Tämä 11 kirjaa omistava hipsteri on aivan sattumalta jättänyt näkyviin valokuvausta käsittelevän lehden. |
Kirjat temaattisesti -koulukunta
Ihmiset riitelevät, eivät asiat. Temaattisen koulukunnan käytännönläheiset ihmiset pitävät siitä, että asiat ja ennen kaikkea asiayhteydet löytyvät läheltä. Kirjat voidaan jakaa esimerkiksi dekkareihin, keittokirjoihin, tietokirjoihin, kaunokirjallisuuteen ja niin edelleen. Kun jokin asia vaatii tarkistamista, on vaivatonta kävellä oikeaan paikkaan hyllyn edessä ja etsiä oikea kirja käsiinsä. Variaationa tästä on kirjat maittain -tekniikka, jossa kirjat järjestetään kirjoittajan kotimaan mukaan. Haastavaa, sillä silloin kirjojen omistajan on todella tunnettava hyllynsä.
Tyypillinen koulukunnan edustaja on horoskoopiltaan vesimies.
Kirjat aakkosjärjestyksessä -koulukunta
Ehkä klassisin tapa järjestää kirjat hyllyyn on laittaa ne sinne aakkosjärjestyksessä. Edes pientä vaihtelua tähän umpikonservatiiviseen tapaan tuo se, että aakkosjärjestyksen voi valita tekijän sukunimen tai kirjan nimen väliltä. Aakkosjärjestys-koulukunnan kannattajia löytyy runsaasti myös musiikkilevyjen järjestelijöistä. Varsin mielikuvitukseton valinta.
Tyypillinen koulukunnan edustaja on horoskoopiltaan kauris.
Kirjat väreittäin -koulukunta
Esteetikon ehdoton valinta. Suurimman osan hyllyaikaa kirjat nojaavat kiltisti toisiinsa ja esittelevät ihmisille takamustaan. Kirjoja ei siis käytetä, mutta ne näkyvät. Putkiaivoiselle ihmiselle värien mukaan järjestetty hylly vaikuttaa satunnaiselta, jopa kaoottiselta. Tosiasiassa värit ovat erinomainen tapa sekä muistaa että löytää oikea teos. Näyttääkin kivalta, kun värit eivät riitele.
Tyypillinen koulukunnan edustaja on horoskoopiltaan härkä.
Kirjat älykkömäisesti tyrkyllä -koulukunta
Kirjat ovat pätemisen välineitä siinä missä eteiseen ripustettu perus Bianchi C2C Infinito Ultegra tai vitriinissä köllöttelevä posliiniastiasto. Eräällä hyvin tuntemallani kaverilla pilkotti aina hyllystä Danten Jumalainen näytelmä. On kuitenkin erittäin riskialtista valita tyrkylle juuri sopivia kirjoja, sillä ihmiset hyllyn edessä vaihtuvat aika ajoin. Tämän koulukunnan ihmiset joutuvatkin jatkuvasti vaihtamaan tyrkyllä olevia kirjoja, jotta vieraille syntyisi isännästä/emännästä mahdollisimman fiini vaikutelma. Mikään ei ole nolompaa kuin Steven Hallin Haiteksti esillä vielä vuonna 2013!
Haasteena on myös se, että älykkömäisesti tyrkyllä olevat kirjat eivät saa olla a) liian älykkömäisiä (jolloin vieraat eivät tunne niitä) b) liian tyrkyllä (jolloin vieraat aistivat, että tilanne on lavastettu). Toisaalta: työ tekijäänsä palkitsee, sillä moni arvioi ihmisiä heidän kirjahyllynsä antaman ensivaikutelman perusteella.
Tyypillinen koulukunnan edustaja on horoskoopiltaan leijona.
Kirjat näteimmän mukaan -koulukunta
Kirjat ovat kuin ihmisiä. On paksuja, ohuita, pitkiä, lyhyitä, viisaita ja tyhjänpäiväisiä, karkeita tai kaunosieluisia. Joten pakkokos niitä rumimpia siihen framille on tunkea! Oppikirjat ja ammattikirjallisuudeksi tarkoitetut teokset näyttävät poikkeuksetta kamalilta. Sen sijaan kokkauskirjat ja valokuvakirjat taitetaan usein näyttelyeläimiksi, sillä niillä myydään hienoa elämäntapaa, kuvitelmaa hyvästä mausta ja varallisuudesta. Näteimmän mukaan järjestäminen haiskahtaa turhamaiselta ainakin niille vieraille, jotka tuntevat kirjallisuutta. Ei ole pelkkiin kansiin luottamista, tyrkylle saattaa päätyä jokin täyttä soopaa oleva teos. Muista: Sivistystä ennen somistusta!
Erikoisvinkki: Robert Capan sotavalokuvakirjoilla tuot näytteyteen pientä särmää ja osoitat kätevästi olevasi empaattinen ihminen.
Tyypillinen koulukunnan edustaja on horoskoopiltaan kaksoset.
Kirjat käyttöesineinä -koulukunta (pinoja siellä täällä)
Kun kirjoja luetaan tai selataan ahkerasti, niiden tulee olla helposti saatavilla. Silloin syntyy helposti ad hoc -hyllyjä eli ns. hullunprofessorinpinoja. Lukutoukan luona vieraillessa kirjat muistuttavatkin kissoja. Niitä lojuu kulmilla ja ikkunalaudoilla, näppäimistön päällä ja vessan pyykkikorissa. Tällainen näennäinen keskeneräisyys antaa käyttäjästään luovan boheemin, mutta toisaalta epäsiistin laiskimuksen vaikutelman.
Tyypillinen koulukunnan edustaja on horoskoopiltaan oinas.
Kirjat Fengshui -koulukunta
Sisustuslehtien sivuilla elää eriskummallisia ihmisiä, joiden puhtaan valkoisilla kangashuonekaluilla loikoilee nukkuu kissa, josta ei lähde karvoja. Samoissa valheellisissa kuvastoissa törmää kirjahyllyratkaisuihin, joihin mahtuu muutama hassu Paulo Coelhon teos, afrikkalainen puuesine ja Applen kaiuttimet. Katso esim: http://www.boredpanda.com/creative-bookshelves/
Kirjat ovat kauniita esineitä, mutta kirjoja ostavana ja lukevana ihmisenä ihmetyttää, kuka viitsii rakentaa moisia hökötyksiä, jos kirjoja ei aidosti rakasta. Kirjat tykkäävät siitä, että niitä luetaan. Kirjat ovat kuin savannien laiduntajat – ne tuntevat olonsa turvallisiksi suurissa laumoissa.
Tyypillinen koulukunnan edustaja on horoskoopiltaan jousimies.
Laisser fair -koulukunta
Valitettavan usein suomalaisissa kodeissa kirjahyllyä käytetään 80-lukulaisena viihdealttarina, jonne asetellaan välinpitämättömästi erilaista rihkamaa ja roinaa. Kirjahyllyn keskellä välkkyy valtava Finluxin televisio, reunoilta löytyy viirejä, posliinilintuja, kynttilänjalkoja ja gini-pulloja. Jossain seassa toisiinsa nojailee Ayrton Sennan elämäkerta, perhe-Raamattu ja Mitä, Missä, Milloin 1989. Tällaiset sisustusratkaisut oikeuttavat sisustussuunnittelijoiden ammattikunnan olemassaolon.
Tyypillinen koulukunnan edustaja on horoskoopiltaan rapu.
Löysin itseni useasta lokerosta, olenko hukassa?
VastaaPoista