22. helmikuuta 2013

Juhani "Tami" Tamminen (It's been a long way baby)

Juhani Tamminen
Juhani "Tami" Tamminen on ilmiö luonnonvoima. Tamminen on jääkiekkovalmentaja, maajoukkuepelaaja, Suomen jääkiekkoleijona numero 79, aurinkokuningas, tv-kommentaattori, yrittäjä, toimitusjohtaja, yritysvalmentaja, luennoitsija, kirjailija, luokanopettaja ja itseluottamusta uhkuva turkulaisukko. Hän on pelannut yli 200 A-maaottelua, ollut neljä vuotta maajoukkueen kapteenina, valmentanut tusinaa eri seuraa ja nostanut SM-liigaan parikin joukkuetta. Tami on kirjoittanut muun muassa kirjat Vuosi elämästäni, Aurinkokuningas ja Takaisin peliin. Hän puhuu suomea, ruotsia, saksaa, englantia, ranskaa ja tietysti japania.

Kolme vuotta sitten Tamminen palkattiin TuTo Hockeyn toimitusjohtajaksi, ja viime keväänä hän odotetusti hyppäsi joukkueen valmentajaksi. Tamimaisesti TuTo muutettiin muotoon TUTO, ja Kupittaan hallikin nimettiin uusiksi Marli Areenaksi. Jorma Uotisen sanoin laitettiin "pörinää pönttöön".

Viimeistään tällä kaudella Turussa käynnistyi vaihtoehtoinen kiekkobuumi, "Tami-show". Jos Koivun veljesten pikavisiittiä Turkuhalliin (taimikäsenniminykyäänon) ei lasketa, kiekkoväen huomio on de facto ollut pikkuveli TUTOssa, ei isoveli TPS:ssä. Turkulaista luokkajakoa tuntemattomille selvennän, että TPS on aina ollut kaupungin lihava ja äkseeraava mahtiporvari, TUTO taas vasemmistolainen nurkkapatrioottinen pikkuveli. Pukuseura ja haalariseura siis, umpiturkulaisia ja perinteikkäitä toki molemmat.
........

Tami on yhden miehen julkisuustempaus ja pr-punnerrus. Tami on markkinointiviestinnällinen "60 minuutin paine", jossa ukkoa vyörytetään kohti vastustajaa taukoamatta. Tami on viestintätoimisto pikkutakissa, kävelevä pressitilaisuus ja ylikierroksilla käyvä lausuntoautomaatti.

Tamminen laukoo, avautuu, tilittää, ylistää, kiroilee ja kiittää. Hän puhuu samassa lauseessa rakkaasta vaimostaan ja sponsorituotteesta. Tami luo vaikka yksin viihdearvoa tilaisuuteen kuin tilaisuuteen, siis sitä Suomessa harvinaista "showmanshippiä". Tami saa ihmiset jakamaan sosiaalisessa mediassa TUTON ottelun jälkeisiä pressitilaisuuksia. Tämä kaikki on viestinnällisesti "voittavaa ja mielenkiintoista", kuten Tami omaa joukkuettaan luonnehtii. TUTO ja Mestis ovat päässeet mediassa esille pitkälti Tamin liekillä. TUTOn yleisömäärät ovat jatkuvassa kasvussa. Tami myy.

Tami tietää työskentelevänsä urheiluviihdeteollisuudessa, joka tarvitsee tunnetta ja tarinoita kukoistaakseen. Tätä ei hyssyttelevässä ja umpivakavassa Suomessa aina ymmärretä. Jos pieni saadaan näyttämään suurelta, silloin se on suurta. Juuri se on se kuuluisa american style, in a big way. Tamminen ei ole päävalmentaja vaan "head coach", hän ei ole Ylen kiekkoasiantuntija vaan "tv-personality". Kun muut työskentelevät verkkaripohjalta maakuntakiekossa, Tamilla siintää mielessä Suomen paras urheilubrändi.

Tätä Tamin ylitsepursuavaa viihteellisyyttä nokkelat tuottajat jalostivat viime vuoden jääkiekon MM-kisoissa. Maikkarin stailaajat pukivat Tamin toinen toistaan keikarimaisempiin (eli aivan mahtaviin) kisa-asuihin. Niiden asukokonaisuuksien rinnalla jopa Pasi Nurmisen italogangsteripuvut näyttivät valjuilta. Tamin kaltaista kukkoilua ei ole suomalaisessa urheiluelämässä liikaa vaan aivan liian vähän. Sen sijaan niitä kalpeita kavereita, joilla lukee "Felix" paidan kauluksessa on urheiluelämässä ihan tarpeeksi! Muilla on pipa, Tamilla on taskunenäliina.
........

Viimeisin TUTOn markkinoinnillinen neronleimaus oli päästää Tami sosiaaliseen mediaan. Miehelle on avattu Facebook- ja Twitter-tilit, joissa hän paukuttaa menemään. Seuraajia on kertynyt hetkessä tuhansia. Tamin FB-statukset ovat yksinkertaisesti nerokkaita, enkä keksi niille osuvaa suomenkielistä kuvailua. Englannin kielessä on sana "rambling", ja rap-musiikissa puhutaan flowsta, lausunnan rytmistä. Olisiko Tami sitten east coastin vai west coastin miehiä, mene ja tiedä:
"Päivän toinen treeni ohi- hienoja nämä vapaapäivät!!! 30 minuuttia fillaria, 100 vatsaa (vinolauta 30 ¤) 50 rinnallevetoa (5x10) 50 kg;n tanko!! Pikkuhiljaa kondis nousussa-slow and steady-gets You ready!!! Niin se menee, pysy kanavalla lisää ylläreitä tulossa!!! Huomenna iso päivä; aamujää joukkueen kanssa 10-12; pre game press (game 5) Marli Areena klo 13.00- be there!! Captain Antti Virtanen ja goalie Tommi Virtanen kertovat fiiliksiä ennen BIG GAME no: 5; be there!!!"
Toivon, että joku teatteriryhmä tai räppiryhmä tekisi näistä pienen esityksen. Olkaa hyvä, ideani on varastettavissa ja toteutettavissa. Sämplättyjä ja esitettyjä pätkiä voisi käyttää esimerkiksi Kupittaalla ottelutauoilla ja markkinointivideoissa.

Tami on omassa tamimaisuudessaan valloittava mediapersoona. Missään vaiheessa ei jää epäselväksi, että tässä on mies, joka pohjimmiltaan todella rakastaa intohimoisesti jääkiekkoa ja huippu-urheilua. Tamin jyrämäinen markkinointityyli ei toimisi, jos hän ei olisi sisuskalujaan myöten sisällä pelissä. Varmuuden vakuudeksi kannattaa katsoa alla olevan video viime syksyltä, jossa Tami summaa kyyneleet silmissä 40 vuoden tiensä TUTOn peräsimeen. Tami on siis sekä wanhanliiton urheilumies että moderni urheilumies, joka ymmärtää kaupallisuutta, tuotteistamista ja julkisuutta. Nyt vain TUTO liigakarsintoihin, yksi Kukko päälle ja leidin kanssa saunaan. It's been a long way baby.
1 kommentti:

  1. Huom: leidin kanssa EI mennään löylyyn. Sinne mennään yksin. Myös "yksi "KUKKO"" juodaan miehekkäästi yksin, kun on ensin vedetty rankka päivä Tohmajärven Lions Clubin vierailevana puhujana. Leidi valmistaa vain päivittäisen "huippudinnerin" Tamin verkkoon jääneestä saaliista ja pysyy sen jälkeen poissa jaloista.

    VastaaPoista