18. helmikuuta 2014

Euroopan oma internet

Saksa ja Ranska suunnittelevat Euroopalle omaa internetiä. Liittokansleri Angela Merkel aikoo ehdottaa päänäyttelijä Gerard Depardieulle, että eurooppalaisten tulisi rakentaa yhteinen viestintäverkko, Zwischennetzwerk.

Viimeksi saksalaiset ovat vetäneet tietoliikennepiuhaa yhtä innostuneesti kohti Pariisia keväällä 1940.

Ranskalaiset lämpenevät idealle, sillä he haluavat päästä amerikkalaisten netti-ikeestä. Viime vuonna ranskalaisia loukkasi erityisesti se, ettei USA vaivautunut tarkkailemaan ranskalaisten verkkoliikennettä lainkaan. NSA kertoi syyksi sen, että "kaikki ovat jo ladanneet Amélien".
.............

Ilman kitkaa suurvaltojen kahden eurooppalaisen maan yhteinen internet ei synny.

Saksalaiset haluavat, että kaikki käyttäjät aloittavat aina samalta verkkosivulta ja että selaimessa pääsee vain eteenpäin, sillä "saksalainen käyttäjä ei koskaan peräänny kerran klikkaamaltaan sivulta". Ranskalaiset vaativat, että yhteiseurooppalaisen internetin pääkieleksi valitaan ranska. Le Spotify, les Hotmails ja Gallerie de IRC kuulostavat vielä ymmärrettäviltä, mutta muut eurooppalaiset saattavat nikotella kun Facebook nimetään muotoon un Service en Ligne de Réseautage Social des nord-américaines.

Kovaa vääntöä tulee myös yhteisen eurooppalaisen hakukoneen rakentamisesta. Jopa 90 prosenttia verkkoliikenteestä tapahtuu hakukoneiden kautta, joten niin saksalaiset kuin ranskalaiset haluavat räätälöidä haun omiin tarpeisiinsa.

Vuonna 2013 saksalaisten suosituimpia hakuja olivat "Matula kuollut", "vorschmack resepti", "Mesut Özil riittävät yöunet", "sudeettialueiden omistussuhteet" ja "Heike Drechsler alaston kuva". Samaan aikaan ranskalaiset hakivat muun muassa sanoilla "Albert Camus'n tuotanto", "pettinki", "etanat Roquefort", "aiheuttaako Gitanes syöpää" ja "Marion Cotillard sipsuttamassa alusvaatteisillaan".

Euroopan internetin on tarkoitus pyöriä yhden valtavan palvelimen voimin. Koska sen sijoituspaikasta ei päästy yksimielisyyteen, palvelinta siirrellään rekoilla vuoroviikoin Brysselin ja Strasbourgin datakeskusten välillä.

Datakeskusten tehtäviin on jo alettu palkkaamaan valkoisen ylemmän keskiluokan perheiden lapsia. Heidän tehtävänään on rakentaa yhteiseurooppalainen integraatioalusta, jonka kautta kaikki eurooppalainen tietoliikenne toimii kankeasti ja jossa loppukäyttäjillä ei ole käytännössä mitään mahdollisuutta vaikuttaa palveluihin tai sovelluksiin. Alustan toimittajaksi on valittu Tieto oyj.
...........

Euroopan oma internet aiotaan levittää pitkin vanhaa mannerta mahdollisimman nopeasti. Saksalaiset odottavat parhaillaan englantilaisilta telefaksia, jossa britit kertovat, lähtevätkö he mukaan Euroopan omaan internetiin vai eivät.

Puola asetti liittymisensä ehdoksi, että Euroopan internetissä ei saa olla hävyttömyyksiä, kuten pornografiaa tai protestanttisuutta. Belgia on Puolan kanssa samaa mieltä protestanttisuudesta. Hollannille käy periaatteessa mikä vain. Ranska vakuuttaa, että osa Euroopan internetin datakeskusten tulevista virkamiehistä sijoittuu joka tapauksessa tehtäviin, joissa blurrataan eräiden eurooppalaisten valtioiden päämiesten kompromettoivia, verkossa leviäviä kuvia. Tämä ns. bunga bunga -klausuuli astuu voimaan vuonna 2015.

Espanja ja Portugali lupaavat tulla mukaan "mañana". Kreikkalaisillekin Euroopan internet käy, kunhan heidän luotolla tilaamansa 10 miljoonaa MacBook Airia saapuu Pireuksen satamaan. Itävaltalaiset toivovat lisää veikeitä kissavideoita.

Pohjoismaat empivät edelleen. Ruotsi haluaa internetin käyttöön kypäräpakon ja näyttöön liimattavia varoitustarroja. Tanskan mielestä netissä pitäisi olla ennen muuta kivaa ja valoisaa. Norja tarvitsee käytännössä vain yhden verkkosivun, jossa se myy öljyä ja ostaa osakkeita. Suomi on luvannut olla hankkeen nettomaksaja, kävi miten kävi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti