13. marraskuuta 2013

Ismo Alanko Kolmannesvuosisata taiteilijaelämää (livelevy)

Ismo Alangon työntäyteinen vuosi huipentuu vastikään käynnistyneeseen konserttisalikiertueeseen. Sitä ennen julkaistiin miehen soolouran neljäs livelevy Kolmannesvuosisata taiteilijaelämää. Studiossa elävän yleisön edessä soitetuilta intiimeiltä keikoilta levylle valikoitui 29 kappaletta.

Levyä sopii kutsua "parhaat livenä -taltioinniksi", sillä soittolistalle ei mahdu montaa Alanko-harvinaisuutta. Se on paitsi sääli myös kummallista, sillä tällaisten livelevyjen kohderyhmän luulisi olevan kaltaiseni pitkänlinjan fanit, joita eivät elähdytä jo 30 vuotta hinkatut ja puhki kuluneet Rappiolla tai Levottomat jalat. Tämä onkin sitten lähes ainoa moite, sillä levyllä soittaa virkeä ja moniulotteinen rock-orkesteri.

Kolmannesvuosisata taiteilijaelämää -levyn materiaali jakaantuu karkeasti reippaaseen kitararockiin ja iskelmälliseen tunnelmointiin. Aivan huppuja ovat juuri jälkimmäiset, suomalais-slaavilaiset tanssiveisut Datsun, Värityskirja, Tuulen selkään ja Tuulipuvun tuolla puolen. Pianovetoinen Harsoinen teräs soi ehkä kauniimmin kuin koskaan aiemmin, ja Kun Suomi putos puusta -virren pasuunasoolo toi kesken junamatkaa kyyneleet silmiin. Kappaleet osoittavat, että Ismo Alanko hallitsee iskelmäparodian tekemisen tekemättä iskelmäparodiaa.

Rock-ralleista parhaimmistoa ovat rakkauslaulu Helsingille ja ihmiskunnalle eli Piste, kohkaava Totuus vai Tequila ja hauskasti Doors-versioitu Taiteilijaelämää.

Oudon latteiksi jäävät klassikot Rakkaudesta ja Hetki hautausmaalla. Alanko on esittänyt ne aiemmin raaemmin ja vereslihalla. Niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin, olisin kaivannut levylle pientä akustista välisoitantaa, sellaisia ankaria mies ja kitara -tulkintoja.

Muutama heikompikin kipale levylle on eksynyt. En keksi mitään syytä, miksi Pentti tai nolo Hullun paperit on alun perinkään levytetty. Mutta on se kova. Ismo siis.

.........

Kolmannesvuosisata taiteilijaelämää -livelevyn kappaleet:

Rakkaudesta
Päivän uutinen
Rakkaus on ruma sana
Hiljaa virtaa veri
Hullun paperit
Elämä on hauras
Hetki hautausmaalla
Harsoinen teräs
Tuulen selkään
Värityskirja
Räkäistä ja tarttuvaa
Totuus vai tequila
Rakas rämä elämä
Maailmanlopun sushibaari
Kun rakkaus on rikki
Kriisistä kriisiin
Rappiolla
Tällä tiellä
Kun Suomi putos puusta
Datsun
Levottomat jalat
Pentti
Piste
Pornografiaa
Peltirumpu
Ekstaasiin
Vittu kun vituttaa
Taiteilijaelämää
Tuulipuvun tuolla puolen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti