29. lokakuuta 2013

Ajankohtaisen kakkosen tamperelaisuus-ilta järkytti Tohlopissa

Ajankohtaisen kakkosen tamperelaisuus-illassa kohtasivat tamperelaiset ja rantasuomalaiset. Teemaillan keskustelu lähetettiin suorana Tuttu Juttu show'n lavasteista hämärän rajamailta.

Tamperelaisista keskusteluun osallistuivat Sami Hintsanen, Ransu, Riku, sisko ja sen veli, Heikki, Kaija, kolme alivaltiosihteeriä sekä Pyynikin näkötornin kahvilan kesätyttö. Rantasuomalaisten puolella mökelsi joukko Lacosten verryttelyasuihin pukeutuneita turkulaisia ja espoolaisia.

Useat studiokeskusteluun kutsutut jättivät tilaisuuden väliin.

"Tämä on liian kahelia jopa minulle", dosentti Johan Pac-Man kirjoitti pieneen punakantiseen ystäväkirjaansa. Karvakuonojen Eno-Elmeri twiittasi kesken lähetyksen, että "Tuu nyt Riku pois sieltä teemaillasta, sä oot ihan sekaisin siellä".

Teemailta aiheutti kävijäpiikin EroaYlesta.fi-palvelussa. Ylestä erosivat muun muassa koko Alma Median johto sekä Raimo Helmisen entiset ketjukaverit. Sanoma oyj pahoittelee, että suuren kävijämäärän takia palvelu oli alhaalla pari tuntia.
..........
 
Tamperelaisuus-illalle oli selvä tilaus. Tamperelaisuus on rauhanomainen elämänkatsomus, joka korostaa ihmisten leppoisaa rinnakkaiseloa ja mutkatonta pukeutumista. Tamperelaisuutta tunnustaa yli 200 000 ihmistä pirkanmaanlaajuisesti.

Yhä suurempi joukko tamperelaisista muuttaa kuitenkin muualle Suomeen paremman kampauksen toivossa. Samaan aikaan voimistuvat mansemuuttokriittiset äänenpainot. Rantasuomalaisten keskuudessa pelätään, että tamperelaiset tyrkyttävät väkisin outoja tapojaan ja pilaavat kivan porvarillisen tunnelman.

"Ne peittävät kasvonsa pipalla tai hiusdonitsilla, niin ettei meinaa kadulla tunnistaa. Kummalliseksi on mennyt", keskustelussa mukana ollut solakka naantalilainen valitti.

Tamperelaiset Heikki ja Kaija muistuttivat, että tamperelaisten perinneasu on farkku, eikä oikea tamperelainen voi poiketa tästä säännöstä vaikka haluaisikin.

Savukoneen takaa live-keskusteluun pölähtänyt turkulainen jääkiekkofani paheksui, että tamperelaiset melskaavat jäähallissa sietämättömällä tavalla. "Tullaan sinne hallille huutamaan ja kannustamaan ja viemään meidän pokaalit. Nyt niillä on vielä tämä Barkov jr.", turkulainen sanoi kädet puuskassa.
........

Tamperelaisuuden perustajana pidetään benelux-taustaista Vjeerte van Tampernjeesia, joka vuonna 1779 keksi tamperelaisuuden Hatanpään metsikössä. Kerrotaan, että van Tampernjees olisi kuusenkerkkäpontikkaa siemailtuaan nähnyt hurjia näkyjä: 168 metrisen pyörivän keihään Näsijärven rannalla, kesyjä delfiinejä ja valtiolliset juhlat Tampere-talolla. Näkyjensä innoittamana van Tampernjees kirjoitti tamperelaisuuden pyhän kirjan Thiliathaliatallallaa, joka koostuu arvoituksista.

Tamperelaisuuden kaksi merkittävintä haaraa ovat ilvesläisyys ja tapparalaisuus. Rantasuomalaiselle nämä toisistaan poikkeavat suuntaukset näyttäytyvät yleensä pelkkänä monoliittisena "manselaisuutena".

Lupsakassa puheenvuorossaan Ransu-koira harmitteli, että liian usein otsikoihin pääsevät vain fanaattiset tamperistit kuten Simo Frangén, Pate Mustajärvi tai Timo Jutila, jotka eivät millään tavalla edusta tamperelaisten suurta enemmistöä. Samaan aikaan netti pursuaa ääritamperelaista materiaalia kuten Reinikaista ja Kyllä isä osaa -sarjaa.

Jyrkimpien rantasuomalaisten mielestä tamperelaisten integrointi yhteiskuntaan epäonnistuu väkisin. Audilla Tohloppiin ajanut haukilahtilainen toi esille, että tamperelaisilla näyttää olevan vaikeuksia sopeutua vapaaseen markkinatalouteen. Hänen mukaansa punakapina, Koskikeskuksen viivästynyt putkiremontti ja viimeistään Ilves-Hockeyn omistajasotkut osoittivat, etteivät tamperelaisuus ja moderni kapitalismi vain sovi yhteen.
 
Vaikka Ajankohtaisen kakkosen teemailloissa pyritään aina yhteisymmärrykseen, se jäi tällä kertaa toteutumatta. Twitterissä monet kommentoivat tamperelaisten olevan aivan mukavaa porukkaa, kunhan pysyvät Pirkanmaalla. Tellervo Koiviston mielestä Tampereelle lähdössä "ei olisi mitään järkeä".

Tässä vaiheessa iltaa hiestä märkä Sami Hintsanen tarttui mikkiin ja lurautti Tahdotko mut tosiaan -hitin ja kaikki tamperelaiset studiossa yhtyivät lauluun.

"Hehehehehehehe! Se om moro!", Ransu-koira huikkasi teemaillan päättymisen merkiksi ja suuntasi Ohranjyvään.

1 kommentti:

  1. Lapsena halveksin tamperelaisia, noita ärsyttävän leppoisasti elämän arvoitukseen suhtautuvia maanläheisiä juntteja. Kun sitten vapauduin bourgeois-ikeestä ja siirryin yllättävien valintojen seurauksena sisä-suomeen, aloin hahmottaa, että tamperelaisten vastaukset suuriin kysymyksiin olivat kadehdittavan lähellä elämän ytimessä vaikuttavaa balanssia ja harmoniaa. Timo Jutila on kuin onkin olemukseltaan hieman buddhan kaltainen. "Miksen syntynyt tampereelle?" alkoi pyöriä mielessä yhä useammin. Jos olisin ymmärtänyt totuuden aikaisemmin, olisin ehkä pystynyt estämään vääjäämättömän laumaeläimen kaltaisen valumiseni uudelle maalle. Siunattu hän, joka ymmärsi suunnata Manseen. Sinne meidät kaikki kuitenkin lopulta vedenpaisumuksen tieltä evakuoidaan.

    VastaaPoista