2. lokakuuta 2012

Testiajossa vaalikoneet 2012

Ylen vaalikone on kaunein ja toimivin, Hesarin vaalikone perusteellisin. Maikkarin vaalikoneessa kysytään, olenko käynyt lavatansseissa ja pelaanko konsolipelejä.


Valtiotieteilijä-mekaanikko testasi maan suosituimmat kuntavaalikoneet. Vaalikonetesti perustui ensimmäiseen käyttökokemukseen kyseessä olevasta vaalikoneesta. Vaalikoneita arvioitiin sisällön, ilmeen, käytettävyyden ja perstuntuman perusteella. Testissä oli mukana HS:n vaalikone, Ylen vaalikone ja MTV3:n vaalikone.

Ylen vaalikone 


Ylen vaalikoneen sivu löytyy ja latautuu nopeasti ja moiteettomasti. Vaalikoneen ilme on raikas, selkeä ja iloinen. Se ei siis edusta suomalaista kuntapolitiikkaa kovin hyvin. Kysymyksiin on teknisesti vaivatonta vastata. Hyvä ominaisuus on jo kolmen kysymyksen jälkeen ilmestyvä grafiikka, jossa kerrotaan väliaikatuloksena omia mielipiteitä siihen mennessä eniten ja vähiten vastaavat ehdokkaat.

Vaalikoneen temaattiset kokonaisuudet ovat terveys, huolenpito, kotiseutu, kaupunki, huomisen kunta ja ihminen. Näistä kaksi ensimmäistä ovat osin päällekkäisiä. Toki vanhustenhuolto on yksi vaalien puhutuimmista aiheista.

Outona pidän sitä, että maahanmuuttoon liittyvässä kysymyksessä "oman kuntani tulee ottaa vastaan Suomesta turvapaikan saaneita pakolaisia" on mahdollisuus hylätä kokonaan täysin vastakkaista mieltä oleva edustaja. En keksi syytä, miksi joissakin kysymyksissä on tällainen lisätoiminto eikä sitten kaikissa. Herää heti epäilys, onko kysymystä muutenkin painotettu kertomatta käyttäjälle siitä. Muita painotuksia en ainakaan havainnut, ja alun vaihtelun jälkeen samat puolueet pysyivät sekä kärjessä että hännillä, osin myös samat nimet.

Selkeä parannus aiempiin vaalikoneisiin on se, että kesken vastaamisen voi peruuttaa kätevästi takaisin aiempiin teemoihin ja muuttaa vastaustaan kesken matkaa. Aiemmin vaalikoneen on usein joutunut tekemään kokonaan uusiksi.

Ylen vaalikoneessa kympin kärkeen sain ehdokkaita viideltä eri listalta. Siinä oli vähintään yksi yllättävältä listalta oleva ehdokas. Kaikki kymmenen vaalikoneen mukaan minulle parasta ehdokasta mahtuivat viiden prosenttiyksikön väliin, paras ehdokas oli 72-prosenttisesti samaa mieltä kanssani, kymmenenneksi tullut ehdokas 67-prosenttisesti samaa mieltä. Vähiten samaa mieltä olevissa tulokset suurin piirtein sellaisia kuin mutu-pohjalta voi olettaa.

Hauskaa on, että voin halutessani jakaa tulokset Facebookiin. Mutta miksi ihmeessä en saa tulostettua itselleni tai lähetettyä vaikka spostiini linkkiä ehdokkaista!

Tuloksissa saatujen ehdokkaiden mielipiteiden ja omien mielipiteiden vertaaminen on vaivatonta. SUURI miinus siitä, etten löytänyt millään nappulaa, josta pääsisin kätevästi vertaamaan tietyn ehdokkaan ja oman mielipiteeni välisiä eroja -- puuttuu siis suora ehdokashaku. Tai ainakaan en sitä heti löytänyt. Helsinkiläisenä kuntalaisena olisin toivonut myös enemmän pääkaupunkiseudulle räätälöityjä kysymyksiä.

Kiitämme: Nopeus, käytettävyys, ulkonäkö, liikkuminen vaalikoneen sisällä.

Moitimme: Yksittäisen ehdokkaan hakemista vaalikoneesta, liikaa vain sosiaalipuoleen tai sen ongelmiin keskittyviä kysymyksiä. Ylen vaalikoneen tekee äkkiä, mutta tulee tunne, ettei kovin perinpohjaisesti ole joutunut kuntakysymyksiä miettimään. Puuttuu mahdollisuus tallettaa testitulokset.


Helsingin Sanomien vaalikone


Helsingin Sanomien vaalikoneen ulkoasu on karu. Harmaata ja keltaista ja linkit kunnittain vanhalla kunnon sähkönsinisellä. Ilme on kuin vuodelta 2002, mikä on selvä pettymys. Vaalikoneen etusivulle aukeaa ensimmäiseksi ilmeisesti aiempien vastaajien tiedoista poimittua tilastotietoa eli sopivimmaksi lasketut ehdokkaat ja sopivimmaksi lasketut puolueet. En ihan ymmärrä, miksi tämä tieto olisi omaa kuntavaaliehdokastaan etsivälle ainakaan ensimmäiseksi kiinnostavin tieto.

Ylen vaalikonetta paljon paremmin on hoidettu tietyn ehdokkaan vastausten löytäminen. Ilman vastaamistakin eteensä saa yhdellä klikkauksella aakkosellisen listan ehdokkaista, mitä kautta pääsee kätevästi kiinni ehdokkaan antamiin vastauksiin.

Rumasta ilmeestään huolimatta HS:n vaalikoneen kysymykset ovat Ylen vaalikonetta paremmin huomioitu vastaamaan pääkaupunkiseudun asukkaan mielenkiinnon kohteita. Totta kai HS:n on helpompi myös keskittyä oman valtapiirinsä asioihin kuin aidosti valtakunnallisen Ylen.

HS:n vaalikoneessa kaikki kysymyksiä voi painottaa, mutta ainakin minulle tämä aiheuttaa pään raapimista. Kun ei tiedä miten painotukset sitten lopulta muuttavat tuloksia, ei oikein uskalla painottaa mitään. Kannattaako joka kysymystä painottaa johonkin suuntaan vai vain yhtä tai kahta? Vaikeaa, vaikeaa.

Kehuja HS:n vaalikone saa siitäkin, että sen painopiste on nimenomaan kaupungin ja koko metropolialueen kehittämisessä. Varmasti on niitäkin, jotka olisivat halunneet enemmän sosiaalipalveluihin liittyviä kysymyksiä.

Arvo- ja asennekysymyksissä HS:n vaalikoneessa on aiheita, jotka eivät kuulu kunnallistason politiikkaan (esimerkiksi kysymykset tuloeroista) vaan ovat maan hallituksen ja eduskunnan asioita.

HS:n vaalikoneesta löytyyy myös harvinaisen typeriä kysymyksiä tai kysymyksenasetteluja. Guggenheim-kysymyksessä ehdotettiin vaihtoehdoiksi paria uutta museota tai koripallokenttää. Enkä todellakaan tiedä, mitä vastaisin väitteeseen "Kotikuntani päätöksenteossa pitää vaalia perinteisiä suomalaisia arvoja." Kyllä, jos se tarkoittaa vaikkapa rehellisyyttä ja maltillisuutta ja uskoa kansanvaltaan. Ei, jos se tarkoittaa nurkkapatriotismia, humalahakuisuutta ja kateutta. Onneksi vaalikoneessa on mahdollista jättää kysymyksiä kokonaan huomiotta.

Vastattuani kysymyksiin sain kummalliset tulokset ja ilmoituksen "lomakkeessa on virheitä". Olin hypännyt yhden kohdan yli vahingossa ja jouduin selaamaan koko kyselyn läpi löytääkseni tyhjäksi jäädyn kohdan.

Hakutulokset olivat puolueittain linjassa Ylen vaalikoneen kanssa, ja osin ehdokkaidenkin. Näin ollen kuntavaaliehdokas voi luottaa ainakin jossain määrin siihen, että vaalikoneessa seikkaileva löytää poliittiseen kotiinsa.

Kiitämme: Ehdokkaiden vastausten etsiminen, Helsingin alueelle räätälöidyt kysymykset, tulevaisuuteen suuntautuvat kysymykset.

Moitimme: Ruma ulkoasu ja muutamat kauneusvirheet käytettävyydessä. Osa kysymyksistä ei liity suoraan kuntapolitiikkaan ollenkaan. Sosiaalipalveluihin liittyviä kysymyksiä melko vähän. Vastauksen voi jälleen jakaa sosiaaliseen mediaan, mutta ei tallentaa kätevästi itselleen.


MTV3:n vaalikone


Hakukone tuo Maikkarin vaalikonetta etsivän kummalliselle leikepöytäsivulle, jossa on puolen ruudun kokoinen kuva kuntavaaleista, mutta itse vaalikoneen linkki on piilotettu pienen pienenä tekstilinkkinä oikealle puolelle sivua. Pöllölaakson verkkosivut ovat muutenkin hirveää sillisalaattia, joten en ole valitettavasti yhtään yllättynyt, että vaalikoneen käyttöliittymä on aivan hirveä. Kauheasti on muka-kivaa vipstaakia ja valittavaa, mutta selkeys, käytettävyys ja nopeus kärsivät selvästi.

Monta kertaa rupesinkin klikkailemaan vieressä olevaa palkkia, kun yritin liuttaa esiin seuraavaa kysymystä. Rasittavaa. Muutamissa kysymyksissä vastauspalkkia myös jumittui tai ei antanut viedä sitä äärimmäiseen nurkkaan. Kone ikään kuin taisteli vastaustani vastaan. Harvoja ainoita todellisia toimintahäiriöitä testaamissani vaalikoneissa.

Jokaisen kysymyksen kohdalla vastaaja voi vapaasti liikuttaa sinistä nappulaa janalla. Jälleen kerran tämä pikemmin hämää käyttäjää kuin helpottaa valinnan tekemistä. Kehut Ylen vaalikoneen tapaan siitä, samanmielisimmät ehdokkaat näkee koko ajan vastatessaan. Kehuja on annettava myös selkeästi muodostetuista väitteistä. Käyttäjä pääsee myös peruuttamaan ja selaamaan vastauksiaan edestakaisin rivakasti. Reunaan ilmestyvä punainen rasti kertoo, mihin kysymykseen käyttäjä on jo vastannut.

Sisällöllisesti aika moni Maikkarin vaalikoneen kysymyksistä käsitteli tavalla tai toisella maahanmuuttoa. Ymmärrän, että kysymys on mediaseksikäs ja herättää tunteita, mutta onko se todella niin merkityksellinen asia Suomessa tällä hetkellä?

Lopussa on ilmeisesti tarkoitettuja henkilökohtaisia kysymyksiä kuten "Pelaanko konsolipelejä?" ja "Käynkö lavatansseissa". Jos ne eivät liity kuntapolitiikkaan, niin olisi ollut hyvä selventää, mitä niillä halutaan tietää. Taustakysymykset on kuitenkin vielä erillään.

Lopussa saan puoluekannaltaan samankaltaisia tuloksia kuin Ylen ja HS:n vaalikoneissa, mutta henkilöt ovat toisia. Linkki näytä kaikki ehdokkaat ei vie mihinkään tai ei toimi ja selain jumittaa pahasti, kun yritän klikata auki koneesta putkahtaneita suosikkiehdokkaitani. Kyllä ne sieltä tulevat esiin, mutta vaivoin.

Kiitämme: Hyviä väitelauseita ja selkeää merkintää siitä, mihin kysymyksiin olen vastannut.

Moitimme: Käytettävyys ja toimivuus, köpöinen ulkoasu ja liian monta erilaista laatikkoa ja vipstaakia, mitä seurata ja säätää yhtä aikaa. Hankala käyttää, hankala hakea tuloksia, hankala hakea ehdokasta. Jälleen sama ongelma kuin Ylellä ja HS:ssä: tuloksia ei saa itselleen lähetettyä mistään.


Tulokset: Ensimmäisen ja ainoan kokeilukerran perusteella luottaisin eniten HS:n vaalikoneeseen. Siinä tuntuu olevan eniten asiaa suht hyvin toteutetussa purkissa. Ylen vaalikoneen kysymykset jäävät lievästi yksipuolisimmiksi ja pinnallisiksi ainakin helsinkiläisen äänestäjän testissä. Ylen kysely vie silti pisteet selvästi kotiin visuaalisen ilmeen ja käytettävyyden kilpasarjoissa. Maikkarin melko kammottava vaalimasiina ei pärjää kilpailijoilleen millään osa-alueella.


Kuntavaalit järjestetään sunnuntaina 28.10.2012. Ennakkoon äänestetään kotimaassa 17.–23.10. ja ulkomailla 17.–20.10. Valtiotieteilijä-mekaanikko suorittanut testauksen Helsingin kaupungissa.

2 kommenttia:

  1. Kirjoitit: "Outona pidän sitä, että maahanmuuttoon liittyvässä kysymyksessä "oman kuntani tulee ottaa vastaan Suomesta turvapaikan saaneita pakolaisia" on mahdollisuus hylätä kokonaan täysin vastakkaista mieltä oleva edustaja. En keksi syytä, miksi vain tässä kysymyksessä on tehty tällainen lisäasetus eikä sitten kaikissa."

    Onhan Ylen vaalikoneessa muissakin kysymyksissä mahdollisuus hylätä täysin vastakkaista mieltä olevat ehdokkaat, jos itse valitsee vaihtoehdon "Täysin eri mieltä" tai "Täysin samaa mieltä".

    VastaaPoista
  2. Erittäin hyvä korjaus, tuohon on tullut asiavirhe! Korjataan. Erikoista oli lähinnä se, että tosiaankin muutamissa - ei siis vain yhdessä - kysymyksessä on mahdollisuus hylätä ehdokas.

    VastaaPoista