1. marraskuuta 2013

Mölkky ohittamassa lakkoilun ranskalaisten suosikkiharrastuksena

Ranskalainen mölkkyharrastaja.
Mölkky eli ranskaksi le mulccú kasvattaa suosiotaan Andorran ja Belgian välisellä piskuisella maakaistaleella.

Alueella asuvat nk. ranskalaiset tunnetaan muun muassa elokuvista, joissa vilahtaa usein ketunnenät. Lisäksi he ovat keksineet sosiologian, joka kuulostaa tieteeltä, mutta on tosi asiassa jonninjoutavaa fiilistelyä kehnosti kootulla lähdeaineistolla.

Kuuluisia ranskalaisia ovat ammattiautoilija Sebastian Loeb, lapsena taikajuomapataan pudonnut Gerard Depardieu sekä viininviljelijä Ari Vatanen. Oululainen Helena Petäistö haluaisi olla ranskalainen.
..........

Natsien lailla mölkky valloitti ranskalaiset nopeasti. Nyt koko kansakunta on antautumassa tämän kökön puukalikkapelin edessä. "Mitä voin sanoa, me vain annamme helposti [periksi]", sulokas pariisitar Camille kujertelee riisuessaan sukkanauhojaan.

Vaikka suomalaisista mölkky vaikuttaa pelkästään typerältä versiolta jo itsessään typerästä kyykästä, pitää muistaa mitä muita lajeja ranskalaiset harrastavat. Ranskalaisten harrastusten viiden kärjen muodostavat näet lakkoilu, tupakointi, Attac, lehtolapset ja ostereiden avaaminen kynsiviilalla.

Mölkky sopii ranskalaisille, sillä ranskalaiset tykkäävät lipittää Pastista ja heitellä siinä samalla esineitä. Pitkäveteisyytensä ansiosta mölkyn aikana ehtii paheksua Yhdysvaltojen ulkopolitiikkaa, mihin jokainen ranskalainen käyttää viikossa keskimäärin 4,5 tuntia.
.........

Erityisen suosittua mölkky on Paul Bocusen patsaan juurella Toulousessa. Joka viikko yli 10 000 mölkkyilijää kokoontuu patsaalle mölkkyämään. Ranskalaisilla on runsaasti luppoaikaa, sillä he viettävät yleensä joko pyhäpäivää, mielenosoituspäivää tai saikkupäivää.

Eläkkeellä oleva valtion virkamies Charles Xavier kehuu mölkkyä erinomaiseksi tavaksi pitää yllä kuntoa. Moitittavaa toki löytyy, olemmehan Ranskassa.

"Jos meillä olisi ollut mölkky jo vastarintaliikkeen aikoihin, sota-aika olisi kulunut joutuisammin. Niitä engelsmanneja kun sai odottaa vuoteen 1944 asti. Nuorena miehenä ei ole helppoa keksiä tekemistä sodan aikana", Xavier ärisee.

Mölyäminen häiritsee mölkkyämistä, kun väittely patongin hintasäännöstelyn lopettamisesta kuumentaa pelaajien tunteet. Työnseisauksesta nauttiva opettaja Jean-Luc Picard läpsii vastustajajoukkueen kapteenia hansikkaalla ja solvaa hänen äitiään ka*** *r*****i ****ksi. Suomessa seurauksena olisi miestappo, Ranskassa luvassa on hyvähenkinen illallinen. Ei aikaakaan kun erilmielisyydet on sovittu ja mölkky jatkuu.

Kesken pelin kentän läpi kävelee taiteellisen näköinen nuori nainen alusvaatteisillaan. Se ei liity varsinaisesti mitenkään mölkkyyn tai tähän blogiin, näin vain Ranskassa yhtenään käy.

Tämä blogi kirjoitettiin 15 Gauloises-tupakan voimalla nuhruisessa hotellihuoneessa Marseilles'ssa.

2 kommenttia: