1. lokakuuta 2014

Ehdotuksia alkoholin saatavuuteen, näkyvyyteen ja käyttöön

Joka kansaansa rakastaa, se kansaansa kurittaa. Ensi vuoden alussa suomalaisten viinalla lotraamista koitetaan taas vähentää. Tällä kertaa keinona on rajoittaa alkoholijuomien näkymistä kansalaisten arjessa.

Tällaisesta "poissa silmistä, poissa mielestä" -ajattelusta on saatu hyviä kokemuksia arabimaista, missä naisten verhoaminen löysiin kaapuihin on tuntuvasti leikannut miesten libidoa.

Sinisen zeppeliini pitää suunnitelmia oikeansuuntaisina, mutta riittämättöminä. Liian usein näet maisterin alkuiltapäivän leppoisa kuohuviinihetki katkeaa naapuripöydästä kuuluvaan rahvaan mäskimökellykseen tai ylioppilaiden nenäkkäisiin kommentteihin, joita kohtuuton alkoholin nauttiminen heistä kirvoittaa.

Siksi Suomessa pitää puuttua jämäkällä otteella sekä viinapirun saatavuuteen, näkyvyyteen että käyttöön, jotta alkoholin kokonaiskulutus saadaan alemmas. Alla olevat SZ:n alkoholipoliittiset ehdotukset julkaistaan marraskuussa peflettinä ajatuslataamo Liberon edustussaunan ylimmällä lauteella.


Ehdotuksia alkoholin saatavuuteen, näkyvyyteen ja käyttöön maassammeItsepalvelu-Alkot muutettava jälleen jonotusperustaisiksi
Ennen pitkäripaisen itsepalveluaikaa Jumalan ja nimismiehen välissä ei ollut kuin Alkon myyjä. Ei siis ihme, että vielä tuolloin juopot teitittelivät ja käyttivät huopahattuja. Sininen zeppeliini muistelee lämmöllä lapsuuttaan, jolloin hän jonotti tuurijuoppoenonsa Aukustin kanssa perjantaipulloa Alkon jonossa ja niisti räkää lumisiin lapasiinsa. Alkon myyjien pitää palata alkoholipolitiikkamme etulinjaan.

Kalsarikänneihin kravattipakko ja ns. voileipäsääntö
Vanhaan hyvään aikaan anniskeluravintoloihin vaadittiin kravatti, ja muutaman A-oluen jälkeen tuli tilata pientä purtavaa. Nämä säännöt tulisi ottaa käyttöön kotona juopotellessa. Kun ihmiset ovat hyvin pukeutuneita jo kotonaan, he juovat vähemmän ja lähtevät aiemmin ravintoloihin käyttämään palveluita. Entiset tv-luvantarkastajat voisivat tehdä kotikäyntejä ja valvoa, että kodeissa ollaan tyylikkäitä.

Hevoset kiellettävä juomaan houkuttelevina
Alkoholimainontaa suitsitaan muun muassa kieltämällä oluen nimiset hevoset. Tämä onkin hyvä oivallus, sillä aina kun näen hevosen, minun tekee mieli ryypätä. Ongelma syntyy kuitenkin siitä, että monet hevoset on nimetty lain kannalta tulkinnanvaraisesti. Sininen zeppeliini tarkisti Heppa-järjestelmästä, että liipasimella ovat ainakin lämminveriset Beer Barrel, Beer Budget, Beer Can, Beer Summit, Buy me a Beer, Dark Beer, Hot Beer, Kaltt Beer, Dancing Lager, Kullehus Lager, Lager Than Life, Poika Lager. Entä mitä pitäisi tehdä 27 Ale-nimiselle hevoselle tai ponille nimeltä Nipornas Cider? Hämmennystä välttääkseen SZ ehdottaa, että maassamme kielletään yksinkertaisesti kaikki hevoset. Ainakaan metwursti ei lopu alkuvuodesta kaupoista.

Linda-siiderin, Katri Helena Brut Rosé feat. Ballin ja Lordi-oluen välitön poisveto markkinoilta
SZ pitää moraalittomana, että alkoholia tuputetaan pop-idolien avulla maamme nuorisolle. Emmekö kansakuntana oppineet mitään salmiakkikossusta ja ässämixistä?

Ensin tuotemerkit piiloon, sitten baarikyltit piiloon
Tupakanmyynnistä opittuja keinoja kannattaa soveltaa alkoholinmyyntiin. Ensimmäisessä vaiheessa huputetaan kaljakuppiloiden hanat valkoisilla tyynyliinoilla ja kylmäkaappien lasit teipataan eristysteipillä mustiksi. Tilatessaan asiakas pyytää kyypparilta mapin, josta hän valikoi haluamansa alkoholijuoman. Missään olosuhteissa kyyppari ei saa kertoa, minkälaisia ja maalaisia oluita heillä on tarjolla. Toisessa vaiheessa baareja kielletään millään tavoin mainitsemasta missään, että ne ovat... no, baareja. Esimerkiksi Startti pub Imatra on jatkossa vain Startti Imatra.

Alkoholin ostamiselle 70 vuoden yläikäraja
Seniorijuoppous yleistyy. Humalahakuinen eläkeläisjoukko on valitettavan tavallinen näky jo muuallakin kuin Helsingin Töölössä. Haluammeko todella, että yhä suurempi joukko vanhuksia dokaa meidän työssä käyvien rahoilla? Emme halua. Vanhukset kuuluvat lääketokkuraisina laitoksiin tai hoitamaan lapsenlapsiaan, eivät rähisemään ostarien tuulikaappeihin ja sokeltamaan jassolle.

Alkoholijuoman nimen maininta missä tahansa keskustelussa tulee kieltää
Vuodenvaihteen jälkeen ravintola tai muu kaupallinen toimija ei saa hyödyntää kuluttajien tuottamaa sisältöä alkoholimainonnassaan. Idea on kannatettava, mutta vaillinainen. SZ ehdottaa, että kansalaisilta kielletään alkoholibrändien, anteeksi siis alkoholijuomien, mainitseminen kokonaan. Jatkossa kansalaisten tulee siis sanoa esimerkiksi seuraavasti:
"Kyyppari, saisinko tuopillisen juomaa, joka koostuu vedestä, maltaasta, hiivasta ja humalasta juuri oikeassa suhteessa?"
tai sitten hieman fiinimmässä paikassa:
"Tarjoilija, ottaisin 16 cl argentiinalaisten rypäleiden mehua, jonka käymisprosessissa mehun sokerit (C6H12O6) ovat muuttuneet hiivojen avulla etanoliksi (C2H5OH) ja hiilidioksidiksi (CO2)."

Hermunen yönälkään
Monet alkoholiin liittyvistä välittömistä haitoista sattuvat valomerkin ja nakkikioskin välisellä aika-avaruus-akselilla. Verensokerin alhaisuus aiheuttaa erilaista sielullista kipuilua, joka purkautuu aggressiona kanssaihmisiä kohtaan. SZ ehdottaa, että snagareille sijoitetaan pahvisia Anna-Kaisa Hermusen kuvia, jotka syyttävästi katsovat kohden humalikkoa. Pahvi-Hermusen edessä ihminen tuntee etupäässä nöyrää pelkoa ja haluaa lähteä kotiin mahdollisimman nopeasti.

Juoman alkoholipitoisuuden korreloitava nauttijan koulutuksen mukaan
Viina on viisasten juomaa. SZ ehdottaa, että alkoholin luvallinen osto ja nauttiminen sidotaan juojan koulutustasoon. Väestön vähiten koulutettu osuus saisi nauttia vain ykkös- tai kakkosolutta. Ylioppilailla ja ammattitutkinnon tehneillä olisi lupa siemailla keskiolutta siideriä. Maisterit ja lisensiaatit olisivat oikeutettuja nauttimaan samppanjasta, viineistä ja likööreistä. Viskit, votkat, konjakit ja absintti varataan ainoastaan tohtoreille ja tohtorinnoille. Lisäksi voimaan saatetaan asetus, että juojan pitää tarvittaessa esittää tuotevalvontaviranomaiselle voimassaoleva tutkintotodistuksensa.

Viron miehitys
Ainoa ralli, jossa suomalaiset nykyään pärjäävät, on viinaralli. Syyhän on ykskantaan Viron itsenäisyys, ei tätä ongelmaa ennen ollut. SZ ehdottaa, että jokin valtio miehittää Viron, jolloin viinaralliongelma poistuu päiväjärjestyksestä.

Spurgut kouluihin valistamaan nuoria viinan vaaroista
Ainakin omina opinvuosina kouluissa kierteli raitistuneita juoppoja ja uskonnosta päihtyneitä saarnamiehiä (näin jälkeen päin ajatellen persoonalliseen Saatanaan uskovia ihmisiä ei ehkä olisi pitänyt päästää luennoimaan lapsille). Alkoholivalistus toimisi tietysti paremmin, jos kouluihin pyydettäisiin ehtoja spurguja, ärtsysti virtsantuoksuisia ja rähjääviä herroja ja rouvia. Korvaukseksi valistustyöstään he saisivat halutessaan yöpyä homekouluissa ja syödä suurtalouskeittiön yllätysperunoita.

Humalatilaa romantisoivien huumoripätkien poistaminen www:stä
Sinisen zeppeliinin mielestä Internetissä ei ylipäänsä pitäisi olla kuin Yle Areena ja Ylen Elävä arkisto tietyin varauksin. Kun vielä tiedetään, kuinka suuri merkitys www:llä on nuorison keskuudessa, tulee www:n siivoamisen olla päihdepolitiikkamme ykköstavoite. Www:stä tulisi poistaa ainakin seuraavat sketsit: Mankelin Lentäjä, Kummelin Normipäivä, Heikki Kinnusen Tarjoilija ja Lapinlahden lintujen Juo edullisemmin.


Sininen zeppeliini uskoo, että näillä säännöillä ehkä jätämme viinan, johon onneksemme emme ole juuri tottuneet vielä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti