26. helmikuuta 2014

12 askeleen ohjelma ManU-faneille

"Hei olen Harri, ja olen Manchester Unitedin kannattaja. Olen nyt ollut fanittamatta ManUa 54 päivää."

Nuo voisivat olla minunkin sanojani.

Punaisten paholaisten mönkiminen on ollut rankkaa seurattavaa meille ManU-faneille ympäri maailmaa. Itse olen fanittanut joukkuetta päivittäin yli 20 vuotta, ja tulokset alkavat jo näkyä naamassa ja keskivartalossa.

Kaikki alkoi vaarattomasti nähtyäni Eric Cantonan pelaavan kaulukset pystyssä ManUlle joskus vuonna 1992. Arvostan häntä ennen muuta korjaavan palautteen vastaanottajana.
 
ManU-fanitus on kuitenkin turmion tie. Kuluneiden viime kuukausien aikana ahdinkoni on syvennyt nopeasti. Betsieni voittoprosentti alkoi ensin mataa ja mennä sitten persielleen. Nyt terveytenikin reistaa. Kesken pelien pulssini heittelehtii ja vaivun yhä pitemmiksi ajoiksi alakuloon. Ongelmani on paisunut sellaiseksi, että fanitan joukkuetta yksinäni sunnuntaisin kotona, vaikka maanantaina on tavallinen työpäivä.

ManU-faniuteni lipesi lapasesta salakavalasti. Opin peittämään fanitukseni Bayern Münchenin ja Liverpoolin kannattajien läsnäollessa. Opin elämään itsepetoksessa, että kyseessä olisi vain hetkellinen romahdus eikä pitemmän prosessin tulos. Lopulta uskoin itsekin valheisiini.

Absoluuttinen pohjakosketus häämötti jo Cardiff-tasapelin (2-2) aikaan viime vuonna. Tammikuun aikana ramppasin kesken palaverien vessassa vain päästäkseni lukemaan Twitteristä, onko joukkue hankkinut siirtoikkunan aikana uusia hankintoja. Muistikuvani Juan Matan tulon jälkeisistä päivistä ovat hatarat, paikoin olemattomat. Viimeinen niitti oli tappio Stokelle. Herran tähden, miten voi hävitä joukkueelle, joka tulee Stoke-on-Trent nimisestä paikasta?
.............

Stoke-tappion jälkeen ymmärsin, etten voi enää jatkaa fanitusta kuten aiemmin. Oli nöyryyttävää, mutta samalla helpottavaa viimein tunnustaa riippuvuuteni ManUn menestyksestä. Ensimmäistä kertaa myönsin avoimesti, että tarvitsin ManU-faniuteeni apua.

Olin ollut itsekäs läheisiäni kohtaan kikkailessani pienen pienessä Rooney-paidassani ja tehdessäni muiden joukkueiden fanien edessä kuuluisaa "viime hetken maali" -tanssiani (se menee jotakuinkin näin). ManU-faniuden taudinkuvaan kuuluvat harhakuvitelmat kaikkivoipaisuudesta (nykyään harvojen) voittojen hetkillä.

Totuus oli, että jo vuosia olin lääkinnyt huonoa itsetuntoani ja vaikeaa alemmassa keskiluokassa vietettyä lapsuuttani Unitedin triplamestaruuksilla ja Ruud van Nistelrooyn maaleilla. Futsal-joukkueemme kavereille toistin Ronaldon hengessä olevani "rikas, komea ja mahtava pelaaja". Sisältä olin kuitenkin rikki kuin Rhodri Giggsin avioliitto.

Sitten tapahtui ihme.

Sinisen zeppeliinin manchesterilainen lukija lähetti ilmalaivamme kanttiiniin 12 askeleen ohjelman*, jonka avulla toipuminen saattoi alkaa. Ihminen ei koskaan parane ManUn kannattamisesta, vaan hänen täytyy myöntää olevansa "kuivilla oleva ManU-fani" lopun ikäänsä. ManU-faniuden kanssa voi kuitenkin parhaimmillaan elää mielekästä ja kokonaisvaltaista elämää. Kunhan luopuu toiveista voittaa pokaaleja.
..............


12 askeleen ohjelma ManU-faneille

Ensimmäinen askel
Myönnämme voimattomuutemme Manchester Unitedin peliin nähden, ja että manageri Moyesin pelitapa on muodostunut sellaiseksi, ettei joukkue omin voimin kykene selviytymään.

Toinen askel
Opimme uskomaan, että joku itseämme suurempi voima voi palauttaa van Persien maalivainun.

Kolmas askel
Päätämme luovuttaa tahtomme ja elämämme Jose Mourinhon huomaan –  sellaisena kuin Special Onen käsitämme.

Neljäs askel
Suoritamme perusteellisen ja rehellisen moraalisen itsetutkistelun.

Viides askel
Myönnämme väärien tekojemme todellisen luonteen sporttibaarin kyypparille, itsellemme ja jollekin toiselle jalakapallofanille, mutta ei kenellekään italialaista seurajoukkuetta kannattavalle, sillä joku roti tässä nyt sentään pitää olla.

Kuudes askel
Olemme täysin valmiit antamaan sir Punanenän poistaa kaikki nämä joukkueemme heikkoudet.

Seitsemäs askel
Nöyrästi pyydämme seurajohtoa poistamaan hänen (Moyesin) vajavuutensa.

Kahdeksas askel
Teemme luettelon kaikista ManUn menestyksen päivien aikana vahingoittamistamme henkilöistä ja haluamme hyvittää heitä kaikkia. Erityisesti Bayern Münchenin faneja, joilta viekkaudella ja vääryydellä veimme Mestarien liigan pokaalin vuonna 1999 Sheringhamin ja Solskjærin maaleilla (90+1; 90+2).

Yhdeksäs askel
Hyvitämme henkilökohtaisesti näitä ihmisiä milloin vain mahdollista, ellemme näin tehdessämme vahingoita heitä tai muita esimerkiksi ilkkumalla sillä, että "meillä on Adnan Januzaj, meillä on Adnan Januzaj, meillä on Adnan Januzaj, lälläl lälläl lää!" .  

Kymmenes askel
Jatkamme itsetutkistelua koko loppukauden.

Yhdestoista askel
Pyrimme rukouksen ja mietiskelyn avulla kehittämään tietoista yhteyttämme Mourinhoon, sellaisena kuin Special Onen käsitämme, rukoillen ainoastaan tietoa Special Onen tahdostaan meidän suhteemme ja voimaa sen toteuttamiseen.

Kahdestoista askel
Koettuamme urheilullisen heräämisen näiden askelten tuloksena yritämme saattaa tämän sanoman toisille Manchester United -faneille sekä toteuttaa näitä periaatteita kaikissa toimissamme.

...........................

*Ohjelma on räätälöity ManU-fanien tilanteeseen, mutta sopii erinomaisesti esimerkiksi (joka kaudella) HIFK-faneille tai jalkapallon MM-kisojen jälkeen Espanja-faneille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti