13. tammikuuta 2015

Maailman ensimmäinen kissavideo

"Purrrrr purrrr...*BLURBBB* [oksennettu karvapallo] ... purrr purrr purrr."

Mustavalkoisella Youtube-videolla näkyy noin kuusikiloinen kissa, joka pesee tassullaan korvantauksiaan. Sitten se äkkiarvaamatta ryntää kohti ulko-ovea vain vaihtaakseen eteisessä suuntaa ja loikkii keittiön pöydän yli olohuoneeseen ja jää sängyn alle kyhjöttämään.

Vaikuttaa tavalliselta kissavideolta.

Paitsi että tämä on internetin historian ensimmäinen kissavideo. Sen löysivät Rauman yliopiston mediatutkijat kesken 50 miljoonan euron tutkimusprojektin viime torstaina. Mediatutkijoiden piti Suomen akatemian rahoilla selvittää, kuinka usein MTV3:n uutisten alarimpsutekstiin lipsahtaa kirjoitusvirhe. Mahdottoman savotan edessä tutkijat päätyivät kuitenkin Kiikolan Nesteelle kahville ja katsomaan iPadilta kissavideoita.

Oltuaan yhtämittaisesti yli 40 minuuttia YouTubessa tutkijaryhmä törmäsi sattumalta videoon, joka lähemmässä tarkastelussa paljastui kaikkien netissä olevien kissavideoiden kantavideoksi. Videon arvellaan olevan jopa yli kahdeksan vuotta vanha. Radiohiiliajoituksella tutkijat ovat pystyneet selvittämään, että video on varmuudella ladattu YouTubeen vuoden 2005 helmikuun ja huhtikuun välisenä aikana.

"Video on hämmästyttävän hyvin säilynyt, vaikka sitä on katsottu yli 12 miljoonaa kertaa ja jaettukin yli 300 000 kertaa", Mediatutkija, rotukissaharrastaja ja poikamies Weijo Haurasparta ihmettelee.

Ensimmäiseltä kissavideolta puuttuvat monet sittemmin tutuksi tulleet kissavideoiden piirteet. Sillä ei esiinny isoa koiraa tai akvaariota, eikä pesukarhukaan varasta kesken videota kissan murkinaa kupposesta. Ensimmäinen video koostuu liki pelkästään nuoleskelusta, ryntäilystä ja kyräilystä, joten se vaikuttaa moderneihin kissavideoihin verrattuna arkaaiselta. Toisaalta siinä on jo huolellisella luennalla löydettävissä kissavideon ydintematiikkaa kuten nuoleskelua, ryntäilyä ja kyräilyä.
......................

Kun mediatutkijat ymmärsivät mitä heillä on käsissään, he alkoivat varovasti lukea videon alla olevaa kuvailutekstiä. Paljastui, että kieli oli viime vuosikymmenellä Suomessa yleisesti puhuttua suomea. Kun tutkijat ymmärsivät klikata koko tekstin auki, he saivat selville videon lataajan.

"Kyllä se oli sellainen once in a lifetime -hetki, kun löytää Youtubesta tällaisen helmen kesken vilkkaan mediatutkiskelun. Mediahan on viihteellistymässä, ja yhä useampi ihminen käyttää www:tä. Sen lisäksi ovat tulleet nämä uusmedian kanavat kuten Suomen kuvalehden verkkosivut ja yliopistotutkijoiden työajanseuranta netissä", Haurasparta kertoo alansa läpimurtohetkistä.

Maailman ensimmäisen kissavideon lataajaksi paljastui noormarkkulainen toimistotyöntekijä Pasi Nieminen, 42. Mediatutkijat soittivat hänelle(kin) myöhään iltapäivällä pub Pikku Matamista ja saivat selville videon syntyhetket.

Omien sanojensa mukaan Niemisen ei pitänyt lainkaan kuvata ja ladata maailmanlaajuiseen tietoverkkoon kissavideota, mutta hän oli tekohetkellä "lenssussa ja hieman alakuloinen". Hetken mielijohteesta hän kuvasi silloisen kissansa Kattimatin toilailuja. Aivan videon ensisekunneilla tarkkasilmäinen katsoja voikin havaita ruudun alareunassa vilahtavat Niemisen pitkät Dark Horse -merkkiset kalsarit.

Nieminen ei halunnut antaa kommenttia Siniselle zeppeliinille kissavideoistaan, sillä hän on sittemmin löytänyt itselleen mukavan naisen.

Tutkijoille tuli yllätyksenä, että miehetkin sekä tuottavat että katsovat kissavideoita.

"Kissavideotutkimuksen paradigmana on ollut, että kissavideoita tekevät etupäässä vanhatpiiat, mutta tämä on paljastumassa pelkäksi ennakkoluuloksi", Haurasparta sanoo.
..........................

Niemisen esikoiskissavideon jälkeen kissavideoita on ladattu internetiin noin 598 000 000 kappaletta, ja niitä on katsottu työpaikoilla yhteensä yli 14 miljardia tuntia. Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT on arvioinut, että yksistään Suomessa kissavideoiden työajalla katsominen leikkaa talouskasvua noin 0,3 prosenttiyksikköä vuosittain.

Ajatuspaja Libera esittääkin pamfletissaan, että kaikkiin Suomen työläppäreihin asennettaisiin palomuuri, joka päästää läpi vain kuntoiluun sekä tasaverotukseen kannustavia videoklippejä.

Rauman yliopiston mediatutkijat innostuivat löydöstään niin, että he skippasivat duunit loppuviikolta kokonaan. Nyt heillä on vetämässä Helsingin Sanomain säätiössä 200 000 euron apurahahakemus monivuotiseen tutkimushankkeeseen, jossa selvitettäisiin, mitkä eläimet esiintyvät useimmiten Iltalehden verkkosivuilla ja liittyykö se suoraan eläimen lutuisuuteen.

"Varmastikin kissan- ja koiranpentuja on paljon, mutta minipossut ja saukot saattavat yllättää leikkisyydellään tavallisen mediankäyttäjän, joka kuitenkin etsii verkosta mahdottoman höpsöjä jutskia", Haurasparta sanoo.

Helsingin Sanomat ei vastannut Sinisen zeppeliinin soittopyyntöihin tiistaina ennen blogin Painoon menoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti