10. lokakuuta 2012

Erään tytön rohkeudesta

Malala Yousufzai on 14-vuotias pakistanilaistyttö Swatin laaksosta. Eilen Taliban-liikkeen asemiehet pysäyttivät koulubussin, kysyivät kuka mukana olleista tytöistä on Malala ja ampuivat häntä päähän ja kaulaan.

Malalan tarina alkaa muutaman vuoden takaa. Ääri-islamilainen Taliban-liike otti haltuunsa Swatin laakson alueen Pakistanin pohjoisosissa vuonna 2007. Alkoi kolmisen vuotta kestänyt hirmuhallinnon aika. Vuonna 2009 tuolloin 11-vuotias Malala Yousufzai teki jotain paljon rohkeampaa kuin moni meistä tekee koko elinikänään. Hän kirjoitti salanimellä päiväkirjamerkintöjä, joita julkaistiin neljän kuukauden ajan BBC:n urdunkielisillä sivuilla.

Kirjoituksissaan Malala kertoi jokapäiväisestä elämästä Talibanin hirmuvallan alla. Hän kertoi arkisista peloistaan ja toiveistaan väkivaltaisuuksien keskellä. Malala kuvasi, kuinka ihmisiä tapettiin kaduille ja miten hän piilotti koulukirjoja vuoteen alle, etteivät Talibanin aseistetut miehet löytäisi niitä tehdessään kotietsintöjä. Hän kertoi, kuinka paikalliset tytöt kävivät salaa koulua ja pelkäsivät, että heidän kasvoilleen heitettäisiin happoa. Kaduilla naisia uhkailtiin, jos nämä eivät olleet pukeutuneet juuri oikeantyyppiseen burkhaan. Väkivallalta eivät säästyneet edes lapset.

Kun Pakistanin hallituksen joukot ajoivat kolme vuotta sitten talibanit pois alueelta, Malala alkoi antaa haastatteluja ja kertoa elämästä Taliban-hallinnon alla. Talibaneja Malala kuvasi ”barbaareiksi”, jotka halusivat palauttaa Pakistanin kivikaudelle. Tulevaisuudessa Malala halusi työskennellä satojen Taliban-kaudella tuhottujen koulujen jälleenrakentamiseksi ja naisten kouluttautumisen hyväksi. Malala uskoi, että koulutetut naiset eivät koskaan päästäisi poikiaan Talibanin kaltaisiin väkivaltaisiin liikkeisiin mukaan. Hän toivoi, ettei mikään mullah enää sanelisi Swatin ihmisten elämää. Esikuvakseen Malala kertoi Pakistanin entisen pääministerin ja oppositiojohtajan Benazir Bhutton. Bhutto murhattiin pommiattentaatissa vuonna 2007.

Viime vuonna Pakistanin hallitus myönsi Malalalle maan ensimmäisen rauhanpalkinnon. Malalasta tuli pieni julkkis ja hänen kasvonsa tunnistettiin ympäri Pakistania. Samalla julkisuuteen paljastui, että juuri hän oli kirjoittanut Taliban-hallinnon ajasta BBC:n nettisivuille. Malalasta tuli Talibanin vihollinen, ja liike uhkaili häntä viime kuukausina toistuvasti.

Eilen asemiehet sitten iskivät. Taliban otti välittömästi ”kunnian” iskusta. Talibanin edusmiehenä toiminut Ehsanullah Ehsan ehti myös ensimmäisenä vakuuttamaan, että mikäli Malala selviää elossa ensimmäisestä iskusta, Taliban yrittää uudelleen ja uudelleen kunnes hänet saadaan hengiltä. Taliban oli määrännyt Malalan murhattavaksi, sillä hän oli ”länsimielinen, puhunut Talibania vastaan ja kutsui presidentti Barack Obamaa idolikseen”. Kuolema oli Talibanin edustajan mukaan ansaittu, sillä nuoresta iästään huolimatta Malala oli ”maallistunut nainen” ja ”vääräuskoinen”. Miehekkäästi Ehsanullah Ehsan kertoi varhaisteini-ikäiseen, aseistautumattomaan tyttöön kohdistuvasta väkivallasta salaisesta piilopaikastaan.

Ymmärrän kyllä Taliban-johtajien huolen. Malala Yousufzain ajamat arvot – vapaus, koulutus ja naistenoikeudet – ovat niin vaarallisia, että niitä vastaan on iskettävä täydellä voimalla. Kun ihmiset saavat edes maistaa niitä, heille ei tahdo enää kelvata mitkään keskiaikaiset, veriset opit. Mutta ihmisten tappaminen on helppoa, ideoiden tappaminen on vaikeaa. 

Nyt Malala makaa pakistanilaisessa sairaalassa vakavasti haavoittuneena. Monet johtavat pakistanilaiset poliitikot ovat tuominneet hyökkäyksen raakalaismaisena, ja tekijät on luvattu ottaa kiinni. Saa nähdä, tapahtuuko näin.

Tällaisten uutisten edessä sitä tuntee yhtä aikaa raivoa, turhautumista ja surua. 

1 kommentti:

  1. Jälkikirjoitus: onneksi Malala selvisi. Kiitos, todella hyvä tiivistelmä.

    VastaaPoista