23. maaliskuuta 2013

Gijónin ihme (eli mixuhali)

Kuulkaas pelimiehet ja lipunmyyjät, Suomi pelasi Espanjaa vastaan tasapelin jalkapallossa. Mixuhali!

Suomi otti pisteen ehkä kaikkien aikojen kovimmalta maajoukkueelta. Vieläpä Espanjassa, noustuaan tappioasemasta. Jumala ei ehkä sittenkään ole unkarilainen, kuten vuoden 1997 karsintojen jälkeen veisteltiin.

Pasila, Vamos a la playa.

Päävalmentaja, Skotlannin hallintopäällikkö Mixu Paatelainen luopui joulukuusi-pelisysteemistään ja komensi koko joukkueen 90 minuutin muuriin Suomen rangaistusalueen rajalle. Fiksu Mixu. Nihilististä, mutta tulosta syntyi. Miten monta kertaa olenkaan nähnyt Suomen pelaavan ihan kelpo jalkapalloa vain hävitäkseen omaan hölmöilyyn ja huolimattomuuteen. Espanjan "totaalista jalkapalloa" vastaan pitää pelata totaalista epäjalkapalloa.

Tällä kertaa suomipojalta ei loppunut usko, ja kävikin aivan päinvastoin kuin Espanjan ensimmäisen maalin jälkeen kuvittelin. Suomi sai tilaa pelata, ei paljon, mutta sen verran, että kuin varkain Suomi hiippaili Espanjan kenttäpuoliskolle. Muy bien.

Suomen salpalinja piti, ja Espanjan peli alkoi mataa. Sergio Ramos, let's vamos? Lopulta Espanjan pelissä oli vähemmän villoja kuin Suomella.

Ja sitten aukesi las ketchuppullo! Suomen maalin teki tuulennopea ja höyhenenkevyt Teemu Pukki. Entisen HJK:n ihmepojan uran kannalta tämä eurooppalaisissa maalikimaroissa pyörivä osuma tuli hyvään saumaan. Maali oli juuri sellainen pirullisen nopea vastaiskumaali, joita Suomelle aina tehdään. Saunaoluet joukkue taitaa silti olla velkaa maalivahti Mäenpäälle. Bailando, bailando.

Espanja ei ole menettänyt kotonaan viime vuosinaan kuin pari pistettä. Kun Fifa-rankingissa eroa piisaa 86 sijaa, ihmeestä saa puhua. Piskuisen Suomen talvisodan henkeä muistuttava asenne sai hallitsevat maailmanmestarit tolaltaan. Lopussa espanjalaisilta meni tapakset väärään kurkkuun, kun tulosta ei syntynyt. Eteläeurooppalaiseen tapaan alkoi liukastelu, käsien heiluttelu puheen pulputus. "Que!?" Epäurheilijamaista (ja epäespanjalaista) käytöstä nähtiin, kun maalivahti Mäenpään sylistä asti tultin potkimaan palloa pois. Eee, Macarena!

Tämä oli se Gijonin ihme, jota tuskin kukaan uskalsi toivoa. Torjuntavoitto vuoden 1944 tyyliin. Pollaa kestää. Seuraukset saattavat olla järisyttäviä: Espanja joutui tasapelin takia yllättävään pinteeseen lohkossa ja voi jopa pudota kisoista, ellei se päihitä Ranskaa tulevassa ottelussa. Sellaista on jalkapallo.

Lopussa tunteet olivat pinnassa niin kotikatsomossa kuin Ylen kisastudiossa. Erkka Lehtola itki, Aki Riihilahti vakavoitui. Vain Kuningas säilytti malttinsa.

Eviva Finlandais!

EDIT: Nyt Gijonin ihme saatavana myös ääniraitana: https://soundcloud.com/teqonvarattu/gijonin_ihme

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti