7. marraskuuta 2012

Supervallan supermies

Suurten voimien mukana tulee suuri vastuu.


Yhdysvalloissa on valittu jälleen uusi presidentti. Onnea valituksi tulleelle Barack "Blackberry-Barry" Obamalle. Koskettava ja elämänmakuinen kiitospuhe katsottavissa esimerkiksi Yle Areenassa. Alla Yhdysvaltain presidentti arvioidaan tehtävien, voimien ja erikoiskykyjen, tunnuspiirteiden, välineiden ja varusteiden, arkkivihollisten sekä myyttisyyden avulla.


Tehtävät 

John F. Kennedy pani asioita
tärkeysjärjestykseen.
Yhdysvaltain presidentin tehtävänä on virkavalansa mukaan puolustaa Yhdysvaltain perustuslakia. Hänet tunnetaan vapaan maailman, demokratian, sananvapauden ja ihmisoikeuksien herkeämättömänä puolustajana. Tämän lisäksi presidentti kannattaa markkinataloutta ja amerikkalaista auto- ja terästeollisuutta. Vähän lopullisia pisteitä pudottaa, ettei Yhdysvaltain presidentti ole paljoakaan keskittynyt ympäristökysymyksiin tai saanut maansa sosiaali- ja terveyspuolta järkevään tilaan.

Erikoista: Presidentti Grover Cleveland toimi kaksi kertaa hirttäjänä. Presidentti Andrew Johnson oli ammatiltaan räätäli, ja hän teki itse omat pukunsa.

Pisteet: 4/5


Voimat ja erikoiskyvyt

Yhdysvaltain presidentti on maailman mahtavin mies, joka johtaa kiistatonta supervaltaa. Presidentti on armeijan ylipäällikkö, ja vuoden 2011 lopulla hänellä oli yhteensä 1 217 901 miehen voimat. Presidentti valitsee maansa hallituksen ja panee toimeen edustajainhuoneen säätämät lait. Presidentti vahvistaa lait, mutta voi myös käyttää veto-oikeuttaan ja ja palauttaa lakiehdotuksen kongressiin. Presidentin voi myös jättää ehdotuksen allekirjoittamatta. Presidentti esikuntineen valmistelee budjetin. Hän nimittää korkeimman oikeuden tuomarit eliniäksi ja lukuisia muita korkeita virastojen johtajia.

Presidentti johtaa maansa kansainvälistä politiikkaa ja ulkosuhteita. Hän voi aloittaa sotia ja lopettaa kansanmurhia. Presidentti voi kutsua kongressin koolle kiireelliseksi katsomissaan asioissa. Miinuksia tulee siitä, ettei presidentti voi itse tehdä aloitteita kongressille, ja kaikkia sotiakaan ei ole voitettu.

Erikoista: Abraham Lincoln oli ainoa Yhdysvaltain presidentti, joka oli laillistettu baarimikko. James Garfield pystyi kirjoittamaan samaan aikaan toisella kädellään latinaa ja toisella kädellä kreikkaa. Teddy Rooseveltia ammuttiin kesken kampanjapuheen, mutta hän piti puheensa loppuun luoti rinnassaan.

Pisteet: 3/5


Tunnuspiirteet

Perustuslain mukaan presidentin on oltava vähintään 35-vuotias, syntyjään USA:n kansalainen ja hänen on pitänyt elää Yhdysvalloissa ainakin 14 vuotta. Yhdysvaltain presidentin tunnistaa harmaista hiuksista, tummansinisestä puvusta ja kiiltävästä kravatista. Jos presidentti vierailee sotilastukikohdissa tai kansan parissa, hänellä on lyhyt nahkatakki, farkut ja lenkkarit.

Presidentin puheet ovat usein oikeudenmukaisia, koskettavia ja mahtipontisia. Yhdysvaltain presidentti edustaa kykyämme ihmiskuntana johonkin suureen, hän edustaa toivoa ja mahdollisuutta paremmasta. Aina se ei ole helppoa, eikä aina voi onnistua. Yhdysvaltain presidentti on aina valtiomiestyylikkyyden eliittiä, ja niin pitää ollakin.

Erikoista: Presdentti Gerald Ford työskenteli mallina yliopisto-opiskelijana. William Howard Taft oli painavin presidenteistä ja jäi usein jumiin Valkoisen talon kylpyammeeseen.
Pisteet: 5/5

Välineet ja varusteet

Pakkohan se on myöntää, Yhdysvaltain presidentti on presidenttien Batman. Presidentillä on varustevyössään valtava arsenaali erilaisia apuvälineitä. Hänen saattueensa mukana kulkee aina ydinasesalkku. Laukaisuvalmiita ydinkärkiä presidentillä on virallisen tiedon mukaan yli viisi tuhatta.

Muista välineistä mainittakoon kymmenen Nimitz-luokan lentotukialusta, ja yli 5 000 erilaista lentolaitetta kuten hävittäjiä, pommittajia, kiitureita ja luotaimia. Pelkästään M1 Abrams -panssarivaunuja presidentillä on yli 8 000 sekä iso joukko erilaista tykistöä ja ohjuksia. Tarvittaessa presidentti voi käyttää niin talousapua kuin talouspakotteita. Nykyisen presidentin suosikkivekotin on Blackberry -älypuhelin, josta on presidentin käyttöön varmistettu oma huipputurvallinen versio.

Presidentin tunnetuin laite on hänen lentokoneensa Air Force One, tarkalleen ottaen malliltaan Boeing 747-200B. Lentokone voidaan tankata ilmassa, joten sen kantomatka on periaatteessa rajaton. Lentokone on aina presidentin käytössä. Siinä on myös niin maan viimeisen päälle olevat kommunikaatio- ja sodanjohtolaitteet sekä keittiö, jossa voidaan valmistaa ruokaa jopa sadalle hengelle.

Erikoista: Presidentti Dwight Eisenhower palveli armeijassa molemmissa maailmansodissa. Ulysses S. Grant poltti vähintään 20 sikaria päivässä. Grant kuoli myöhemmin kurkkusyöpään. James Garfield oli ensimmäinen presidentti, joka käytti puhelinta. Presidentti Teddy Rooseveltilla oli puujalat.

Pisteet 5/5


Arkkiviholliset

Natsit (1941-1945), Neuvostoliitto (1945-1991), Pahan akseli (2002-), al-Qaida (2001-?), budjettivaje sekä elintason ja kerskakulutuksen aiheuttama globaali ympäristökatastrofi (1973-?). Presidentti on onnistunut lyömään monia kunnioitettavia arkkivihollisiaan, mutta kuntokäyrä osoittaa valitettavasti alaspäin.

Erikoista: Presidentti Dwight Eisenhower palveli armeijassa molemmissa maailmansodissa. Presidentti Richard Nixon oli ensimmäinen Yhdysvaltain presidentti, joka vieraili Kiinassa.

Pisteet 3/5


Mies ja myytti

Yhdysvaltain presidentti on innostanut Hollywoodin käsikirjoittajia toinen toistaan hienompiin tulkintoihin, jan näin on vahvistettu presidenttimyyttiä. Kehun positiivista kuvaa, jonka elokuvat antavat presidentistä. Hiukan yksipuolisia ne tosin ovat. Ohessa muutamia mielestäni koskettavimpia hetkiä. Niissä presidentti taistelee ketkuja, avaruusolentoja ja politrukkeja vastaan.

"Get off my plane!" (Air Force One)
"Perhaps it's fate that today is the 4th of July, and you will once again be fighting for our freedom. Not from tyranny, oppression, or persecution, but from annihilation." (Independence Day)
"Being president of this country is entirely about character." (The American President)

Erikoista: John F. Kennedyllä väitetään olleen suhde Marilyn Monroen, Jayne Mansfieldin, Audrey Hepburnin ja Angie Dickinsonin kanssa. Harry S. Trumanin on huhuttu olleen Klu Klux Klanin jäsen. Rutherford Birchard Hayes kärsi pelosta, että hän tulisi hulluksi.

Pisteet 3/5


Lopullinen arvio:  23/30 tähteä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti