12. elokuuta 2016

Länssuomalaisuuden lumous

Länssuomalainen ihminen on kuin kirsikka. Kaunis mutta hapan.

Länssuomalaisen sydänystävä on toinen länssuomalainen. Yhdessä he voivat olla soittamatta toisilleen vuosikausia tai mennä bussissa istumaan eri penkkiriveille, ettei kummankaan tarvitse siirtää ostoskassiaan. Länssuomalaiselle ystävyys ei ole läheisyyttä, vaan toisen ihmisen oman tilan kunnioittamista.

Länssuomalaisen suurimmat hyveet ovat siisteys ja vaitiolovelvollisuus. Näitä ominaisuuksia hän arvostaa suuresti myös kanssaihmisissään.

Luodolla länssuomalainen on onnellisimmillaan. Hän hengittää hiljaa ja kuuntelee laineiden liplatusta puista purttaan vasten. Hän fundeeraa, kuinka monta aamunharmaan sävyä maailmasta mahtaakaan löytyä. Ja miksi merimetsoja ei saa metsästää. Siellä luodollaan länssuomalainen päätyy siihen, että ihmisten pitäisi mennä enemmän itseensä ja useammin pois. Mutta ei länssuomalainen silti ihmistä vihaa. Hän ei vain ymmärrä, miksi ihmiskunnan pitää riidellä ja sotia ja ylipäätään pitää niin pirunmoista mekkalaa, ettei merisäätä meinaa kuulla.

Länssuomalaisen mielestä suomen kielen kaunein lause on "Laaja, mutta heikko matalapaineen alue ulottuu Suomeen lännestä". Paikoin utua ja sumua. Sellaista se on ihmisenkin elämä, länssuomalainen päättää ja laittaa luodolla maate.


Merelle kaipuun jälkeen länssuomalaisen voimakkain tunne on myötähäpeä. Jos haluaa kiduttaa länssuomalaista, hänet kannattaa viedä burleskiesitykseen eturiviin katsomaan, kuinka vapautunut pulska itäsuomalainen riisuu rintsikoitaan, vaikka siihen ei länssuomalaisen mielestä ole mitään tarvetta.

Länssuomalaisella on sama ilme omissa häissään ja hautajaisissaan. Sellainen vähän hapan ilme. Tiede todistaa, että ihmiset kykenevät 27:ään ilmeeseen ja hevosetkin 17 ilmeeseen. Länssuomalaisella ilmeitä on neljä: totinen, fundeeraava, estynyt ja vaivaantunut, ja ne kaikki ovat hyvin lähellä toisiaan.

Länssuomalaisen kapeahkoa tunnerekisteriä selittää hänen asiakeskeisyyteensä. Länssuomalaisen keskimääräinen asiapitoisuus on 85 prosenttia, kun se vaikkapa lappilaisella liikkuu noin 25 prosentin paikkeilla. Korkean asiapitoisuuden takia länssuomalainen ei ole kansankiihottaja, eikä hän myöskään innostu helposti. Urheilukatsomossa hän kannustaa pari kertaa taputtamalla ja poikkeuksellisen suorituksen nähtyään hän saattaa nyökätä hyväksyvästi.

Ei siis ihme, että länssuomalaisia pidetään tosikkoina. Tosi asiassa he eivät vain pidä muiden suomalaisten juttuja kovinkaan hauskoina. "Meneekö tässä vielä kauan?", lännsuomalainen kysyy vierustoverilta kesken Sami Hedbergin naamanvääntelyn. Länssuomalainen huumori sen sijaan on terävää ja lakonista. Se uppoaa kuin stiletti orvasketeen. Moni erityisherkkä ihminen on puhjennut itkuun kuullessaan länssuomalaisen keventävän tunnelmaa.

Länssuomalaisessa yhdistyy tietty kireys eräänlaiseen jäykkyyteen. Länssuomalainen ärsyyntyy ämpyilystä ja touhottamisesta. Hän haluaa aina numeroidun paikan, ettei tule ikäviä sekaannuksia. Hän haluaa, että jugurtissa ei ole sattumia, ja että lautasella annoksen eri osat on selkeästi eroteltu toisistaan. Länssuomalainen on tahattomasti töykeä puhelimessa ja kuulostaa teeveessä siltä, kuin olisi saanut kovan iskun päähänsä. Länsimurteita ei saisi puhua televisiossa. Länssuomalaiselle luonnollisin tapa viestiä on kirjoittaa muistiinpanoja pieneen vahakantiseen vihkoon.

Länssuomalainen koulitaan kovaksi jo kotona, sillä itkupilleistä ei ole tihkusateessa aamuverkoille. Länssuomalaiset vanhemmat tunnetaan suoraviivaisista kasvatusmetodistaan, jossa lasta ei kiitetä eikä kannusteta. Se on tärkeä oppi, sillä eihän elämäkään kiitä tahi kannusta. Länssuomalainen äiti laittaa kolmevuotiaalle lapselle avaimen rintataskuun ja lähettää hänet maailmalle. Isältään länssuomalainen saa lahjaksi rei'ittimen ja mapin, sillä "tärkeät paperit tulee pitää järjestyksessä". Länssuomalaiselle kauppatiede on taideaine.

Länssuomalainen nauttii omasta seurastaan, siksi hän purjehtii ja kasvattaa sokerijuurikkaita, joskaan ei yhtä aikaa. Länssuomalainen pysyy omassa pöydässään eikä lähde tiskille jututtamaan ventovieraita. Länssuomalaisten smalltalk muistuttaa tuijotuskohtausta elokuvasta Hyvät, pahat ja rumat. Länssuomalainen aloittaa kosinnan ja eropuheen samoilla sanoilla. "Tiäksää tuanoi."

Ei olekaan sattumaa, että V. A. Koskenniemi runoili Länssuomeen muutettuaan, että "yksin oot sinä ihminen, kaiken keskellä yksin". Koskenniemi kirjoitti nuo säkeet Turun torilla Kallun Grillin servettiin kesken makkaraperunoiden syönnin. Länssuomalainen on niin kohtelias, että hän antaa seinänaapurinsa muumioitua rauhassa asuntoonsa. "Hän oli hyvä ja hiljainen naapuri", länssuomalainen toteaa vuosien kuluttua paikalle tulleelle ambulanssimiehistölle.

Länssuomalainen ei käy kirpputoreilla eikä huutokaupassa, sillä hänen mielestään siellä käyvät vain reisitaskuhousuihin tai legginsseihin "pukeutuvat" ihmiset. Länssuomalainen ostaa uutta kaupasta, että se on varmasti puhdasta. Samasta syystä hän laittaa pesukoneeseen joka kerta hiukan ylimääräistä pesuainetta.

Länssuomalaiselle riittäisi ihan hyvin Pähkinäsaaren rauhan raja. Länssuomalainen on ainoa, joka seisoo tamperelaisten ja tukholmalaisten välissä. Kiitokseksi tukholmalaiset lähettävät aika ajoin Länssuomeen kruununperijöitään kyläilemään ja avaamaan siltoja.

Länssuomalainen haluaa elää huomaamattomasti ja kuolla häiritsemättä ketään. Ennen kaikkea länssuomalainen ei halua, että hänen kuolemastaan koituu vaivaa. Älkkä ny mun takia hautajaisi tulko, siin mene teilt koko lauantai hukka. Siksi länssuomalainen on järjestänyt jo yksitoistavuotiaana asiansa perikuntaa varten. Onneksi hänellä oli se mappi ja rei'itin.

86 kommenttia:

 1. Voi kun olisin tuon tiennyt ennen kuin muutin Itä-Suomesta Turkuun. Onneksi pääsin Turusta pois. Se oli kamalien ihmisten paikka. Viha muita ihmisiä kohtaan oli liian suuri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toinen anonyymi haluaa osallistua keskusteluun. Joku ehti jo sanoa, että turkulaisuus on lounaissuomalaisuutta. Muuten jaan täysin ensimmäisen anonyymin tuntemukset turkulaisista. Kamalia ihmisiä. Itse olen funtsinut tämän kamaluuden johtuvan siitä, että heillä ei ole historiassa sitä rikkautta, että teollisuuslaitosten (kuten suurten paperitehtaiden) perustamisen myötä alueelle olisi muuttanut muualta maasta väkeä, joka olisi kasvattanut ihmisten luonnetta muualta tulleita kohtaan myötämielisemmäksi. Turkulainen on itsekäs, ahne ja ilkeä, turkulaiselle tärkeintä on oma itse! Mitään ei haluta antaa toiselle, turkulainen on katkera ja mustasukkainen. Tällä viikolla jossakin lehtijutussa sanottiin mustasukkaisuuden johtuvan tyytymättömyydestä omaan elämään ja tilanteeseen. No, turkulaisella ei varmaankaan sitten koskaan ole mitään tarpeeksi, vaan aina pitää saada lisää ja pitää vahtia ettei kukaan vain vie mitään mitä itsellä olisi mahdollisuus kahmia! Mitenkähän minä pääsisin Turusta pois?

   Poista
  2. Onneksi pääsin takaisin hämeeseen sieltä, vuosikymmenten kurjuudesta ja pernon telakalta...

   Poista
  3. Iha asiaa, mut ny o pahasti menny sekasi länsi ja lounas.
   Tos o porilaisel iha liikaa turkkulaissii jaarituksii.

   Poista
  4. Ei kenenkaa ole Turus pakko asua! Kiva kun haivyit...paras paikka Suomessa, ihana kotikaupunkini. Ja ei meitin huumorii ole tosikkojen viennan ja kiennan pakko ymmartaakaan!

   Poista
  5. Tässä keskustelussa tulevat mielenkiintoisella tavalla esiin kulttuuriset yhteentörmäykset länsi- ja itäsuomalaisten välillä. Tietenkään kyse ei ole siitä, että turkulainen olisi jotenkin luonteeltaan ilkeämpi kuin itärajalta tullut, hän ei vain oikein käsitä, mihin itäsuomalainen joviaalilla puheliaisuudellaan pyrkii. Länsisuomalainen kulttuuri kun ei ole yksilö- vaan yhteisökulttuuri. Yhteisö kulttuurissa se, miten yhteisö näkee sinut, on tärkeämpää kuin se, mitä itse mahdollisesti ajattelet itsestäsi. Tämän vuoksi, jos puheista ei seuraa tekoja, ihminen menettää melko pian vakavasti otettavuutensa. Vielä vähemmän lännessä arvostetaan sitä, että asiat yritetään puhua paremmiksi kuin ne todella ovat.
   Yllä on viitattu siihen, että Turku on jäänyt hieman sivuun viimeisten n. 150 vuoden aikana Suomessa tapahtuneesta teollistumiskehityksestä (lukuun ottamatta laivanrakennusta, jolla on Turussa pitkät perinteet) ja sen mukanaan tuomasta väestön liikkumisesta. Tämä pitää jonkin verran paikkansa, se myös selittää sitä, että Turussa vanha paikallinen identiteetti on myöhäisiin aikoihin asti säilynyt vahvempana kuin monella muulla paikkakunnalla - tämä saattaa näyttäytyä luotaantyöntävyytenä. Vanhoina aikoina kaikkialla on kuitenkin suhtauduttu muualta tulleisiin jossakin määrin karsaasti.
   Kuitenkin, jos historia vedetään mukaan, on syytä muistuttaa, että Turun - ja muun Länsi-Suomen - kulttuurihistorialliset juuret ulottuvat paljon itsenäisen Suomen historiaa kauemmaksi menneisyyteen, eivätkä selity viimeisten 200 vuoden aikana tapahtuneista asioista käsin.
   Länsisuomalaisia ymmärtääkseen on tunnettava ns. Ruotsin vallan ajan historia - alue, joka valitettavasti esimerkiksi nykyisessä lukio-opetuksessa on jätetty vapaaehtoisuuden varaan. Kyseisen ajanjakson kuluessa länsisuomalaisuutta muovasivat voimakkaasti esimerkiksi ankara luterilainen kirkkokuri ja erittäin hierarkkinen sääty-yhteiskunta. Näiden tekijöiden jättämät jäljet länsisuomalaisten käytösmalleissa ovat selviä kaikille Suomen historiaa kunnolla tunteville. Hieman kärjistäen voisi sanoa, että Länsi-Suomi muodostaa kulttuurisen jatkumon paremminkin Ruotsin ja Pohjois-Saksan kuin Päijänteen itäpuolisen Suomen kanssa.

   Poista
  6. Kiitos tästä kommentista!

   Poista
  7. Ei voi olla eri mieltä. Itse Itä-Suomesta kotoisin olevana jaksan yli 20 vuoden jälkeenkin vielä pohtia toisinaan mitä Länsi-Suomalaisten päässä mahtaa liikkua vai liikkuuko mitään... Miten kukaan voi jaksaa olla aina niin ilmeetön, eleetön, huumorintajuton. Ei ne asiat aina voi olla niin vakavia.

   Poista
  8. Onneksi pääsin pois Lappeenrantalaisten jonninjoutavasta paskanjsuhannasta 15 %tekojs 85% paskanjauhantaa , huhuh

   Poista
 2. Olet pistävän oikeassa. Ja miten vaikeaa onkaan elää puhdasveristen länssuomalaisten keskellä, kun omissa suonissa virtaa hieman myös karjalaisverta. Iso sisäinen ristiita on se ja synnyttää usein vierauden ja outouden tunteita aiheuttavia kanssakäymistilanteita. Ja taas saavat puhdasveriset myötähävetä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun geeneistäni on 3/4 karjalaista ja 1/4 on sitä länssuomalaista. Länsi-Suomessa kasvaneena ja kasvatettuna olen tietenkin lähes aina se hillitty, hallittu, siisti ja sivistynyt. Silti tunnistan kyllä hyvin tuon mainitsemasi sisäisen ristiriidan. Jo muutama annos alkolia saa sisäisen pullukan burleskitaiteilijan pyrkimään ulos.. Siksi olenkin jättänyt kyseiset nautintoaineet nykyään lähes käyttämättä, etten vaan nolaisi itseäni ja tekisi jotain peruuttamatonta, moraalitonta ja syvästi hävettävää, esimerkiksi vilauttaisi nilkkaani naapurin Pentille..

   Poista
  2. Olen länsisuomalainen hiema karjalaista verta suonissa. Ihan huvikseen testaan ihmisiä kaupassa yms paikoissa alkamalla puhumaan teille. Eivät enää siirry kauemmaksi ja osallistuvat sanan vaihtoon. Ovat ehkä ulospäin suuntautuvia muualta tulleita. EI huano.

   Poista
  3. Ei ole ihan helppoa Etelä-Pohjanmaallakaan, kun on 1/4 karjalaisverta suonissa.��

   Poista
  4. Tätä lukiessa tuli kyllä Eteläinen Pohjammaa mieleen. Siellä on läns'suomalaisuus jalostunut huippuunsa. Niin hyvässä, kuin huonosaakin. Ei puhuta jonnin joutavia, ei naureskella tyhjälle, ihmisen sana pitää, ollaan yritteliäitä, ahkeria, eikä näytetä tunteita.

   Poista
  5. Itse kyllä luen tuohon länsi-suomeen suurinpiirtein raumalta pohjoiseen eli turkulaiset eivät ole länsi- suomalaisia aidoimmillaan itse oon pirulainen ja samaistuin kyllä moninpaikoin tuohon mutta onneksi on kuitenkin 50% savolaista mukana geeneissä. Kyllä pirulainen potilaiden huumoria ymmärtää mutta ymmärtääkö muut?

   Poista
 3. Millä oikeudella kirjoitat julkisesti minusta?

  VastaaPoista
 4. heh, vanhana turkulaisena tunnistin tyypin ja kaipaan edelleen 50vuoden jälkeen noita luotoja
  Vaimokin aina ihmettelee miksi haluan kuunnella merisään. Vaikka merelle melkein 200km.

  VastaaPoista
 5. Länsisuomalainen avaa jääkaapin oven ja sanoo EI MAITOO OL? Ovessa on 4 purkkia.

  VastaaPoista
 6. Tämä koskee vissin vaan turunseutu. Täällä länsisuomessa jutellaan kyllä vieraiten kanssa ja omat murteet on tärkeitä ja muuta ei käytetään jos ei täytyy jutella jonkun eteläsuomesta kotoisin kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niih, Turus kyl puhutaan...mut meneppa vaiks Ugis jonnekkin nii kyl on nihkeeta! Paitsi Ruokasatamas mis on Sevuuni...

   Poista
 7. Pelastit perjantaini! Itäsuomalaisena ihmisenä nauroin itseni lähes tärviölle. Olen Turun yliopistosta valmistunut savolainen, omistan puolet purjeveneestä ja kuuntelen mieluusti merisäätä. Lystiä viikonloppua, miten ikinä siellä Länssuomessa sitä sitten vietättekin :-)

  VastaaPoista
 8. Pelastit perjantain! Itäsuomalaisena ihmisenä nauroin itseni lähes tärviölle. Olen Turun yliopistosta valmistunut savolainen. Omistan puolet purjeveneestä ja kuuntelen mieluusti merisäätä. Lystiä viikonloppua, miten ikinä sitä siellä Länssuomessa vietättekin.

  VastaaPoista
 9. Varsinaissuomalainen on muista länsisuomalaisista poiketen sosiaalinen otus. Muuten ihan hauskoja ja tunnistettavia huomioita. Viimeksi koin myötähäpeää Maaseudun tulevaisuuden Pokemon -ohjeistuksesta. Tunteeni jakoi ainoastaan heimoveljeni.

  VastaaPoista
 10. Tamperehan on Länsi-Suomea par excellence, kuuluipa tuo aikanaan Satakunnan maakuntaankin. Vaikka toki tamperelaisissa alkaa olla vähän järvisuomalaista letkeyttä, joka loistaa poissaolollaan Tampereelta länteen ja etelään. Tuo länsisuomalaisuuden vyöhyke jatkuu Turusta läntisen Hämeen kautta Länsi-Uudellemaalle ja pääkaupunkiseudun porteille. Pääkaupunkiseutu onkin sitten kulttuurien sulatusuuni, jonka asemointi Itä-Länsi -jatkumolle on haastavaa. Nurmijärvellä ja Vihdissä saa vielä istua bussissa rauhassa, Kalliossa se alkaa olemaan välillä hankalampaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aidon länssuomalaisen mielestä Tampere on vähintään Keski-Suomea, oikeastaan jo itää...

   Poista
 11. Hämäläinen on kuin länsisuomalainen.. sillä erotuksella että se kaikki mitä länkkäri tekee merellä, hämäläinen tekee kannonnokassa istuen. Fundeeraa.
  Kerran kaksi hämäläistä meni metsää juomaan. Meni pullo kossua, meni toinenkin.. kolmas ja neljäs ja päiväkin vaihtui jo.
  Uuden aamun sarastaessa Hämäläinen totesi toiselle:

  -Alkaa tuo viina olemaan vähissä.

  Sitten juotiin vielä pullollinen ja toinen vastaa vetäen povitaskuistaan pari pulloa lisää..

  -Miten se on, ollaanko tänne tultu ryyppäämään vaiko turisemaan?


  VastaaPoista
 12. Asiantunteva, hilpeä ja sydämellinen juttu. Kuka kirjoittaisi vastaavaa itäsuomalaisista ilo-pintaan-ja-iloinen-vieraanvaraisuus -luonnehdintojen täydennykseksi?

  VastaaPoista
 13. Taisi kirjoittajan isä olla insinööri...

  VastaaPoista
 14. Ihana kirjoitus,kiitos! :) Sopii niin meihin pohojammaalaasihinki.. ;)

  VastaaPoista
 15. Heh, tällaista tämä on. Outoa, itärajalta tulleelle. En mie voi käsittää että ihmiset eivät osaa puhua ja nauraa kahvipöydässä, ajattelevat että menisi tuokin pois, häiritsemästä, saataisiin olla omalla porukalla. Aina pittää olla asiallinen ja vakava, tunteita ei voi näyttää. Mie itken ja nauran paljon, usein yhtä aikaa. Ja puhun, jos en liikaa niin tarpeeksi ainakin. Ja Turun murre on kamalaa, hirveän rumaa. Itse puhun edelleen, kolmen vuoden Turun seudulla asumisen jälkeen, karjalan murretta. Ihan kiusallani. ;)Itään on ikävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se helpompaa ole vaikka täällä olis koko ikänsä asunut, kun on toisen vanhemman puolella sukujuuret Kuopiossa.Erilainen ja vähän kummallinen on saanut tuntea olevansa pienestä pitäen..ja "jarrut oäällä" tuon puheen kanssa,ettei ole liian kummallinen. Matkailu avartaa ja on tuonut ymmärrystä itseä ja ristiriitaista oloa kohtaan. Onneks meitä mahtuu kaikkia tänne ����

   Poista
  2. No tuolla asenteella saat ikäs tuntea, että sut halutaan pois kahvipöydästä, koska se on vaan totta :) Se oot luultavasti sinä joka sen tunnelman hapatat. Ilkeeltä ja ymmärtämättömältä ihmiseltä vaikutat. Luuletko, että kukaan silittää sun päätä, jos käytät aikasi muita arvostelemalla ja tuomitsemalla? Miten itse kokisit, jos joka kolmas länsisuomalainen katsoisi asiakseen pilkata omaa murrettasi, ensimmäistä äidinkieltäsi? Palaa hei itään vaan! Ei sua kukaan täällä estä. Sitten ei tarvitse kuunnella Turun murretta. Voisi luulla että odotat meidän turkulaisten ihan sun iloksesi vaihtavan puhetapaamme... Odota rauhassa! :)

   Poista
  3. EI muuta kuin takaisin itään niin ei tarvi rutista !

   Poista
 16. Just MINÄ!! Kun vain juntit Satakunnan ulkopuolella tajuaisivat...

  VastaaPoista
 17. Hieno länssuomalainen kirjoitus. Åboriginaalina tunnistin tyypillisiä luonteenpiirteitä.

  VastaaPoista
 18. Olik iha pakko kerto kaikil, et tääl Airisto luaroil o viäl rauhallist ja nätti. Tuleva viäl tänne möykkämä.
  Heideken -60

  VastaaPoista
 19. Ah me ihanat turkulaiset! 20v ulkomailla, mutta kova on joskus ikava kaltaisteni joukkoon!

  VastaaPoista
 20. Mä allekirjota kaike muu paitti sokerijuurikkaat. Mut paniikki iskee jos eres joutuu miättii ett pitäis muuttaa pois meri-ilamst ! Emmä rannallakaa joks päivä käy mut se riittää ett mä tiärä ett se o tos kymmene minuuti pyäräilymatka pääs, ja mä pääse sin just sillo ko haluu.

  VastaaPoista
 21. merisää kertoo mitä tuleman pitää ja pätee vähän kauempana rannikoltakin (c:

  VastaaPoista
 22. Täällä ei sanota tieksää tuanoi.. se tehdään tampesterilla. Täällä sanotaan tota...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tieksää tuannoin ei todellakaan ole tamperelaista murretta vaan niin tota noin

   Poista
  2. Tampereellapäin sanotaan tiäksää, mutten ikänä ole kuullut, että tuanoi.Porissa niin sanotaan.

   Poista
  3. tiäksää tuanoi...sanotaan Poris.

   Poista
 23. Kauhiaa kohkaamist ja liiotteluu... Mull mittää vahakanttist vihkoo ol.

  VastaaPoista
 24. Tämä on loistava! Vaikken ole koskaan asunut esi-isieni mailla niin geneettinen perimä ja kasvatus ovat varmistaneet sen että minun on ollut välillä hieman haasteellista olla iloisten itä-suomalaisten keskellä. Nyt voin huokaista helpotuksesta, ulkopuolisuuden tunne ei siis johdukaan kummallisuudestani vaan olen aito länsisuomalainen.

  VastaaPoista
 25. Tommossii o Pori täyn - itteni mukaan lukien.

  VastaaPoista
 26. Ny selvis vaimolleki mont juttu...

  VastaaPoista
 27. Länssuomalainen hihittää täällä sadelauantain iloksi, kun ei sinne verkoille päässytkään näin aamusta :D Kiitos hauskasta kirjoituksesta!

  VastaaPoista
 28. Kolmekymmentä vuotta sitten jouduimme muuttamaan muutamaksi vuodeksi Savonlinnaan. Miäs muuttu takaisin länteen muutamaa kuukautta ennen muuta perhettä. Soitellessa hän kertoi, miten hyvä oli olla taas kotona, kun kaupanmyyjätkin oli ylpeitä (eikä mitään mielisteleviä tuppautujia). Omista hautajaisistani olen jo vuosia sitten sanonut, että pitää olla säävaraus, ihan järjetötä on altistaa kymmeniä eläviä ihmisiä jäisille maanteille yhden kuolleen vuoksi! Ihana blogiteksti, joka koskettaa syvältä länsisuomalaisen sielua, kiitos!

  VastaaPoista
 29. Tunnistin tästä täydellisesti itseni! Tosin "tiäksää tuanoi" on vain p**ilaisten puhetta. Terveisin paljasjalkane raumlaine.

  VastaaPoista
 30. Unohdit mainita kieltomuodoilla alkavat kysymyslauseet (Essunka sää mukka lähtis? Ei mul kukka on soittanu? Ekkai sää ny mua varte?)! Toiseksi, ei edes Blogistaniassa sovi pilkata Merisäätä. Se on edelleen maan paras radio-ohjelma. ;)
  Kyllä, olen syntynyt Turussa ja kaipaan takaisin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vain turkulaiset aloittavat kieltomuodoilla kysymyslauseita, ei mainitsemisen arvoista koko länssuomesta puhuttaessa.

   Poista
  2. Myös Raumal ja Poris alotettaa kysymyslause kieltosanal... "Ei sul kynää olis lainat?"

   Poista
  3. Mut Raumal ja Poril ei oo mittä tekemist Turun kans.

   Poista
 31. Ihana! Aivan kuin jäykkä ja vähän kireä isäni, Keski-Suomeen muutettuaan ainaisessa myötähäpeässä kylpevä, neli-ilmeinen, kaunis mutta hapahko mapittaja, joka edelleen kuuntelee merisään asiallisen farmarivolvonsa radiosta Kotka Rankki 15 itäkaakko 10 vesikuuroja 16.

  VastaaPoista
 32. Pori-Turku-leveyspiirillä ollaan vielä hullumpi kuin Pohojanmaalla

  VastaaPoista
 33. Porilainen tervehdys:
  Ook sääki viä henkis.
  Suamennus:
  Kyllä on mukava tavata vanha tuttu.

  VastaaPoista
 34. Erinomainen teksti, länsisuomalaisena löysin itseni. erityisesti myötähäpeä oli loistava oivallus :)

  VastaaPoista
 35. Kiitos. Terv. Tampereelle joutunu Vaasalaanen, joll o Ugilaine miäs.

  VastaaPoista
 36. Ei ol kirjottaja tainnu käydä Kymelaaksos... Huh.. Siäl vast hilppiä onki...

  VastaaPoista
 37. Tuanoi..tiäksää Hämäläine minkätakkii merivere korkeustiato o tärkee asja? ..ei tiär! Noku lähtisit puunatul mopollas kyssyy torilt: Ei ahvenii ol? Ja kivet olis yäl noussu pual metrii korkeemmal ko eile.! ..hh..hh ...!

  VastaaPoista
 38. Hyvin kirjoitettu! Vaan en tiiä itkiskö vai nauraisko. Mie oon Lapista aikoinaan Satakuntaan kulkeutunut. Meillä pohojosessa hautajaisetki on hauskemmat kuin Satakuntalaiset häät. Tämän luettuani korostan edelleen: Mie vaan asun täällä. "Mie voin lähtiä Lapista, mutta Lappi ei minusta"... :) :) :)

  VastaaPoista
 39. Se o ittessä vika josei viihry. Merikarvialainen sanonta. Pätee itäsuomalaisiinkin.

  VastaaPoista
 40. Ol nii ihastuttava piristävä tunnistaa ittes raumlaisen ja pari porilaist tuttuki sama teksti ohest. Emmää toki niitten porilaiste kans mistä juttel tai edes soittel niil, mut kuha ny tul miälehe.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos nyt tämän vuodatuksen jälkeen vielä tänne länssuameen virtaa joukottain "musuja" eli muu-suomalaisia niin ihmettelenpä heidän tyhmyyttään - taitavat olla todella lukutaidottomia, sillä haukutaanhan meidät säännnöllisesti jo kaikilla Ylen kanavillakin, varmaan viikottain!
   Olemme niin paljon nähneet vaivaa sen eteen, etteivät kaikenmaailman manselaiset ja kallavedenrannan kaukot enää tulisi tänne kymmeneksi vuodeksi meille rähjäämään omasta paremmuudestaan ja muistelemaan muuta maata mansikkaista siellä jossakin. Elämäni paras hetki tänä vuonna oli eräs toukokuun päivä, kun kymmenkunta vuotta sitten tänne muuttanut manselainen lopulta ymmärsi muuttaa takaisin!!! Ei tykännyt meistä koskaan, joten kivat hälle vaan matkaevääksi.
   Blogikirjoittajakin on jo parantumattomasti sairastunut täällä. Hänen lääkityksensä on ihan pielessä ja turkulainen psykiatrihan ei tunnetusti seitsemää vuotta kauempaa jaksa hoitaa noita yhdenasianajattelijoita, jotka ovat kotiseudullaan tulleet niin syrjäytetyiksi, että heidät on ainoastaan enää länssuomalainen heikkouksissaan ottanut vastaan. Ja silti he kuvittelevat tulevansa täällä oitis hyväksytyksi kertoessaan suureen ääneen Hesan herkuista, Tampereen toreista ja Kuopion kivoista kaskuista ja kaikista niin ihanista ihmisistä, jollaisiksi me emme ikinä tule. Kyllä Tampereella ja Kuopiossa psykiatrit saavat parannettua nämäkin vaivat.
   Pysykää poissa, ei me haluta muuttua itäsuomalaisiksi suupalteiksi, jotka lopulta myyvät vaikka oman muijansa ennen kuin kertovat hyvät mustikkapaikat! Omituisia höpöttäjiä kaikki itäsuomalaiset! Eikä me haluta hesalaisiksi, jotka antavat kansalaisten kuolla lumihankeen tai dementikkojen kulkea keskellä kaupunkia puolipukeissa keskiyöllä. Eikä me haluta muuttua edes toomperelaisiksi, joille Turku on pahin kirosana.
   PYSYKÄÄ SIIS POISSA KUORIMASTA KERMAT MEIDÄN KAKUISTAMME LIPEVÄLLÄ KIELELLÄNNE! Valtiovallan pitäisi ehdottomasti pikaisesti säätää laki, ettei länssuameen saa muualta muuttaa. Jatkakaamme kaikki länssuomalaiset samaan malliin, jotta rauha autioilla rannoillamme ja avaruus autioilla kaduillamme säilyy rikkumattomana.

   Poista
 41. Jumankauta. juuri tuollanen on mun mies, se on turkulainen. Ei ihme että välillä on kummallisia riitoja sen kanssa.

  T: Tamperelainen nainen

  VastaaPoista
 42. Turkulaisten nimittäminen länsisuomalaisiksi on yhtä epätarkka kun ilmatieteenlaitoksen sääennuste.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turkulaisten sekoittaminen muihin samassa maakunnassa asuviin, esimerkiksi lietolaisiin tai salolaisiin, on emävirhe. Länsisuomalaisiin sekoittaminen tarkoittaisi, että (herranen aika!) varsinaiset suomalaiset (huom!) sekoitetaan satakuntalaisiin (ei jumman kekka!) tai jopa vaastalaisiin (nej nej nej).

   Poista
 43. Vaasalais-turkulaisena voi vaan todeta, että osui ja uppos. Kaikki muu, paitsi tuo mappi ja reijittäjä. Savolais-karjalainen ex-anoppi on tosin aina todennut, ettei hän ymmärrä puhetta turkulaisista tympeinä ja puhumattomina. Joka kerta torilla ja kaupoissa on ihmisten kanssa puheisiin päässyt ja asiat on saaty hyvällä meiningillä hoidettua. Ehkä ne puhekumpoanit ovat olleet niitä harvoja alueelle muuttaneita 😎 Tai oisko sitten kyse omasta asennoitumisesta?

  VastaaPoista
 44. Kyllä saisitte olla kiitollisia kaikki muut kansanryhmät kuin länssuomalaiset. Ajatelkaa nyt - ellei meitä olisi, niin te kaikki muut ette "näyttäisi" ollenkaan niin hyviltä, mukavilta ja viisailta! Mihin te sitten enää voisitte vedota siellä periferioissa, jotta teidät havaittaisiin maamme napakansalaisiksi? Ette mihinkään.
  Ellei itteänsä saa pönkitetyksi muuten kuin kaikki mahdolliset keksityt haukut huonoista ihmisistä paikan päällä ja kotiseudulla esiintuomalla, niin eipä ole teillekään kauhalla omanarvontuntoa annettu. Kuka tahansa on parempi kuin me karmeat ja huonot länssuomalaiset. Koettaisitte vaihteeksi haukkua suohon pohjoisen potrat, idän iloluontoiset ja etelän etevät asukit, niin saisitte hiukan kiillotettua omaakin loistavuuttanne.
  Ei ole ihme, jos maailmassa soditaan, kun tänne länssuomeenkin jatkuvasti virtaa maapohjamme jokaisesta ilmansuunnasta noita kapinallisjoukkoja, jotka haluavat vallata tämän maankolkan omakseen ja sulloa meidät omiin muotteihinsa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä vastaus oikein alleviivaamalla alleviivaa loistoblogin huomioita. Ei tarvita parodiaa, te teette sen itse :)! Oikeasti tuohtunut reaktio tällaiseen taideteokseen on mieleståni yksinkertaisesti vaivaannuttavaa. On edes auttava älyllinen monikerroksisuus suhtautumistapana ihan mahdoton ajatus vai koomisella tosikkoudella kaikkeen kannattaa suhtautua?

   Terävyyden, oivaltavuuden ja notkeantäsmällisen kielipilateksenkin ylitse blogissa nousee lempeä ja suopea ironia, jota selvästi länsi-/lounaissuomessa varttunut, sittemmin pykälää letkeämmille seuduille muuttanut blogisti ripottelee lajitovereidensa ylle.

   Tätä lisää! Ja kaikista heimoista, jos saa pyytää (Masaista ja romaneista ei saa, kun se olisi kuulemma rasismia).

   Poista
 45. Mainiota piikikästä huomioitavaa turkulaista / länssuomalaisista. Kuka tämänkin aluerajauksen onkin keksinyt?
  Moni asia osui ja upposi kyllä mainiosti. Jos tekstin lukee ryppyotsaisesti, niin jokainen joka jollain tavalla tuntee itsensä tekstistä ottaa nokkiinsa.
  Turkulaiseksi synnytään tai sitten pitkän ajan kuluessa mukaudutaan.
  Pintapuolinen raapaisu ei anna oikeaa kuvaa meistä!
  Turkulainen tarvitsee aikaa tutustua ja päästää lähelle, mutta kun tämä kupla on rikottu, olemme kyllä ihan normaaleja ihmisiä!

  VastaaPoista
 46. https://www.potku.net/forum/viewtopic.php?t=9565

  Turussa ja lähiympäristössä pitkään asuneena, juuret pohjanmaalla. Appiukko Karjalasta josta lähtenyt aikoinaan evakkoon. Kannattaa lukea tuolta valaistusta asiaa karjalaisista juurista.
  Joskus on hyvä olla vaan hiljaa, eikä aina haastella. Turkulaiselle hiljaisuus ei tarkoita sitä että murjottaisi tai on muuten p*%*a olo, esim. urheilukisoja ei tartte selostaa, siellä on kuulemma selostajia sitä varten....

  VastaaPoista
 47. tää on varmaan jonkun junanviemän turkulaisen kirjoittama. se joutu lähteen helsinkiin, ja sitä vituttaa joka päivä.

  VastaaPoista
 48. Niin vituttaakin. Kun joutuu elämään itä-suomalaisten kanssa samassa lähiössä.

  VastaaPoista
 49. Mykistyn upeiden, siekailemattomien ad hominem -argumenttien edessä. You win sirs!

  VastaaPoista
 50. Olen porilainen.. Jolle sattu traakine`erreys.. ajauduin savoon avioon.
  Asunut täällä jo liki 30v. Savolaisetko muka lupsakoita.. Ihme myytti.
  Helvetin nuukia, sulkeutuneita juntteja, puukottavat selkään.. myös omiaan.! Jahkailevat, jaarittelevat, laiskottelevat, kieroilevat.. jne.

  VastaaPoista
 51. Kiitos tästä. Hieno kirjoitus.

  VastaaPoista