4. kesäkuuta 2014

Mies rakentamassa Guggenheimin ite

Raimo Ohilaukauksen piirtämä havainnekuva Guggenheim-museosta.
Mikkeliläinen ylipanostaja Raimo Ohilaukaus aikoo rakentaa ja avata Guggenheim-museon Helsinkiin omin voimin.

"Ite teen, saatana!", Ohilaukaus kommentoi rakennustyömaallaan Helsingin Etelärannassa. Eteläranta on kaunis betoninen joutomaa Elinkeinoelämän keskusliiton ja Korkeasaaren lautan välissä. Tontille on aiemmin harkittu muun muassa parkkimittareita ja pyörivää valomainosta, koska sellaista nyt on suomalainen kaupunkisuunnittelu.

Ohilaukaus aloitti Guggenheimin perustusten tekemisen tänään kukonlaulun aikaan, mikä oli kreivin aikaan, sillä lokit eivät olleet vielä paikalla varastelemassa sementtisäkkejä. Viime vuonna lokit kaappasivat kauppatorin läheisyydestä yhteensä 16 japanilaisturistia, 2 500 jäätelöpalloa ja yhden Fiat Punton.
................

Guggenheimin perustamiseen miehen ajoi suomalainen sisu, kyllästyminen taidemuseohankkeen hitauteen sekä silkka itsepäisyys. Aiemmin Ohilaukaus on rakentanut muun muassa ulkohuussiin ja jämerän 20-metrisen pergolan.

"Minua niin sylettää tämä Guggenheim-ketkuttelu. MoMassa on perkele tullu muijan kanssa käytyä joka lomalla, sieltä sain tällaisen hienon "KIITOS SYNTEETTINEN KUBISMI 19121914" -paidankin. Eukko se jaksaa nalkuttaa, että "sie se oot Raimo sellainen kuluttuurihivvistelijä, että joka jumalanhylkäämässä galleriassa pittää juosta". Mutta eipä mittee, mukava emäntä minulla on, ei vaan ole sillä lailla korkijakululttuurista kiinnostunut kuin minä. Enempi tuo kahteleepi Salkkareita."

Omista kokoelmistaan Ohilaukaus aikoo ripustaa museoon ainakin Hockneytä, Hirstiä ja Cézannea. "Kotona ei enää ole tilaa ja emäntä sanoo, että yhtään käsitetaideteosta et tähän tupaan enää osta." Ennen taideharrastustaan Ohilaukaus keräsi vanhoja moottorisahoja.

"Jottain pientä täytyy miehellä olla koko ajan vireillä, pyssyy poissa pahanteosta", hän nauraa.
............

Ohilaukaus uskoo, että itsetehtyyn Guggenheim-museoon riittää kävijöitä. Tupakkiaskin takakanteen raapustamien laskelmiensa perusteella hän arvelee, että Guggenheimissa vierailisi vuosittain noin 500 000 kävijää. Varmemman vakuudeksi hän näyttää alkuperäiset laskukaavat: "250 000 venäläistä + 150 000 hesalaista + 100 000 landepaukkua = 500 000 ihmistä." Vaikuttaa uskottavalta.

Omalla panoksellaan Ohilaukaus haluaa tukea suomalaista puupäärakentamista. Puupäisyys on ollut myös virallisen Guggenheim-projektin keskeisiä myyntivaltteja. Oma-aloitteisena kaverina tunnettu Ohilaukaus kävi syksyllä Nuuksiossa kaatamassa vesurilla yli 4 000 kuutiota mäntyä ja koivua valtion metsistä. Ohilaukaus kaavailee, että rakennukseen tulisi noin 30 000 kerrosala-neliömetriä, mikä on ihan helkkaristi tai sitten ei, mistäs sitä tällainen tavallinen blogisti pystyy sanomaan.

Ohilaukaus leikittelee ajatuksella, että hänen Guggenheiminsa oli uusinta uutta WAU-arkkitehtuuria.

Suomessahan WAU-arkkitehtuuria on jo se, ettei sade valu sisään ikkunoiden raoista tai väliseiniä ole eristetty asbestilla. Yleisesti rakennusalalla pidetään myös toivottavana, ettei alipalkattuja kiinalaisia raksamiehiä pidettäisi kahleissa yli vuorokautta kerrallaan. Rakennusyhtiöt puolustautuvat sillä, että ei kiinalaisille voi maksaa paljon, kun niitä on niin paljon – eihän siinä riittäisi kenkään rahat.

Muutama tunti sitten alkanut Guggenheimin rakentaminen on jo herättänyt närkästystä, närää ja nipottamista. Rakennusalan grynderit pelkäävät, että Ohilaukaus rakentaa museon niin hyvin, ettei sitä tarvitse peruskorjata viiteen vuoteen. Kruununhaan asukasyhdistys puolestaan pelkää, että museon mukana Helsinkiin tulee lisää kumman värisiä ihmisiä, jotka haluavat pitää kaupunkifestivaaleja ja tervehtiä kadulla. Toukolalaiset downshiftaajat ehättivät jo vaatia, että museon läpi pitää saada ajaa pyörällä ja museon ilmastoinnin pitää toimia tuulivoimalla. Töölöläiset olivat ylipäätään vastaan.

Vastustuksesta huolimatta Ohilaukauksen työ lähti aamutuimaan ripeästi liikkeelle, sillä rakennuspaikalla oli sopivasti kaivettu outo kuoppakin Helsingin rakennusviraston toimesta. Ohilaukaus iloitsee, että varsinkin näin kesäisin Helsinki on täynnä vastaavanlaisia mysteerikuoppia, jotka vain odottavat täyttöä tai käyttöä.

"Esimerkiksi eilen löysin yhdestä Etelä-Esplanadin kuopasta aivan hyvän Raimo Ilaskiven."

Ohilaukaus arvioi museon rakentamisen vievän kuudesta kahdeksaan viikkoa. Valmista pitäisi olla viimeistään elokuun lopussa, sillä miestä odottavat jo uudet projektit. "Syyskuussa teen paljain käsin uuden lastensairaalan, perkele", Ohilaukaus tuumii ja nostaa Leca-harkon vahvoille olkapäilleen.

1 kommentti: