13. toukokuuta 2014

Pertti off Finland

Juhannus (1979). Triptyykki kankaalle.
"Straight is the new gay" – suora on uusi iloinen. Näin julistaa amerikkalainen laatulehti New Jerker toukokuun numerossaan. Sen kannessa komeilee suomalaissyntyisen kuvataiteilijan Pertti off Finlandin piirros väkevästä suomalaisesta lihaa syövästä heteromiehestä kompromettoivassa asennossa.

Lehden sisäsivuilla off Finlandin taidetta esitellään peräti kahdeksan sivun verran, ja mies julistetaan "väkevän pohjoismaalaisen miesmäisen miehisyyden tulkiksi".

Pertti off Finlandin pysättävissä piirroksissa leikitellään lähes groteskilla heteromiesestetiikalla. Ne tasapainoilevat hyvän maun rajoilla, aivan kuten vähäpukeinen suomalainen heteromies muutenkin. Kuvissa seikkailee suomalaisen heteromiehen arkkityyppi: Mies, jolla on huono iho, huono itsetunto ja huono viinapää. Hänen asiansa ovat ylipäätään kehnosti.

Mutta kuka ihme tämä Pertti off Finland oikein on, kuta maailman hetskuartsupiireissä nyt ylistetään?
..............

Itella eli Artist formerly known as Suomen Posti kohahdutti huhtikuussa Tom of Finland -homomerkeillään. Kaikki tuntevat taiteilija Tom of Finlandin, ja hänen jyhkeät muotokuvansa suomalaisista upseereista, perus tukinuittajista ja sodanaikaisen Helsingin yöelämästä. Sen sijaan hetero-undergroundin pioneeri Pertti off Finland on jäänyt Suomessa lähes kokonaan vaille ansaitsemaansa huomiota.

Pertti off Finlandin aivan normaalia maskuliinisuutta tihkuvat kuvat ovat kuitenkin olleet jo vuosia kulttikamaa Ranskassa, Italiassa ja Saksassa eli maissa, joissa terve miehisyys ei koskaan mennytkään pois muodista. Silti vasta amerikkalaisen Getty's-museon talvella pidetty suurnäyttely "You me go room – the lifes and works of Pertti off Finland " nosti hänet suuren yleisön tietoisuuteen.

KIITOS 1939-1945 (1939-1945). Kalligrafia ruutuvihkoon.
Osasyy tuntemattomuuteen lienee, että off Finland asui valtaosan elämästään Itävallassa, josta on tähän mennessä tullut vain kaksi tunnettua viikseenvetäjämiestä: Adolf Hitler ja Conchita Wurst. Alun perin Asikkalasta lähtöisin ollut, syntymänimeltään Pertti Suominen (1940–2010) muutti jo nuorena miehenä Wieniin, koska piti Asikkalaa "hinttimäisenä" – eikä hän välttämättä väärässä ollut.

Keski-Euroopassa hänestä tuli vuosikymmenten mittaan kirjailija Arto Paasilinnan ohella yksi tunnetuimpia omalaatuisen suomalaisen heterokulttuurin kuvaajia.

Pertti of Finland kuoli saappaat jalassa syyskuussa 2010. Tarinan mukaan hänen viimeiset sanansa olivat "Perkeleen Evinrude, lähde nyt saatana!"
............

Mitä pitempään Pertti off Finlandin töitä tutkii, sitä moniselitteisemmiltä ja barokkimaisen rönsyileviltä ne näyttävät. Pinnalta lähes luonnosmaiset markkeritussityöt paljastavat kerros kerrokselta yhä arvoituksellisempia ja hienovaraisempia sävyjä suomalaisen heteromiehen elämästä.

Kuvissa miehet sonnustautuvat liian pieniin pitkiin kalsareihin, heruttavat keskikessiään ja poseeraavat tosiheteromaisissa asennoissa kuten kyykkypaskalla ja Kalevan kisoissa. Ne ovat usein yhtä lailla liioittelevan koomisia kuin ylitsevuotavan traagisiakin. Sellaista "suomipojan" elämä yleensä on.

Off Finlandin parhaiden töiden miehet kurkistavat mainostauolla jääkaappiin, istuvat lihiksellä ja kahdella nakilla Kesoililla ja yrittävät vaivihkaa ostaa kaupassa flunssaiselle vaimolleen terveyssiteitä. He laulavat hevikaraokea, vaihtavat lamppua kytkemättä pääkatkaisijaa pois päältä ja pelaavat Pleikkaria yksikseen lauantai-iltana. Monissa kuvissa mies vain pahoittaa mielensä jostakin uudesta ilmiöstä ja murjottaa.

Harvoin jos koskaan, on suomalaista heteroelämää tallennettu näin karhean rehellisesti ja tarkkanäköisesti. Kuvissa maistuu eletty elämä, niissä tuoksuu sukkamehu.

3 kommenttia:

 1. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. http://www.kotipetripaavola.com/euroviisutomanasianajaminen.html

  Analyysi Conchita Wurst ilmiöstä.

  VastaaPoista
 3. "Analyysi" on ehkä hiukan rohkea termi tuohon herra Paavolan tekstiin. Premissit on sen verran erikoisia. Ja hypoteesissakin on nikkaroinnin varaa. Mutta blogissa tullaan palaamaan aiheeseen.

  VastaaPoista