15. elokuuta 2013

Rikoslaboratoriosta löytynyt mysteeripipo paljastui poliisin pipoksi

Mysteeripipo vaikuttaa päälle päin tavalliselta pipolta.
Keskusrikospoliisin rikoslaboratoriosta syksyllä 2008 löydetylle pipolle on saatu vastaavuus porilaisen poliisin päästä. Vastaavuus tuli esiin poliisin omien selvitysten seurauksena.

Mysteeripipo huomattiin lokakuussa 2008 kerrossiivouksen yhteydessä porilaisen rikoslaboratorion kaakelilattialta. Aluksi sen epäiltiin kuuluvan somalialaistaustaiselle siivoojalle, viehättävälle laboranttineitokaiselle tai täysin stetsonista vedetylle romaninäyttelijälle. Luotettavat todistajat sijoittivat heidän piponsa kuitenkin kiistatta ostoskeskus IsoonKarhuun.

Arvoitus syveni, kun kukaan ei näyttänyt kaipaavan pipoa, vaikka talvi oli poikkeuksellisen kylmä. Porin poliisi vertasi pipon ja päiden vastaavuutta vetämällä pipon päähän yli 10 000 porilaiselle kevättalvella 2009 tuloksetta. Avoin tapaus sai juorut liikkeelle ja MurhaInfo-palstalla huhuttiin pipan kuuluvan jopa Hans Assmannille.

Kun sopivaa omistajaa pipolle ei etsinnöistä huolimatta löytynyt, poliisi solutti "Seppo" nimisen peitepoliisin Porin Ässien otteluihin, jossa lähes kaikki pitävät päässään pipoa tai lippalakkia. "Seppo" lyöttäytyi ihmisten seuraan ja koitteli heidän päähineitään sormin. Lisäksi poliisi salakuunteli lukuisten paikallisten asukkaiden kuulokkeita. Niistä kuului enimmäkseen Yötä ja Mambaa.
Tutkinnanjohtaja Kimmo Rissomi.

Pipon omistajan jäljille päästiin, kun tutkinnanjohtajaa vaihdettiin alkuvuodesta 2013. Jukka Joutsenlammen tilalle tuli kovaksikeitetty KRP-jermu Kimmo Rissomi, joka on selvittänyt muun muassa kuuluisan Ahti Karjalaisen pipan katoamisen Suomen pankin aulasta loppuvuonna 1982. Karjalaisen Hankkija-pipo löytyi myöhemmin Pataässän miestenvessan pöntön päältä vahingoittumattomana.

Rissomin johdolla käytiin ensimmäiseksi läpi jo hylättyjä tutkintalinjoja. Tutkijoille selvisi, että rikoslaboratorion sievää laboranttia oli käynyt heilastelemassa runsas joukko porilaisia poliiseja ja yksi helsinkiläinen poliisi.

Tutkijat pääsivät nopeasti kollegojensa jäljille, sillä viehättävälle laboranttineitokaiselle tuoduista lahjoista löytyi käyntikortteja, virkamerkkejä ja yksi virka-asekin. Epäilyt kohdistuivat pian helsinkiläispoliisiin, jossa oli hieman vilkkusilmän vikaa. Tutkijoiden mielenkiinnon herätti myös se, että hän vastaili yksinkertaisiinkin kysymyksiin empien.

Viehättävä laborantti muisti komeahkona pitämänsä helsinkiläispoliisin kaunopuheisuuden ja silkinpehmeän kosketuksen. Tämä oli ollut myös hyvä kuuntelija, sillä juuri niihin aikoihin viehättävän laborantin yksityiselämässä oli ollut murheita. Viehättävää laboranttia kuitenkin kummeksutti, että mies oli puhutellut itseään "maailmanpoliisiksi" ja elätellyt selvästi suuria luuloja jalkapallotaidoistaan.

Kun mies viimein saatiin kuulusteluihin, tämä myönsi nopeasti omistaneensa 2000-luvulla mustan perus villapipon. Hän ei kuitenkaan voinut varmuudella sanoa, että löytynyt pipo oli hänen, sillä hänellä oli omien sanojensa  mukaan "ollut samaan aikaan useita pipoja kierrossa". Tutkijat pystyivät kuitenkin sitomaan hänet rikospaikalle teknisin apuvälinein eli köysillä. Kun pipoa sovitettiin helsinkiläispoliisin päähän, se sopi siihen saumattomasti. Tapaus oli ratkennut.Blogauksen lähteenä on käytetty Pohjolan poliisi kertoilee 2013 -kirjaa, MurhaInfo-palstaa sekä yhtä Timppaa lähikuppilasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti