29. marraskuuta 2012

Maailman kautta, kuljemme laulain – 9 parasta joululauluaSinisen zeppeliinin matruusit ovat asiaankuuluvalla hartaudella valinneet yhdeksän parasta ja keskenään sopivasti erilaista joululaulua.

Mukaan mahtuu muutama ralli, mutta maailman turuilla seilaavaa miehistöä liikuttavat vuodesta toiseen vakavammat joululaulut.


9. Hei Tonttu-ukot hyppikää. Joululauluista maanisin, mikä oikeuttaa pääsyn listalle. Iskevä poljento ja tolkuton määrä toistoa on tämän rallin salaisuus. Lisäksi se tiivistää kahdeksaan sanaan suomalaisen mielenmaiseman: "Hetken kestää elämää / ja sekin synkkää ja ikävää."
8. Let it snow. Jos vietät joulua pikkupöhnässä Playboy-klubilla piparia napostellen tai Lucchesen perheen kanssa New Yorkissa, Dean Martinin joviaalisti rullaava jouluklassikko on nappivalinta. Munatoti kouraan ja muistelemaan vanhoja hyviä aikoja, kun Las Vegas ei vielä ollut täynnä perheitä, ja Jimmy Hoffalta sai joulukortin. Tonttukin voi tulla ikkunan taa, mutta todennäköisesti kyseessä on FBI. Kilpaileva ehdotuksena listalta jäi pois Bing Crosbyn iki-ihana White Christmas.
7. Joulumaa. Valkoinen hanki, sininen yö, sinivalkoinen ääni. Katri Helenan pieni klassikko Joulumaa muistuttaa, että joulun henki löytyy sydämestä, ei kaupallisen humun keskeltä.
6. Last Christmas. Monet ovat yrittäneet tehdä hyvää popjoululaulua, mutta ani harvat ovat siinä onnistuneet. George Michael on yksi heistä. Ihastuttavan kahdeksankytlukuinen Last Christmas on tarttuva kuin kostea hattara, sopivasti haikea ja sisältää vielä hienon melodian. Iloinen kappale, jonka sisällä on surullinen kappale. Sellaiset ovat niitä parhaita paketteja.

5. Walking in the air (Theme from Snowman). Ainakin jokainen 80-luvun lapsi muistaa hienon Lumiukko-animaation ja sen surumielisen tunnusbiisin. Tekijänä Howard Blake.
4. Happy Xmas (War Is Over). Yksi John Lennonin pasifismilauluista. Ei ehkä kappaleena kaikkein ihmeellisin, mutta sanoma on sitäkin tärkeämpi. Monissa maailmankolkissa sota ei vieläkään ole ohi.3. Sylvian joululaulu. Tämä kuuluu niihin joululauluihin, joissa naisen tulkinta päihittää miehen tulkinnan. Naisen laulamana laulu kohoaa korkeuksiin siitä murheen alhosta, jossa alussa ollaan. Laulun "Sylvia" on mustapääkerttu (Sylvia atricapilla). Karl Collanin sävellys ja Zacharias Topeliuksen teksti. Varasijalla toinen lintuaiheinen joululaulu Varpunen jouluaamuna.
2. Maa on niin kaunis. "Maailman kautta, kuljemme laulain." Taidatkos sen hienommin sanoa. Viimeistään kohdassa "miespolvet vaipuvat unholaan" on kaivettava nenäliina esiin. Juhlava saksalaissävelmä saa edustaa muita saksankielisen alueen joululauluja. Kappaleeseen Jouluyö, juhlayö liittyy eräs liikuttavimmista joulutarinoista. Kesken ensimmäisen maailmansodan taistelut taukosivat joulupäiväksi 1914. Englantilaiset, ranskalaiset ja saksalaiset sotilaat eri puolilta rintamaa lauloivat yhdessä laulua, jonka kaikki tunnistivat. Eräällä rintamaosuudella brittiläiset ja saksalaiset sotilaat ottelivat keskenään myös jalkapallo-ottelun. Joulurauhan päätyttyä taistelut jatkuivat.
1. En etsi valtaa loistoa. Lauluntekijä-duo Topelius-Sibeliuksen ajaton mestariteos, suomalaisten joululaulujen joululaulu. Zacharias Topelius kirjoitti joulurunon "Giv mig ej glans" vuonna 1887, ja Sibelius sävelsi siihen melodian vuonna 1895. Kansakuntaa ja ihmiskuntaa yhdistävä sanoma. Hattu kouraan, leuka rintaan ja laulamaan.
Lopuksi toivotetaan kaupungin kaikille asukkaille riemullista joulujuhlaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti