20. kesäkuuta 2013

Älä ota kesäkirjaa!

Kuvan kirja löytyi Järvenpäästä.
Sen arvellaan olevan noin 10-vuotias.
Näky on lohduton. Arto Paasilinnan Hirtettyjen kettujen metsä (1983) värjöttelee hyljättynä sateen kastelemalla muovituolilla jossain Väli-Suomessa. Mökin ovet ovat säpissä, kylätie vaiennut ja lomailijat palanneet töihin kaupunkiin. Vain yksinäinen kesäkirja viruu kylmenevässä alkusyksyn illassa. Kelpo romaani vettyy, sivut lepattavat koleassa tuulessa ja kirjanmerkki lennähtää kuistille jätettyjen tyhjien kaljapullojen väliin.

Tarina on tavallinen, sillä Suomessa hylätään vuosittain jopa tuhansia kesäkirjoja. Suomen antikvariaatti- ja jälleenmyyntiyhdistys (Sammy) valistaa jälleen suomalaisia, ettei lomalla kannata ottaa kesäkirjaa, ellei aio lukea sitä loppuun ja pitää siitä huolta myös syksyn tullessa.

"Näin mökkikauden alkaessa ihmiset ostavat mökeilleen kesäkirjoja, jotka pahimmassa tapauksessa hylätään kun loma loppuu", Sammyn ry:n varapuheenjohtaja, filatelisti-numismaatikko Torsti Ala-Härmäke sanoo.

Kesäkirjoja vastaan on kamppailtu jo vuosikymmenien ajan, mutta valistus ei tunnu purevan. Kesäkirjoja luetaan edelleen. Ajat ovat toki osin muuttuneet. Ennen hylättiin valtavia määriä kallepäätaloja, ja joskus aitan perältä saattoi löytyä kokonaisia Iijoki-sarjoja. Nykyisin autioituneelta rannalta löytää helpoimmin rispaantuneita Mankelleita, Nesböitä ja Lapiduksia.

Monet kuvittelevat, että esimerkiksi mökille hylätty kirja pärjää luonnossa omillaan. Näin ei suinkaan ole, vaan usein kirja kokeen hitaan ja tuskallisen nahistumisen sekä kostumisen että päivettymisen seurauksena. Tiedotteessaan Sammy ry. muistuttaakin, että kirjan heitteillejättö on julmuutta viatonta lainakappaletta kohtaan.

"Huoneenlämpöön, selailuun ja hoivaan tottunut kirja ei selviä talvesta ilman ihmisen apua", Ala-Härmäke tiivistää.

Ala-Härmäke harmittelee, että ihmiset ajattelevat kesäkirjan olevan jollain lailla vähemmän arvokas kuin joululahjaksi hankittu kirja. Hän muistuttaa, että pehmeäkantinen pokkari on elävää tarinankerrontaa siinä missä kovakantinenkin, ja jokainen kirja vaatii huolenpitoa. "Että silittelee niiden kansia, järjestelee niitä ja ylipäätään on niiden kanssa", Ala-Härmäke huokaa ja katsoo surullisesti suoraan hyllyyn kuin väsynyt basset.

Ala-Härmäkkeellä itsellään on kotonaan yli 2 000 pelastettua kirjaa, joita hän on adoptoinut muun muassa jätelavoilta ja vinteiltä. "Ihmiset hylkäävät kirjoja jopa linja-autoihin. Kerran löysin oriveteläisestä ulkohuussista Solženitsynin Vankileirien saariston", Ala-Härmäke hämmästelee ihmisten välinpitämättömyyttä.
.........

Suomen antikvariaatti- ja jälleenmyyntiyhdistyksen Sammyn kesäkirjakampanja käynnistyi 1. kesäkuuta. Tämän vuoden kesäkirjakampanjan tunnusbiisini on Neljän Ruusun Luen. Kuuntele kappale tästä:

 

1 kommentti:

  1. Ei jumalauta mutta täytyy tunnutaa että äijän ajatuksenjuoksu on sitä lajia josta pidän! Edes rankalla lääkityksellä ei saa näin hyviä nauruja aikaiseksi - kiitos! :D

    VastaaPoista