23. lokakuuta 2014

Merivoimat etsii mysteeripöristintä Aurajoesta

Merivoimat jahtaa jo toista päivää tunnistamatonta mysteerijutskaa Turun Aurajoella. Silminnäkijä havaitsi varhain tiistaiaamuna Mantun grillin jonosta, että Aurasillan ja Teatterisillan välisellä vesialueella välkehti outo, metallinen esine.

"No ekaks mää kattosi, et siin kellus vuade 1991 Kanada-malja. Et nyt o viimenki Vilanderin pojal lähteny lapasest aiva kokona. Mut ei se se pytty sit kumminka ollu ku mä tarkemmi tihrustint", havainnon tehnyt taksikuski Jouko Maannarva sanoo.

Merivoimat käynnisti välittömästi mittavat haravoinnit, ja kun pääesikunnan piha oli saatu siistiksi pudonneista lehdistä, alettiin Aurajokea tutkia. Operaatio Odusogaan osallistuu korvetti Miisa, ohjusveneet Marko ja Miikka sekä Jakke Jokilautta. Jakkella on A-oikeudet koko operaation keston ajan. Kyseessä on toistaiseksi laajin Aurajoella suoritettu sotilasoperaatio.

Merivoimat ei suostu paljastamaan, mitä se Aurajoesta etsii, mutta Olavin Krouvissa kuultujen huhujen perusteella kyseessä olisi venäläinen sukellusveneenpöristin.

Merivoimat luotaa Aurajoen pohjaa käyttäen uusinta Sound of R.E.L.S. -tekniikkaa, joka havaitsee pienetkin poikkeamat polkupyörien ja kalmojen joukosta. Toistaiseksi etsinnät ovat kuitenkin tuottaneet vesiperän. Joesta on nostettu pintaan ainoastaan valmentaja H. Jortikan kadonneet kiiltonahkakengät, 200 000 tyhjää nuuskapurkkia ja suuri säkki, joka sisälsi vettyneitä tuhannen markan seteleitä. Säkin arvellaan olevan peräisin Ruisrockin kaljanmyyntipisteeltä vuosilta 19921996.

Merivoimista kuitenkin vakuutetaan, että yhtään mutaklönttiä ei jätetä kääntämättä, ennen kuin mysteerijutska paikannetaan.

"Jotain siellä selvästi on, sanoohan sen terve järkikin. Mutta Papa Joen perästä aina Tintålle ulottuva vesialue on niin laaja, että meillä menee vähintään päiviä tutkia se läpikotaisin", merivoimien tiedottelija Petteri Numppa sanoo.

Etsintöjä vaikeuttaa se, että näkyvyys Aurajoessa on hyvin heikko. Avuksi tarvittaisiin kipeästi sukellusvenettä, mutta Suomella ei ole varaa sukellusveneeseen. Merivoimat lähettikin tänään kiireellisen virka-apupyynnön Jari Komulaiselle, jolle sukellusveneet "eivät ole mikään issue". Espoo on tarjonnut Turulle tulitukea ja lähettänyt Aurajoen suulle koko Espoon merellisen ulkoilun palveluyksikön. Kyllä, Espoossa on sellainen. Yksikön tehtäviin kuuluu muun muassa katkarapu-cocktailpalojen koemaistaminen, ja on niillä varmaan muitakin hommia.

Pääesikunnasta operaatio Odusogaa johtavat merivoimien amiraali Ernst Gustav Julius Caesar Fredrik Wilhelm Atos Porthos Aramis Romulus Remus Thitz sekä kontra-amiraali Arvid Adolf Etholén. Heidän väliaikainen päämajansa perustettiin Hotel Hamburger Börsin kabinettiin. Operatiivinen johtaminen on tähän mennessä vaatinut 8 pulloa Chablista, 14 Macanudo Maduro Diplomat -sikaria, muutamat aperitiivit sekä luonnollisesti kolmen ruokalajin päivälliset. Näiden upseerien välinen luottamus on luja, vaikka kontra-amiraali onkin koko ajan kaikkia ehdotuksia vastaan.

"Aineellisilta vahingoilta on toistaiseksi vältytty, mitä nyt Arvid sotki eilen paitansa syödessään ankkaa confit", amiraali Thitz kertoo.

"Enpäs sotkenut, suurin osa kastikkeesta purskahti taskunenäliinalleni!", kontra-amiraali Etholén huudahtaa ja pudottaa vahingossa briossinsa pöydälle levitetyn Vakka-Suomen kartan päälle. Ja juuri kun herrat olivat iltapäivällä saaneet tinasotamiehet hienoihin riveihin!

Amiraali Thitz valittelee, että rintamaolosuhteet hotellin kabinetissa ovat paikoin karmaisevat. Iltaisin kesken backgammonin peluun kabinetin ilmankosteusprosentti laskee jopa alle 40 prosentin. Lämpimiä pyyhkeitä tuotiin vasta, kun palvelusväeltä erikseen niitä pyydettiin. Molemmat miehet valittavatkin ihon kuivuvan todella ikävästi.

Thitz ja Etholén vakuuttavat, että heti kun ilmat hiukan lämpenevät, he ottavat kimppataksin ja ajavat itse Aurajoen rantaan seuraamaan etsintöjä.

"Ensin toki Blankoon, ensin toki Blankoon", amiraalikonkari Thitz rauhoittaa suuroperaatioissa kokemattomampaa, nuoruuden intoa puhkuvaa Etholénia.

7 kommenttia:

 1. Buhhahhahhahhahhhaaa...tää nin iski meikäläiseen, saat perkeleen kirjoittajarontti pestä mun kalsarit, tuli kuset housuun.... :)

  VastaaPoista
 2. Jos se ei pörise eikä se sovi sukellusveneeseen, on vahva aihe epäillä, että kyseessä on juuri venäläinen sukellusveneenpöristin.

  VastaaPoista
 3. onko Oven reppu tutkittu? ..rkeleen eläkeläisellä ei ole kyllä puhtaita jauhoja pussissa

  VastaaPoista
 4. ois pitäny saada se säkki mis on fyrkka

  VastaaPoista
 5. Joo-å , ma luule et me kävi täs yhden ässän mittanen virhe - ei löyty ryssä, kalastaja-Oven rysä bara. Ja sekin ehti poistu aluelta, jollon etsintä niin sanoaksemme siirty uutte vaiheese.

  VastaaPoista