22. marraskuuta 2013

Mitä Kari Hiltunen tekisi?

Tapio Suomisen kuvassa on häiriöitä.
Hyvä Tapsa Suominen, tämä on avoin kirjeeni sinulle. Olen hieman tuohtunut käytöksestäsi.

Arvostan sinua, Tapsa, karismaattisena tv-persoonana, osaavana urheilutoimittajana ja erinomaisena selostajana. Vaikutat aina taustatyöt tehneeltä ja innostuneelta. Innostuneelta sillä lailla pidättyvän yleläisesti, mikä sopii länsisuomalaiseen pirtaani paremmin kuin Mertarannan mekkalointi.

Tapsa, kunnioitan rohkeuttasi puhua mielenterveysongelmistasi julkisuudessa. Uskallat jopa vitsailla asialla, mikä ei ole mielestäni ketään halventavaa vaan ennakkoluuloja hälventävää. Nauru vapauttaa, ja etenkin vaikeimpien asioiden käsittelyyn tarvitsemme huumoria.

Mutta Tapsa, nyt sinusta on tulossa outo twiittaava tuheromies. Sinusta on tulossa mystinen hopeinen diskomies, kieltään lipova liskomies, Yle Urheilun nahkamies.
......

Minä olen huolestunut sinusta ja Urheiluruudusta. Siksi minä sinulle kirjoitin.

Minä en urheillut lapsena, minä katsoin Urheiluruutua. Isäni ei ole tietääkseni jättänyt yhtäkään Urheiluruudun lähetystä väliin. Koskaan. Mitäköhän hän miettii alatyylisistä sooloiluistasi, Tapsa? Urheiluruutu on suvullemme tärkeä instituutio, vähän kuin toisille suvuille on joulu tai sukujuhlat. Väitän, että Urheiluruudulla on sosiaalista koheesiota lisäävä vaikutus Suomessa. Urheiluruutu on monille meille tärkeä. Mitä yritän sanoa: Et voi twiitata vain "koko kansan Tapsana", olet "Yle-Tapsa" twitterissäkin. Mutta ennen muuta olet Urheiluruudun soturi. Eikä Urheiluruudun soturi ikinä sanoisi mitään alatyylistä Rauno Korven tyttärestä.

Siksi ihmettelen, Tapsa, eikö nykyinen julkisuus ja esillepanosi ollut sinulle tarpeeksi? Sinua arvostettiin, ja se näkyi muun muassa siinä, miten kohteliaasti media käyttäytyi aviokriisisi aikana ja löydettyäsi uuden puolison. Julkisuus on peto, jota kukaan ei hallitse. Et edes sinä, kokenut kehäkettu. Julkisuutta ei kesytä kukaan. Julkisuus tekee lopulta niin kuin julkisuus tahtoo. Minä pelkään, että sinulle käy köpelösti ja hölmöilyt tahrivat Urheiluruudunkin.

Olen itsekin, Tapsa, saanut osani kuuluisuudesta, naisten ihailusta ja nähnyt Helga-neidin kylvyssä. Siksi minä en Tapsa ymmärrä näitä sinun stand up -komediajuttujasi enkä ainakaan Twitter-purkautumisiasi, joiden mukaan Urheiluruudussa et pääse olemaan kokonainen persoona.

Kyllä Urheiluruutuun mahtuu isoegoisia kavereita! Olihan siellä mies joka kesytti auringon (Juha Jokinen), mies joka kesytti missit 1998–2007 (Petteri Ahomaa) ja mies, joka oli maailman omatunto (Pentti Salmi). Silti kukaan heistä ei ollut isompi kuin Urheiluruutu. Pitää muistaa, että Urheiluruudun toimittaja on kuin Batmanin näyttelijä. Batmanin univormu velvoittaa. Univormua pitää kunnioittaa. Ilman Urheiluruudun #rispektiä sinäkään et olisi mitään - korkeintaan viisikymppinen amatöörikoomikko kaljabaarin kulmassa. Tunnusta tosiasiat, Tapsa!

Ja Tapsa, kaikella ystävyydellä, miehiä on kahdenlaisia. Niitä, jotka nauravat omille jutuilleen ja niitä, jotka eivät naura.
...........

Tapsa, ajattelin antaa sinulle pienen mutta näppärän neuvon. Toivon, että kysyt itseltäsi: "What would Kari Hiltunen do – mitä Kari Hiltunen tekisi?" Kari Hiltunen oli urheiluruudun vaatimaton mutta piinkova samurai, joka kesytti uskomattomat neuleet ja aikansa kovimmat viiksityylit. Hän teki sen kaiken zeniläisesti, eleettömästi. Hän oli ja on yleläisen vähäeleisen cooliuden huipentuma.

Mikset sinäkin Tapsa vaihteeksi ottaisi hiukan viileämpää roolia? Jäitä hattuun, Tapio Suominen! Sinusssahan on synnynnäistä cooliutta, se on nähty Teatterin tiskillä. "Smooth. That's the way they do it in Yle." Sitä paitsi teillä on siellä Ylellä komea ja nopeaälyinen urheilupäällikkö, älä tuota hänelle harmaita hiuksia.

Toivon sinulle kaikkea hyvää, Tapsa. Toivon, että pääset selostamaan jalkapallon MM-kisoja ensi vuonna Brasiliaan. Aion katsoa joka ottelun tälläkin kertaa. Vähän kyllä jo pelkään, mitä brasilialaista tupsahtaa mieleesi Twitterissä.

2 kommenttia:

  1. Arvostan tagia "viikeset". Muutakin arvostan, mutta eipä liikaa hersytä tässä.

    VastaaPoista
  2. Urheiluruutu on vakava asia. Kiitos kaikille, jotka lähetitte vihaista postia, että Hannu-Pekka Hänninen ei saanut mainintaa. Anteeksi, olisi toki pitänyt.

    VastaaPoista