9. kesäkuuta 2013

Naapurit hylkivät espoolaisia

Kuvan Espoo ei liity mihinkään tapahtumiin.
Vaikeasti asennevammaiset espoolaiset ovat saaneet hyytävän vastaanoton pääkaupunkiseudulla. Naapurit ovat vastustaneet asennevammaisten espoolaisten asuntohankkeita jokaisessa mahdollisessa vaiheessa. Vuosia suunniteltu Espoon kaupunki jäänee haja-asutusalueeksi, jossa on sekaisin skutsia ja rivareita ihan miten sattuu.

Asennevammaisia espoolaisia tilanne jo turhauttaa. "Haluaisin vedota naapureihin, että he ajattelisivat inhimillisesti. Me espoolaisetkin olemme ihan tavallisia paremman toimeentulosegmentin ihmisiä, vaikka olemmekin asennevammaisia. Kaupunkilaisten valitukset ovat tähän asti vain viivyttäneet Espoon kehittämistä", Kivenlahdessa asuva Veli-Pekka Massi huokaisee.

Massi haluaa jutussa esiintyä nimettömissä. Syykin selviää, kun vähän painostaa. "Kaikenlaista vihapostia on tullut tuonne seitsemän kilometrin päähän Espoon keskukseen, missä lähin postitoimipiste sijaitsee", Massin vaimo Ronja Suur-Janne osoittaa kaukaisuuteen.

Vantaalaisten ja helsinkiläisten ennakkoluulojen hälventämiseksi espoolaiset kokosivat toukokuussa esittelylehtisen, johon tuli kuva jokaisesta espoolaisesta ja lyhyt kertomus hänen asennevammaisuudestaan. He jakoivat esitteen päkaupunkiseudun jokaiseen asuntoon. Ei auttanut.

"Meille on sanottu, että menkää kotiinne siitä. On huudeltu perään ja arvosteltu Gantin ja Hilfigerin vaatteitamme, vaikka omalla työllä olemme ne maksaneet. Pahaltahan tuollainen tuntuu, kun sitä vain haluaisi integroitua suomalaiseen kaupunkielämään, käydä Flow-festivaaleilla ja Tom Björkin ravintoloissa syömässä niin kuin kuka tahansa hyvintoimeentuleva kaupunkilainen", lehtisiä jakanut haukilahtelainen Jens Nappi sanoo hiljaa pub Karhumestarin terassilla valkoviiniä lipitellessään. 
......

Espooseen olisi tänä vuonna muuttamassa 2 500 vaikeasti asennevammaista. 28-45-vuotiaat espoolaiset eivät juuri osaa puhua stadilaisittain eivätkä pysty liikkumaan itsenäisesti paitsi omalla autollaan. Joukossa on myös tavallista hankalampia tapauksia, kuten Bemari-kuskeja ja sosiaaliselta omatunnoltaan autisteja. Melkein jokaisella on lisäksi Ralph Laurenin tossut.

Espoolaiset vaativat ympärivuorokautista hoivaa, jatkuvia kehuja ja senior manager -titteliä. Naapureille he olisivat kuitenkin lähes näkymättömiä: Aamut kuluvat ruuhkissa, päivät Helsingissä konttorilla ja illat Radio Novaa kotosalla kuunnellen.

Espoolaisten usko tulevaisuuteen horjuu jo. 

"Moni espoolainen on aivan lopussa. Vantaalaisten ja helsinkiläisten pitäisi miettiä, miten suhtautuisivat, jos he ja heidän lapsensa olisivat tässä asemassa. Naapurien asenne tuntuu kaiken kaikkiaan niinku tosi pahalta. Niisk", suvelalainen Valtteri Potta kertoo.
.......

Jännitys espoolaisten ja muiden pääkaupunkiseutulaisten kanssa on aistittavissa erityisesti aamuisin. Kun espoolaisten seurue liikkuu hiljakseen Länsiväylää pitkin, Vespaansa ajava helsinkiläismies katoaa mainostoimiston sisätiloihin sanomatta sanaakaan.

Punavuoressa tavattu hemmetin tyylikäs helsinkiläinen executive art director Seppo Vetelä, 33, tunnustautuu espoolaisten asuttamisen vastustajaksi. Syitä Vetelällä riittää:

"Metsässä asuu liito-oravia, joten siihen päälle on vähän hassua rakentaa kahdensadantuhannen asukkaan kaupunkia. Lisäksi siellä metsässä on ilveksiä, susia, karhuja, leijonia, haisunäätiä ja Bodomin kolmoismurhaaja. Eikö olisi parempi antaa niiden kivojen pörröisten eläinten ja Hans Assmannin olla siellä rauhassa?"

"Ja sitten on tämä jätehuolto ja ruokatoimitukset, jotka tuovat paljon liikennettä. Kun pitää siellä Jätkäsaaren Verkkokaupassa yhtenään käydä. Ja kuluttavathan espoolaiset Helsingin teitä työmatkoillaan. Jokaisen kaverin on vielä tultava omalla autollaan. Minä nekin asvaltit olen maksanut verorahoillani!", Vetelä kiihtyy ja laskee pienen pieniä vaaleanpunaisia sortsejaan entisestään.

Joka tapauksessa Vetelä aikoo jatkaa espoolaisten vastustustaan johdonmukaisesti. "Sen verran pidän Nissen puolta."

Espoolaisten mielipiteet on jutussa muutettu heidän omaistensa suojelemiseksi. 

LUE MYÖS: EnTahdo2013-kampanja

23 kommenttia:

 1. Nisse = mahtavata =)

  VastaaPoista
 2. Kiitos! Vähän takaisin niille kuudelle pisupäälle :)

  VastaaPoista
 3. Kivaa luettavaa sieltä kulutus-kylästä, kaiken saa mukaan, minkä on eläessään haalinut kokoon, lisää roinaa kuluttajalle.<3

  VastaaPoista
 4. Jotenkin kuitenkin tulin surulliseksi, koska syrjintä ja halveksunta on 110% todellisuutta. Ihmisen mielen kehittymisellä ei ole niin paljon tekemistä taloudellisen hyvinvoinnin kanssa. Kysymys on myös poliittinen.

  VastaaPoista
 5. Niinkuin monessa muussa yhteydessä on todettu: Sipoon, Espoon, Nurmijärven (jne) "erinomaisuus" perustuu siihen että naapurissa/lähistössä on Helsinki.

  VastaaPoista
 6. eiköhän jutun "henkilöt" pahottanut mielensä ja nostavat oikeiustoimet asian suhteen, kun heistä näin kirjoitellaan ;)

  VastaaPoista
 7. Ymmärrän ironian ja onhan tässä hauskuutta keskelle espoolaisen viikkoa. Tuossa Espoo-kuvassa sattuu näkymään oma kotitaloni. jossa tällä hetkellä tätä kommenttia kirjoitan. En vaan pysty autottomana ja ajokortittomana joukkoliikenne-pyöräilijä-kävelijänä samaistumaan postaukseen. Mutta tosiaan, kuvahan ei liity mihinkään tapahtumiin. Nyt vain odottelemaan, että Helsingin ja valtion kustantama metroyhteys valmistuu ;)

  VastaaPoista
 8. Tässä on vähän samanlaisia harhakuvitelmia espoolaisista ja Espoosta kuin muutamalla kaitaalaisella urpolla on kehitysvammaisista. En tietenkään ota tätä tosissani, mutta esim. viittaus Suvelaan (ghetto) vie kaiken terän huumorilta, jossa nähdäkseni yritetään pilkata ylimielisiä juppeja. Tervetuloa Suvelaan!

  VastaaPoista
 9. Mitäs ne Espoolaiset itkee kun ei voinut inva-taksien ja liito-oravien vuoksi rakentaa vammaisille asuntolaakaan...eivät halua vammaisia naapuriksi...niin ei kai tuollaisten tyhjäpäiden itsekeskeisten ihmisten joukkoa tarvitse kasvattaa...kyse ei ole taloudellisesta asemasta johtuvasta jutusta... on myös fiksuja rahakkaita, tosin muualla kuin Espoossa. Miten olisi amnesty...olisiko Espoolaiset loukanneet erään ihmisryhmän ihmisoikeuksia ja vapautta valita asuinpaikka. Hävetkää Espoolaiset...ei anneta tyhmyyden tiivistyä...

  VastaaPoista
 10. Täyttä paskaa. Minä asun Nuuksiossa, Espoossa.

  VastaaPoista
 11. En muista koska olisin nauranut näin paljon - teikäläisellä on kyllä sana hallussa!

  VastaaPoista
 12. Hyvää huomenta, OSU JA UPPOS! Nämä ns. vammaiset ovat kuitenkin ihmisiä...... entäs espoolaiset?? Hymyissä suin tähän viikonloppuun, kiitos! :)

  VastaaPoista
 13. Hauska! Naurattaa täällä länsinaapurissakin.

  VastaaPoista
 14. Hauska! Naurattaa täällä länsinaapurissakin.

  VastaaPoista
 15. "Nisse" on syyttömäksi todettu, ainoa henkiin jäänyt Bodomin surman uhri. Hans oli itäsaksalainen vakooja, jota on arveltu murhaajaksi.

  Kyllähän kotimaiset perustragediat pitäisi jokaisen tuntea.

  VastaaPoista
 16. syrjintä on syrjintää, ihan sama kuka syrjii ja ketä. ja yleistäminenhän se vasta fiksua onkin! itse en löydä mitään hauskaa muiden pilkkaamisesta.. naurakaa te, jotka ette osaa nauttia elämän pienistä, oikeasti tärkeistä asioista.

  VastaaPoista
 17. mutta mutta... eihän se ole mikään syy ylpistyä ja kuvitella olevansa muita ihmisiä parempi, vaikka tykkääkin konsumerismista sekä haluaa käyttää kalliita ja laadukkaita tuotteita :) samalla lailla voi käyttää joukkoliikennettäkin vaikka sitä massia olisi niin perkeleesti!

  VastaaPoista
 18. Kiitos kaunis kaikille 40 000 lukijalle, ja kiitos paiautteesta. Asia on ilmeisen tärkeä, ja hyvä niin. Ja lainatakseni edellä kirjoittanutta lukijaa: "Täyttä paskaa."

  VastaaPoista