOHUmysteerittärelle lahjaksi uusimman Kielikello-lehden. (Awwwwww.....)

Maikkarin uutisten toimitussihteeri. Suorien lähetysten mystinen erikoismies, joka julkaisee joka ilta tekstiä Pohjois-Korealaisista ja Michael Shoemacherista. Supervoimana rögtnenkatse. Salaa ihastunut sekä KOHUmysteerittäreen että Pilkkusääntönaiseen.

Google-kääntäjä. Tohtori Hymiön rakentama jättimäinen robotti, joka tuottaa suomelta vaikuttavaa, täydellisen kelvotonta kieltä. Google-kääntäjä ei tarvitse unta, ravintoa eikä ilmaisuvoimaa. Salaa ihastunut Applen Siriin.Plokissa maksutta luettavana nyt myös Kielinatsien puoluepäivät sekä koskettava ja elämänmakuinen Suomen kielen kivoimmat sanat.

13 kommenttia:

 1. Ainakin kaxi (2!) kielioppivirhettä löysin tekstistä. Ainakin. En laskenut mukaan niitä (mahdollisesti) tahallisia. Hmph.

  VastaaPoista
 2. Käärmenahkabuutsit! Tokihan tarkoitit: "käärmeennahkabuutsit"? (Myös: SKL:n johtajana).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puhehan oli kärmenahkabuutseista, ei käärme- tai käärmeennahkabuutseista. Ne ovat ihan eri asia. :)

   Poista
 3. KUTSUTTE ITSEÄNNE ASIANTUNTIJAKSI MUTTAI SIVUUTITTE MAJURI MAJUSKELIN! TÄMÄ EI JÄÄ TÄHÄN!

  VastaaPoista
 4. Miksi seksistiset stereotypiat? Mikä pahempaa, kuvituksenne trivialisoi seksuaalista häirintää. Ei naurata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Agreed, tämä vitsikäs blogaus on ilmoitettu eteenpäin

   Poista
  2. No, jospa sitten olisit nauramatta?

   Poista
  3. Kiitoksia palautteista. Pyrkimys oli viitata supersankarisarjiksissa vilisevään avoimeen ja räikeään seksismiin, kun tyylilajina kuitenkin on "supersankariesittelyt" (joku 80-luvun lapsi saattanee tunnistaa asian). Mutta juttuhan ei k o s k a a n kannata selittää. Muta koska emme kuitenkaan halua Zepukassa edistää minkäänlaista seksuaalisen häirinnän tapausta, sensuroimme/siistimme itseämme. Terveisin, SZ:n henkilökunta.

   Poista
  4. Mitä ihmeen tiukkapipoista jengiä! Naisena ilmoitan, että se "alun perin" -vitsi oli yksi suosikkikohdistani koko jutussa, äärimmäisen hauska kuva. Tälle blogille pitäisi muutenkin myöntää joku (iso, rahallinen) palkinto. :)

   Poista
 5. Tai ehkä tällä viitattiin supersankarikuvaston seksismiin.

  VastaaPoista
 6. Dear SZ, mulla on pakastehernepussi nenässä, pitääkse ottaa pois?

  VastaaPoista
 7. Aivan hillittömän, hulvattoman hauska! Jos opin joskus piirtämään varastan idean ja alan tehdä sarjakuvaa Suomen Kielen Lautakunnasta!

  VastaaPoista
 8. Naisilla ei oo huumorintajua! hihi

  VastaaPoista