18. tammikuuta 2013

Helmikuun manifesti

Kuvan talvi liittyy tapaukseen.
Talvi on yksi paskiainen. Se on ruma kuin merikrotti, leppymätön kuin inkvisitio, kylmä kuin kuninkaallinen aviovuode. Jos talvi olisi ihminen, se olisi Josif Stalin.

Talvi on varpaiden yt-neuvottelut.
Talvi on vaikeneva telakka.
Talvi on Moolokin kita.
Talvi on umpeutuva latu.

....

Vuodenaika-arvioni kriteerit ovat jälleen 1) kyseisestä vuodenajasta pitävät ihmiset 2) vuodenajan tuottamat antimet 3) vuodenajan sääolosuhteet sekä 4) vuodenajan harrastemahdollisuudet.


Talvesta pitävät ihmiset

Pakkanen, siitä suomalaiset tykkää? Talvi-ihmiset eli talvikset ovat rusoposkisia reippailijoita, jotka käyttävät taajaan sanoja "pirtsakka", "sivakoida" ja "vanttuut". He pitävät päässä "pipaa" ja jaloissa "huopikkaita", jotka kostuessaan haisevat matkalaukkuun unohtuneelta ranskalaiselta juustolta. Talvikset hokevat virkettä "keli on vain pukeutumiskysymys" ja rynnivät sauvat pystyssä maastoon.

Talvipuistossa ihmisen pitää varoa latufascisteja. Vaikka seisoisi kuusen alla umpihangessa, eikö sieltä risukosta kohtsillään pömpsähdä esiin kuurapartainen kiukkupussi, joka vaatii kiroillen latua. "Havuja, perkele!" Samat latufascistit kiusasivat muita jo lapsina. Hiihtämään piti mennä vaikka ei ollut hankea, oli vain hallaa. Jos poloinen lapsi ei omistanut suksia, hänen piti ottaa koulun varastosta Krimin sodan aikaiset puusukset.

Korvia raastavalla kisailullaan talvikset häiritsevät viattomien ohtojen talviunia ja metsiemme likinäköisten piikkipallerojen, siilien, talvihorrosta.

Onneksi rusettiluistelijat ja retkiluistelijat ovat mukavaa porukkaa.

Pisteet 1/5


Talven antimet

Talvella voi käydä lihapiirakalla tai pilkillä. Lihapiirakat ovat useimmiten vetisiä, ja roiskunutta sinappia on vaikea saada irti toppatakin tekokarvakauluksesta. Grillien henkilökunnan pitäisi tuntea enemmän ammattiylpeyttä valmistaessaan lihiksiä. 

Pilkkiminen on suomalainen muoto meditaatiosta. Pilkkiminen on tapahtuma, jossa keski-iän ylittänyt mies istuu toppahaalareissa pikku jakkaralla vaiti aina ambulanssimiesten tuloon asti. Pilkkimisen lajeista värikoukkupilkintä sopii ruotoisten ahventen pilkintään. Tapsipilkinnällä tarkoitetaan pilkkimismuotoa, missä pilkin jatkeena on siiman päässä yleensä mormuska (KVG). Jos tapsipilkinnässä roskakala ei syö, pilkkijä voi mutustella syötteinä käytetyt kärpäsen toukat.

Kuten jo laulussa lauletaan, talvella nälkää näkee muurari, maalari ja hanslankari – ja linnassa lihoo hamppari.

Etelän eksoottisista herkuista pitäville varoituksen sana: Talvinen lumirulla ei ole tarkoitettu syötäväksi toisin kuin aura- tai fetarulla.

Pisteet 0/5


Talven sääolosuhteet

Talvisäässä yhdistyvät groteskilla tavalla pimeys, pakkanen ja liukkaus. Talvella halkeilevat vesiputket ja päänahat. Termisen talven aikana vuorokauden keskilämpötila pysyttelee nollan alapuolella, Atlantilta lauhaa suojasäätä tuovat matalapaineet, jolloin on yleensä pilvistä, sataa vettä tai räntää ja tuulee kovaa. Suomen kylmin mittaustulos, miinus 51,5 astetta, saavutettiin Kittilän Pokassa 28.1.1999. Ilmatieteen laitoksen mukaan vuonna 1968 terminen talvi kesti pisimpään, Sodankylässä ja Inarissa talvi jatkui peräti 230 vuorokautta. Ei ollut helppoa olla suomalainen hippi tuona kuuluisana vuonna. Perimätiedon mukaan voikukkia saatiin seppeleeseen vasta juhannusviikolla. 

Talvella tuntuu, että koko ajan on väärät tai epämukavat vaatteet päällä. Julkisissa kulkuneuvoissa puhaltaa reiteen kuumaa ilmaa, mutta raajat ovat kohmeesta tunnottomat. Pysäkille päästessä ihminen on hiestä märkä, mutta loppumatkalla hiki jäätyy jataas tulee kylmä. Parrassa on kuuraa. Mahla ei valu, vain räkä valuu.

Pitkät kalsarit syyhyttävät ja hiertävät persvaossa. Sisällä jalkoja kuumottaa talvisaappaissa, ja villapaita kutittaa kaulasta ja käsivarsista. Ainoat kelvolliset vaatteet talvella olisivat turkikset, mutta niihin pukeutumalla on alati vaarassa tulla tuhrituksi spray-maalilla, mikäli eksyy yli sadan jaardin päähän Stockmannin Herkusta.

Kylmyyttä pahempaa on silti läpitunkematon pimeys. Suomi on maa, jossa D-vitamiinit huuhdotaan alas yhden tähden jallulla. Töihin lähtiessä on pimeää ja töistä tullessa on pimeää. Jos ei ole töitä, masentaa vielä enemmän. Kuluvan talven pimeimpänä päivänä 21.12.2012 päivän pituus oli nykyisen pääkaupungin Helsingin korkeudella 06:54 tuntia. Porvarillinen hämärä alkoi kello 08:11. Porvarillinen hämärä vallitsee, kun auringon kiekon yläreuna on juuri painunut horisontin alapuolelle ja sen keskipiste on korkeintaan 6 astetta horisontin alapuolella. Auringonlasku oli kello 15:58. Pimeys alkaa virallisesti, kun aurinko on 18 astetta horisontin alapuolella.

Pisteet 0/5


Talven harrastemahdollisuudet.

Valtaosa talven harrastuksista on joko masokistisia (avantouinti, pilkkiminen, laskettelu) tai tylsiä (sudoku, virkkaus, sanaristikot). Osa on molempia (murtomaahiihto). Esimerkiksi uusi, ohimenevä trendi on lumilautailu, jossa laskijan jalkoihin sidotaan muovilauta ja hänet työnnetään alamäkeen. Sitten kaarrellaan loivasti vasemmalle ja oikealle, kunnes saavutetaan monttu. Tätä kutsutaan jostain syystä urheiluksi. Kuulkaas te half-paipistit ja slope-stylistit, 50 kilometrin perinteinen hiihto on urheilua.

Lumisotaa en suosittele kenellekään. Lumipallo, jossa on soraa, saattaa silmään osuessaan aiheuttaa sokeutumisen. Lumessa saattaa olla myös koirankakkaa, sillä koiranomistajat ovat talvisin liikkeellä laisser-faire-meiningillä.

Televisiosta ei voi katsoa edes Keski-Euroopan mäkiviikkoa, sillä suomalaiset hyppääjät ovat nykyään niin surkeita.

En laske itsetuhoisuutta harrastukseksi, joten jätän juopottelun, murjottamisen ja moottorikelkalla jäihin ajamisen tässä yhteydessä harrasteiden ulkopuolelle.

Pipolätkä on kivaa.

1/5

...............

Lopullinen arvio. Pisteet 2/20. "Talvi, miksi?"

JK. Lue myös Sinisen Zeppeliinin koskettava ja elämänmakuinen arvio syksystä eli Lokakuun vallankumous.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti