15. elokuuta 2013

Pohjoiskorealainen Arirang loikkaa älypuhelimien kärkikastiin

Pohjoiskorealainen Arirang on suuri harppaus älypuhelinkilvassa.
Pohjoiskorealainen Arirang tunkeutuu ruuhkaisille älypuhelinmarkkinoille rytinällä.

Puhelinta kehittänyt Pohjois-Korean ainoa teleyhtiö Suoynera on tehnyt suuren harppauksen vanhoista malleistaan, jotka toimivat piikkilankaverkon varassa. Arirangin vanha komukka joutikin jo romukoppaan.

Puhelimista tulee aluksi markkinoille kolme eri mallia, SJ, RJ ja MIP. Lyhenteet tulevat sanoista Suuri Johtaja, Rakastettu johtaja ja Maan Ikuinen Presidentti, jotka viittaavat Pohjois-Korean johtajiin.

Puhelinmallit on varusteltu hieman eri tavoin, mutta niiden hinta on silti sama, sillä niin sosialismi toimii.
.........

Arirang on kauttaaltaan jykevää tekoa, mikä kertoo massojen luovasta voimasta. Puhelimen edistyksellisen käyttöjärjestelmän on suunnitellut kansanjoukot subjektina, joka muokkaa kohtaloaan historiallisen materialismin lainalaisuuksien mukaisesti. Järjestelmän luotettavuudesta kertoo, että se on viimeksi kaatunut Neuvostoliitossa 1991.

Karkaistusta teräksestä tehdyt kuoret kestävät naarmuuntumatta maailmanlaajuisen kapitalistisen imperialismin röyhkeät aggressiot. Puhelimen näyttö on tehty peililasista, minkä ansiosta valtiovalta voi tarkkailla käyttäjää.

Puhelimen häikäisevän käytännöllisestä muotoilusta vastaa ylistetty johtaja Kim Jong-un. Kun Kim Jong-un viime talvena piirsi muistilehtiöönsä puhelimen ääriviivat, taivas aukesi ja kirsikkapuut puhkesivat kukkaan. Sen jälkeen Kim ui mailin minuutissa ja kylvi 5 eekkeriä spelttiä.
.........

Arirangin sovelluskehitys perustuu suljettuun ekosysteemiin eli käytännössä kaikki Arirangin sovelluskehittäjät pidetään vangittuina maan pohjoisosissa sijaitsevilla työleireillä. Paikalla tilannetta ovat käyneet ihastelemassa mm. Applen, Benettonin sekä Hennes & Mauritzin edustajat.

Arirangin sijainti- ja paikannuspalvelut toimivat puhelimessa erinomaisesti. Hallitus voi paikantaa puhelimen käyttäjän korttelin tarkkuudella ympäri maata. Pieni miinus on, että kamera kuvaa ainoastaan käyttäjää kohti. Kaikissa puhelimissa on sama PIN-koodi.

Taustakuvaksi voi valita maan johtajien Kim il-Sungin, Kim Jong-ilin tai Kim Jong-unin hymyilevät kasvot. Soittoäänenä on vakiona maan kansallislaulu 아침은, 빛나라.

Ennakoiva tekstinsyöttö estää esimerkiksi sanojen demokratia, ihmisoikeudet ja Bic Mac kirjoittamisen. Googleen pääsy on estetty poistamalla näppäimistöstä g-kirjain.

Puhelimen mukana tulevat uusimmat sosialistisen median sovellukset:

  • Eat.kp-palvelusta käyttäjä löytää itseään lähinnnä sijaitsevan työleirin soppajonon ruokalistoineen (kaalia, kaalia, kaalia).
  • Juchegram-kuvaohjelmalla käyttäjä pystyy poistamaan valokuvista muun muassa leivän homeläiskät ja värikorjaamaan harmaan ja ruskean retrosävyiset kuvat iloisiin CSI Miami -väreihin. Uutena ominaisuutena riisitautisen vauvan lihavoitus ja kaivattu rusoposketus-toiminto.
  • 조선어book-ohjelmalla käyttäjä voi kertoa (hyviä) kuulumisiaan, ladata palveluun  ja chättäillä puoluevirkamiesten kanssa. Sovellus peukuttaa automaattisesti suuren johtajan päivityksiä.

Viihdesovelluksia Arirangille ei toistaiseksi ole montaa, mutta kuka väitti kommunismia hauskaksi? Klassikopeleistä löytyvät toki Raid over Washington, Scorched Earth, Communist's Quest III jaLeisure Suit Jong-un in the Land of Lounge Lizards.

Arirang-puhelimet julkaistaan "markkinoille" 9. syyskuuta eli Korean demokraattisen kansantasavallan perustamispäivänä. Arirangia saa ostaa hyvinvarustelluista tukikohdista ympäri Pohjois-Koreaa tai niin kauan kuin poliittisia vankeja riittää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti