4. kesäkuuta 2013

Prinsessa Madeleinen häät

Madeleine Thérèse Amelie Josephine.
Jokaisessa suomalaisessa asuu pieni rojalisti, ja Matti Klingessä vähän suurempi rojalisti. Useimpina päivinä rojalistina oleminen on upeaa: Kävelet puoliltapäivin torille ostamaan luomuvihanneksia, avaat kello 13 maissa ensimmäisen pullon Chablis Grand Cru'ta ja heität Ralph Laurenin valkoisen neuleen rennosti hartioillesi illan
viiletessä.

Mutta jokaisen rojalistin elämässä tulee eteen se kipeä hetki, jolloin hänen sydänten prinsessansa menee naimisiin. Tämä hetki koittaa minulle lauantaina, kun entinen huliviliprinsesssa Madeleine vihitään mielitiettynsä, julkisuutta kaihtavan ulkomaalaisen finanssianalyytikon Christopher O'Neillin kanssa Tukholmassa.

Kuninkaallinen hääpari vihitään Kuninkaanlinnan kirkossa, ja vihkimisen jälkeen tuore hääpari matkaa kaupungin halki hevosvaunuissa. Myöhemmin matka jatkuu veneellä kohti juhlapaikkana toimivaa Drottningholmin linnaa. Häät ovat epävirallisemmat ja pienimuotoisemmat kuin tulevan Ruotsin hallitsijan Victorian häät kolme vuotta sitten. Paikalle ei esimerkiksi tule valtionpäämiehiä, vaan Euroopan nuoren polven kuninkaallisia, aatelistoa ja hääparin ystäviä.

Jännityksellä odotan, tuleeko Argentiinasta kuningatar Silvian sukulaisia Eurooppaan. Hehän muuttivat sinne 1940-luvun puolivälissä, eräiden vanhalla mantereella sattuneiden kahnausten jälkeen.
........

Olen seurannut Madeleinen eli Madden uraa siitä lähtien, kun hän kirjoitti ylioppilaaksi silloisen ystävänsä Louise Gottliebin (sic!) kanssa 2001. Monialaisena ja lahjakkaana ihmisena Madeleine on opiskellut yliopistolla muun muassa englannin kieltä, arkkitehtuuria, valtiotiedettä, etnologiaa, muotoilua ja oikeustiedettä. Filosofian kandin paperit hän suoritti vuonna 2006, ja on sittemmin jatkanut jopa maisterin opintoja. Opiskelujensa jälkeen Madeleine työskenteli YK:ssa UNICEFin palveluksessa New Yorkissa. Vuodesta 2010 Madeleine on työskennellyt samassa kaupungissa World Childhood Foundationin palveluksessa hyväntekeväisyystyössä. Upea nuori nainen.

Onkin harmillista, ettei 2000-luvun alkupuolella kaavailtu uusi valtioliitto Ruotsin ja Suomen hienojen kansakuntien välillä näytä toteutuvan. Ajatushan oli, että Madeleine olisi mennyt suomalaisen kanssa naimisiin ja näin Madeleinesta olisi saatu Suomen (ent. Itämaa) prinsessa. Toki toivoa vielä on, jos Carl Philip löytää itselleen mukavan suomalaisen naisen.

Tätä Madeleinen miestä sen sijaan en tunne ollenkaan. Mikä lie jamppa. Jokin minua tuossa aurinkolasien taakse kätkeytyvässä lohkareleuassa epäilyttää, sanonpahan vaan.

Joka tapauksessa Madeleinen kunniaksi Sinisen zeppelinin musacorneri tarjoaa soittolistan kaikille meille, joille Madde on merkinnyt paljon herkkinä kasvuvuosinamme. Madeleinen valoisaan hymyyn on voinut tukeutua vähän ikävämpänäkin päivänä. Nessut esiin! 

Guns 'n' Roses: November Rain
Dolly Parton: I will always love you
Celine Dion: All by myself
Bon Jovi: Always
Chris DeBurgh: Lady in red
Meatloaf: I'd Do Anything for Love (But I Won't Do That)
Elton John: Candle in the wind
Army of Lovers: Crucified
......

Loppuun pieni joutilaisuuden privilegion ylistys, onhan lauantaina luvassa ihkaoikeat kuninkaalliset häät.

Kerran vuodessa televisiosta tulee ohjelma, jossa näytetään Ruotsin kuninkaallisten vuodenkiertoa. Joka vuosi samat tapahtumat toistuvat. Kuningas käy kalassa, kuningatar vilkuttaa ja hymyilee (joka vuosi hieman kireämmin). Prinssi Carl Philip nojailee veneen kannella. Kruununprinsessa Victoria saa kukkakimpun lapsoselta. Aasialaisdiplomaatit yrittävät pitää katseensa tiukasti Madeleinen silmissä Nobel-illallisilla. Hyväntuulisessa dokumentissa on kumma montypythonmainen pohjavire. Koko ajan vain odottaa, että Graham Chapman ilmestyy ruskeassa univormussaan keskelle kuvaa ja huutaa "This is getting too silly!"
Mikään ei kuitenkaan voisi olla kauempana totuudesta! Kuninkaalliset näyttävät elämällään meille moraalista esimerkkiä. Kuninkaalliset ovat näet downshiftaajia. He ovat päässeet irti tuottavuuden ja kvartaalitalouden oravanpyörästä. He pystyvät keskittymään hyväntekeväisyyteen, tärkeimpiin ihmissuhteisiinsa ja itsensä henkiseen kehittämiseen. Tai orgaaniseen viljelyyn, kuten prinssi Charles. Tämän kaiken he tekevät julkisin varoin. Tässä tavoitetta meille kaikille, jotka vain haaveilemme downshiftaamisesta. Oppi ottakaatte kuninkaallisista.  

Ikävää ja asiatonta loiskiehuntaa toki aina on. Pari vuotta sitten niin Carl Philipiä kuin Madeleinea syytettiin laiskottelusta. Asiaa tutkineen toimittajan mukaan Carl Philip ei ollut saanut koulussaan aikaan yhtään ainoaa opintopistettä koko syyslukukautena. Opiskelun sijaan prinssi oli lähinnä lomaillut koko syksyn, ensin Thaimaassa ja sitten Etelä-Afrikassa, yhdessä keskiaukeaman tyttöystävänsä Sofia Hellqvistin kanssa. Prinssillä oli koko tuon syksyn aikana ollut vain yhdeksän virallista edustustehtävää, joista lyhyimmät vain parinkymmenen minuutin mittaisia.

Pitää vielä lisätä, että etenkin kuningatar on paheksunut sulojaan mediassa vilautelleen Hellqvistin ja prinssin suhdetta. Kuningas pysyi varsin hiljaa kohun aikana. Hänet kun on ikävästi yhdistetty ammattimaiseen sulojen vilautteluun jo aiemmin. Kuningas tietenkin kiisti tällaiset perättömät väitteet. 

Toivoisin, että tällaiset häväistyskirjoitukset loppuisivat. Onneksi Victorian ja Danielin häät sekä kruununprinsessa Estellen syntyminen ovat kääntäneet mediahuomion asialinjalle.
.......
Ruotsalaisia emme ole, ja venäläisiksi emme tahdo tulla, joten kerääntykäämme siis viikonloppuna tv-vastaanotinten äärelle seuraamaan naapurinprinsessan häitä. Yle TV1 näyttää häät suorana lähetyksenä ensi klo 16.35 alkaen. Pasila, Du Gamla Du Fria.

Ja tuhannesti onnea Madde!

Lisää kuninkaallisista häistä:  
Virallinen hääsivusto Ruotsin kuningashuoneen verkkosivuilla.
Kuninkaalliset-blogi

1 kommentti:

  1. Sen verran pitää huomauttaa, että Ruotsissa on lopetettu ylioppilaskirjoitukset 60-luvulla.

    VastaaPoista