30. tammikuuta 2014

Homo palavericus

Arkeologit ovat löytäneet maailman ensimmäisen toimistossa työskennelleen ihmisen jäänteet. Muumion arvellaan olleen toimistoituneena jopa 15 000 vuotta. Tutkijat ovat nimenneet kalmon homo palavericukseksi eli "toimistonihmiseksi".

Löytö tehtiin Sotkan konttorituolin ja käytäväfiikuksen väliseltä alueelta Pohjois-Irakissa. Kukaan ei ollut aiemmin tehnyt kaivauksia alueella, sillä muumion työhuoneen oven liikennevaloissa paloi jatkuvasti punainen valo.
...........

Tutkijat iloitsevat muumiosta, jonka avulla he uskovat selvittävänsä, milloin ihmiskunta siirtyi oikeista töistä paperihommiin.

"Nyt löydetty toimistonihmisen muumio on poikkeuksellisen hyvin säilynyt, sillä sitä on suojellut eroosiolta tuolin selkämykselle ripustettu samettinen pikkutakki", ihmiskuntatutkimuksen keskuksen johtaja, professori William Spleen Assyrian yliopistosta sanoo.

Spleenin tutkimusryhmän mukaan muumio ja alueelta aiemmin löydetty esineistö – nitoja, post-it-lapun kanta ja muovitasku – vahvistavat kuvaa, että ihminen konttoristui paljon luultua varhemmin. "Kaksoisvirranmaan alueella sijaitsi jo reilusti yli 10 000 vuotta sitten erittäin vilkas toimistokulttuuri, jossa pidettiin live meetingejä ja brainstormattiin rajusti", Spleen väittää.
..........

Muumion ansiosta tutkijat ovat oppineet paljon uutta ensimmäisten toimistoissa työskennelleiden ihmisten elämästä. Homo palavericus oli kooltaan hentoinen ja ihonväritykseltään kalpea. Se keskittyi pääosin säilyttämään saavutetut edut eikä innostunut uusista ajatuksista. Ensimmäinen toimistonihminen muistutti siis jo melkoisesti modernia virkamiestä.

Toimistojen olosuhteet 15 000 vuotta sitten olivat ankarat. Ihmisiä menehtyi kehityskeskusteluissa kuin kärpäsiä. Vitsauksena olivat myös veltot kollegat ja myynnin poikien häröily. Työajanseurantaan käytetyistä kivitauluista irronnut pöly vahingoitti keuhkoja ja pannukahvi korvensi sisuskalut.

Homo palavericus joutui käyttämään alkeellisia työkaluja kuten Windows Vistaa ja faksia. Kopiokone oli jatkuvasti jumissa, sillä hapero papyrus jämähti helposti koneen telojen väliin. Maanantaipalaverien pitoa hankaloitti, että vain papisto osasi kertoa ajan tähdistä ja ennusmerkeistä. "Tämä sai väliportaan pomot järjestämään kokouksia täysin mielivaltaisesti ja liikaa", Spleen kuvaa.

Toimistonihmisen ainoa keino pysyä ajantasalla olikin seurata auringon kiertoa ja yrittää laskea siitä kvartaali. Osavuosikatsaukset myöhästyivät ja vuosikertomusten hieroglyfeissä tapahtui sekaannuksia. Kirjanpitoa vaikeutti, ettei nollaa oltu vielä keksitty.
..........

Ensimmäisten toimistonihmisten työelämä ei silti ollut pelkkää kärvistelyä. He söivät pääasiassa proteiinipitoista kasvisravintoa kuten papuja ja pysyivät näin virkeinä pitkälle kello 15 asti. Klassinen perjantainen wieninleike koostui pääosin survotuista linsseistä, minkä takia ensimmäinen toimistonihminen pystyi vielä aivan viikonlopun alla lähettämään sisäisiä memoja.

Avokonttorit keksittiin vasta 14 950 vuotta myöhemmin, joten toimistonihminen saattoi työskennellä jopa tunnin kerrallaan keskeytyksettä. Lisäksi ensimmäisistä konttoreista puuttuivat kokonaan muutosjohtajat, konsultit ja yhteisömanagerit. 

"Tätä on tietysti vaikea nykyihmisen ymmärtää, mutta muinaisina aikoina konttoreissa keskityttiin työtehtävien tekemiseen ja eteen tulevat ongelmat ratkottiin yhdessä tervettä järkeä käyttäen", Spleen kuvaa.

Tutkijaryhmän hottis, tohtori Mary Key-West uskoo löytäneensä toimistokaivauksissa tukea teorialleen, että monet uskonnolliset tekstit ovat alun perin toimiston kahvihuoneessa heitettyä kehnoa läppää.

"Monien sittemmin uskonnolliseen kontekstiin siirtyneiden myyttien alkuperä näyttää olevan ammoisissa kahvitaukokeskusteluissa, joissa leipääntynyt toimistonihminen purki syvimpiä eli pikkumaisimpia tunteitaan. Erityisen suosittuja näyttävät olleen kertomukset vedenpaisumuksesta, jossa yliluonnollinen ilmiö hukuttaa koko keskijohdon."

Key-West muistuttaa, että erilaiset kostofantasiat ovat edelleen suosittuja esimerkiksi firman tyky-risteilyjen pikkutunneilla. 
............

Spleen ja Key-West väittävät, että koko toimistotyön kulttuuri on lähtöisin samasta alkulähteestä muinaisen Persian alueelta. Sieltä byrokratian ideat kulkeutuivat Babyloniaan ja muinaiseen Epyxiin, josta ne päätyivät kirjanpitäjien mukana Kreikkaan. Viimeistään roomalaiset olivat läpeensä byrokratisoituneita.

Euroopasta toimistotyön tavat levisivät tutkimusmatkailjoiden ja myöhemmin uudisasukkaiden mukana uudelle mantereelle, kun laivojen mukana kulkivat myös konttorirotat. Alkuperäisasukkailla ei ollut minkäänlaista vastustuskykyä konttorirottien mukana tuomille ideoille kuten matriisiorganisaatiolle ja niin sanotulle korjaavalle palautteelle.

Tulokset olivat paikoin kammottavia. Pohjois-Amerikan inkkarit alkoholisoituvat pahoin, kun eurooppalaisten casual friday vakiintui ja työporukka otti tavaksi käväistä perjantaisin yhdessä lasillisella. Tästä valiintui kielenkäyttöön meilläkin tunnettu huudahdus "Sioux siunakkoon!".

1 kommentti:

  1. Kyllä 4 byrokraattia työllistä itsensä, ei siinä myyntiä tarvita. Ja nyt kun on leikkaukset menossa, jo kolme nuorta, reipasta ja tehokasta byrokraattia voi synnyttää itsetyöllistämisen kehän. Eli oliko niin, että 15000 vuotta sitten ei oltu vielä keksitty tätä byrokratian kultaista lakia, vai oliko myynti-ihmisten läsnäolo jollain muulla tavoin perusteltua?

    VastaaPoista