7. tammikuuta 2013

Tomppa kruusailee

Jack Reacher ajelee karkuun.
Skientologian täytyy toimia. Mikä muu selittäisi, että viisikymppinen Tom Cruise ei ole vanhentunut päivääkään parissakymmenessä vuodessa?

Jack Reacher (Tom Cruise) on entinen Yhdysvaltain sotilaspoliisi, joka on selittämättömästä syystä painunut maan alle. Elokuvan alussa ammattitappaja surmaa kiväärillä satunnaiselta vaikuttavia uhreja keskellä kaupunkia. Joukkomurhaan syylliseksi lavastettu entinen tarkka-ampuja pyytää Jack Reacherin apua. Luonnollisesti tarinaan kuuluu myös nätti puolustusasianajaja, joka pyytää Reacherin mukaan tutkintaan.

Maailmassa ei ole koskaan liikaa napakoita toimintaelokuvia, joissa hiljainen, kovaotteinen kaveri oikoo vääryyksiä ja ajelee tyylikkäällä autolla. Onkin harmi, että Christopher McQuarrien ohjaama Jack Reacher on niin pitkäpiimäinen. Toimintaelokuvaksi siinä on aivan liian vähän rymistelyä, ja trilleriksi se ei ole yhtään jännittävä eikä sisällä odottamattomia juonenkäänteitä. Odotin ovelan Usual Suspects -filmin kirjoittajalta enemmän. Elokuva perustuu brittiläisen Lee Childin jännitysromaaniin Tappaja vuodelta 2006.

Jack Reacher muistuttaa John Grisham -filmatisointeja 1990-luvulta. Silloin Hollywoodissa tehtailtiin kasapäin oikeustapauselokuvia, joissa asianajaja ja hänen tutkijansa joutuvat kiipeliin. Niissä kuten Jack Reacherissa elokuva täytetään uuvuttavilla keskusteluilla, joissa päähenkilöille selviää se, minkä katsoja on tiennyt jo ajat sitten.

Tyylikkäitä autoiluelokuvia on vaikea tehdä. Viimeksi siinä onnistui Nicolas Winding Refn, jonka upea Drive oli vuoden 2011 parhaita elokuvia. Sen kehtaa laittaa Bullittin kylkeen hyllyyn. Jack Reacherista puuttuu Driven tylyys ja hiottu visuaalinen ilme. Tom Cruisea on haukuttu siitä, ettei hän muistuta fyysiseltä olemukseltaan lainkaan kirjojen korsto-Reacheria. En ole Childin kirjoja lukenut, mutta ilmeisesti Reacherin pitäisi näyttää elämänsä kunnossa olevalta Rutger Hauerilta. Minusta Cruise suoriutuu roolistaan ihan hyvin. Silti on sanottava, ettei herra Reacher vaikuta tarpeeksi kovikselta. Sivuosissa nähdään jermut Robert Duvall, Werner Herzog ja tulipunainen Chevrolet Chevelle SS.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti