2. kesäkuuta 2014

Liberon kuolema

Hänellä oli epäitalialaisen kalvakat kasvot. Nenä, joka ei istunut siihen naamaan. Nenän vieressä näkyvä luomi.

Kapea suu, epäilevä ilme. Sennäköiset miehet viettävät päiviään tilitoimistoissa.

Scirealla ei ollut vesikampausta, geelistä puhumattakaan. Ei diivan elkeitä.

Hän ei ikinä kierisi nurmella tuskissaan, vaan nousisi ylös ja pyyhkäisisi ruohon valkoisista pelihousuistaan. Jatkaisi matkaansa ylväänä. Maailmanmestarin arvokkuudella.

Scirea oli erilainen. Oikeastaan kovin tavallinen, mutta hän erottui eleettömänä Azzurrien joukosta. Se kai vetosi.

Nimikin. Tapasin tavata sitä monta kertaa peräkkäin. Ga-e-ta-no Sci-re-a. Gaetano. Scirea. Sen sanominen tuottaa yhä fyysistä mielihyvää.

Scirea oli libero. Libero tarkoittaa vapaata. Vapaus poistui jalkapallosta ajat sitten. Ei sellaiseen ole enää varaa urheilussa tai yhteiskunnassa ylipäänsä, kun kaikelle lasketaan hyötysuhde.

Valeysi on nykyään lähimpänä liberoa, vaikkakin kentän toisessa päässä. Kun libero oli lisäpelaaja puolustuksessa, on valeysi yksi pelaaja kärjestä pois. Keskushyökkääjän kuolema. Sekin kertoo tästä ajasta.

Kymmenvuotias tuskin osasi arvostaa vapautta, mutta vakavailmeistä Scireaa hän jostain syystä ihaili.

Se ilme. 17. kesäkuuta 1986, kun hänen johtamansa puolustuslinja ei pystynyt pysäyttämään Platinita ja Stopyraa. Euroopan cupin finaalissa Heyzelillä, kun 39 ihmistä kuoli Liverpoolin kannattajien rynnättyä aidan läpi Juventuksen fanien kimppuun.

Aina sama huolestunut ilme. Takuulla myös sillä huonokuntoisella puolalaisella tiellä lähellä Tshekkoslovakian rajaa.

Juventuksen valmennusryhmään siirtynyt Scirea oli Puolassa tarkkailumatkalla katsomassa Gornik Zabrzen joukkuetta, jonka Juventus kohtaisi Uefa-cupissa.

Puolassa oli 1989 polttoainepula, joten autojen takakontissa oli tapana kuljettaa täysiä bensakanistereita. Scirean autossa niitä oli neljä.

Kanisterit räjähtivät Scireaa kuljettaneen auton törmättyä vastaan tulleeseen rekkaan. Gaetano Scirea kuoli välittömästi.

Hänestä tuli taas vapaa.

...........
Erotuomarin antama lisäaika (90+3): Libero pelipaikkana eli vielä kitkutellen aina 2000-luvun alkuun. Otto Rehhagelin Kreikka voitti liberoa käyttäen sensaatiomaisesti Euroopan mestaruuden 2004.


"Tardellin tuuletus"
Nimimerkki on jalkapalloammattilainen, mutta ei sillä tavalla kuin pienenä kuvitteli.

2 kommenttia:

  1. No nyt onnistui sentimentaalinen blokaus, stoori oli sidottu muuhun kuin omiin tuntemuksiin television äärellä tai puulaakipesiksen tiimellyksessä. Näin, SZ.

    VastaaPoista
  2. Heyzelin tragedia tapahtui toukokuussa 1985. Miksi Scirean olisi muuten pitänyt pysäyttää oman joukkueensa ykköstähti? Liian korkealentoista minulle, tai sitten ajatuskatkos kirjoittajalta.

    VastaaPoista