25. lokakuuta 2013

Poliisi-TV:n peijaisissa muisteltiin viattomampia aikoja

Sininen huvimaja.
Ahavoituneita kasvoja, komeita jengitatuointeja ja kostuneita silmäkulmia. Niitä nähtiin eilen kosolti Raideri Rokkibaarissa Tampereella, kun Poliisi-TV:n peijaisiin osallistui yli toistasataa alan toimijaa lain molemmin puolin. Tunnelma oli lämmin ja jännittynyt koko illan.

Tilaisuus alkoi Suomen Luottovankit ry:n puheenjohtajan, sekatyömies "Ismon" koskettavalla puheella, jossa hän kehui vuolaasti Poliisi-TV:n työryhmän ammattitaitoa. "Ismo" muisteli päässeensä Poliisi-TV:hen yhteensä kolme kertaa. Kyse oli pitkästä ryöstösarjasta Oulun seudulla.

"Kyllähän sitä vähän kylillä ylpistyi kun näki suttuisessa valvontakamerakuvassa itsensä ja tiesi, että lähetystä seurasi yli 800 000 katsojaa. Siinä tuli hetkeksi sellainen kaikkivoipa olo. Toki se sitten kostautuikin kun rupesin niitä katumaastureita viemään päiväsaikaan", "Ismo" nauratti yleisöä.

Kiitospuheesta Ismo päätti kuitenkin sanoihin, jotka kostuttivat useat nessut baarin pöydissä: "Kuka nyt enää kertoo lähetyksissä rikoksista, joita poliisi tutkii ja joissa silminnäkijähavainnot voivat olla ratkaisevia?"

Mikkeliläinen taparikollinen "Tero" muisteli lämmöllä kolmannen tuotantokauden jaksoa, jossa hän murtautui Jyväskylän Pupuhuhdassa sotaveteraanin asuntoon ja anasti sieltä kasettimankan, iskuporakoneen ja liudan harvinaisia sankarimitaleja. "Se oli Poliisi-TV:n syksyn 1992 eniten vihjeitä ja katsojapalautetta kerännyt jakso. Ei tuollaista satu kuin kerran ryövärin uralla", Tero kuvaili ääni väristen.

Moninkertainen murhamies "Pasi" kertoi tiskillä, että hänellä oli ns. haku päällä. "Ihan varta vasten vankilomilta jätin palaamatta, että pääsin tähän hienoon tilaisuuteen."

Juhlapuheiden jälkeen Pelson vankilan puutyöpajan karpaasit luovuttivat Poliisi-TV:n tuotantotiimille nikkaroimansa viisimetrisen, puisen Raija Pellin rintakuvan. Tekijöiden mukaan sen salalokerossa voi kätevästi kuljettaa yli kolme kiloa hashista ja jopa yli 15 vuosikertaa Rikospostia.
........

Omassa tervehdyksessään Pirkanmaan poliisilaitos ratsasi baarin asiakkaat ja antoi yleisön silittää hellyyttäviä poliisikoiriaan Roita ja Mustia. Poliisit saivat raikuvat aplodit koko väeltä.

"Kyllä huolellisesti ja asiallisesti tehty ratsia aina lämmittää sydäntä. Mekin kun yritetään kerhohuonettamme pitää siistinä, niin sitä osaa arvostaa, kun ratsiankaan aikana ei turhaan myllätä paikkoja vaan laitetaan lämpölamput ja viherkasvit takaisin paikoilleen. Monen monituista yötä kun meikämandolino hankaa veriroiskeita pois, niin se on sitten KRP:n rikospaikkatutkijankin kivampi tehdä työnsä " moottoripyöräkerholainen "Arttu" kiitteli poliisin toimintaa.

Poliisin vanhalla tutulla "Jartsalla" ja eläkkeellä olevalla rikoskomisario Reijo Suurnaulakeijopäällä riitti pöydässä keskusteltavaa yömyöhään asti. Miehet tuumivat rosmon ja pollarin suhteen olevan herkkä, toisinaan intensiivinenkin. Silti molemmat kunnioittavat toisiaan, ovathan molemmat piinkovia ammattilaisia.

"Toki näkemyserojakin tulee, esimerkiksi että oliko pahoinpitely törkeä vai ei, mutta usein näistä päästään kahvikupillisen äärellä yhteisymmärrykseen. Siinä on jokaisella ihmisellä kuitenkin se syyllisyyentunto syämmessä", Suurnaulakeijopää summasi.
........

Suomalainen alamaailma on rakennemuutoksen kourissa, mistä Poliisi-TV:n loppuminen on vain yksi esimerkki. Tavallista suomalaista rikollista huolettaa, että itänaapurista ja etelästä tulevat rikolliset vievät työt ja naiset.

"Ne ovat vetäneet työkulut niin alas, että ei meikäläinen pysty kilpailemaan tilauskeikoissa vaikkapa liettualaisten ja romanialaisten kanssa enää millään. Kyllä virkavallan pitäisi jotenkin puuttua rajapolitiikkaan ja maahanmuuttoon, että jokin järki saadaan tähän hommaan", huumeita ja autoja diilannut "Jukkis" valitteli.

"Jukkiksen" mukaan illan aikana screeneillä pyörineet piirroskuvat epäillyistä "toivat mieleen paljon hyviä muistoja viattomammista ajoista", jolloin rikostoveriin saattoi vielä luottaa ja rikos kannatti.

Juhlatilaisuus päättyi narikkaan, jossa osa vieraista poimi mukaansa jonkun toisen takin ja laukun. Varkaat poistuivat tilaisuudesta polkupyörillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti