22. toukokuuta 2014

Rotanhäntä tukehtui rahoihinsa?

Italian ja Brasilian välinen vuoden 1994 MM-finaali on edennyt rangaistuspotkukilpailuun saakka tilanteessa 0-0. AC Milan -legendojen Franco Baresin sekä Daniel Massaron epäonnistuttua omissa yrityksissään on Italian seuraavan laukojan, kisojen kenties suurimman tähden, Roberto Baggion onnistuttava.
..............

Italian kisat alkoivat katastrofaalisesti 1-0 tappiolla aurinkoa sekä terveellistä ruokavaliota vältteleviä irlantilaisia vastaan. Norja kaatui nihkeästi 1-0 ottelussa, jossa maalivahti Gianlucca Bagliucan ulosajon seuraksena Italian valmentaja Arrigo Sacchi päätti ottaa juuri Baggion pois kentältä korvatakseen hänet varamaalivahdilla. Päätös, jota Baggio itsekin nimitti ”hulluudeksi” myöhemmin.

1-1 tasapeli Mexicoa vastaan päätti Italian alkusarjan.

Akillesjännevammasta vielä toipuva Baggio ei ollut parhaimmillaan alkusarjassa mikä kuumensi tunteita Italiassa. Italialaismedioissa diagnosoitiin Baggion "tukehtuneen rahoihinsa" ja ehdotettiin "rotanhännän katkaisua" pelivireen esiin saamiseksi. "Rotanhännällä" viitattiin hänen kampaukseensa. Kampaukseen mitä Vladimir Putin ei suosisi. Putinia saattaisi ehkä enemmän miellyttää seuraavissa kisoissa Ronaldolla (se aito) nähty "otsakarvakolmio".

Baggio uudestisyntyi jatkopeleissä tehden peräti viisi maalia kolmessa ottelussa. Ensimmäisessä ottelussa vastassa olis oman lohkonsa voittanut Nigeria. Nigerialla oli jossain kisoissa Theo Huxtablea muistuttanut maalivahti. En muista missä.

Nigerian kulman jälkitilanteesta sutima maali ensimmäisessä erässä näytti riittävän viemään sen jatkoon ja alkoi vaikuttaa vahvasti siltä, että Italiassa nämä kisat haluttaisiin unohtaa nopeasti. Ottelun 88 minuutilla Baggio pääsi kuitenkin laukomaan vapaasti kuudestatoista metristä takanurkkaan Italian hakiessa epätoivoisesti tasoitusta. Seuranneella jatkoajalla Baggio viimeisteli voittomaalin rangaistuspotkusta.

Puolivälierässä Italia voitti Espanjan 2-1 Baggion tehdessä voittomaalin kaksi minuuttia ennen loppua läpiajosta. Välierässä Bulgariaa vastaan lukemat olivat Italian hyväksi samat 2-1 Baggion viimeistellessä kaksi upeaa maalia viiden minuutin sisällä johdattaen Italian MM-finaalin. Baggio kyynelehti ottelun jälkeen avoimesti keskiympyrässä. Syitä tähän oli varmaan monia: finaalipaikka, oma ja joukkueen onnistuminen, jälleen vaivaamaan alkanut akillesjänne…

Takaisin finaalin. Baggio asettelee palloa pilkulle. TV-kamera nappaa Baggion kasvot hänen ottaessa taka-askeleita vauhtia varten. Levoton kehonkieli? Hermostunut nielaisu? Onko hän jopa hivenen kalpea? Baggio lähtee liikkeelle ja laukaisee pallon kaikkien järkytykseksi (…no Brassifaneista varmaan ihan jees) leijailemaan selkeästi yli maalin.

Paineet ja väsymys mursivat Baggion: Hänen katseensa seuraa leijailevaa palloa. Palloa, joka on hänet pettänyt tilanteessa mistä toipuminen kestää vuosia ja jota hän vieläkin silloin tällöin joutuu unissaan kohtaamaan. Lopulta vartalo lamaantuu ja pää tipahtaa rintaa vasten pettymyksen voimasta. Baggio on yksin. Myöhemmin Arrigo Sacchi ei juurikaan enää löytänyt käyttöä Il Divin' Codinon neroudelle maajoukkueessa. Hulluutta.

Zaulinho
Kirjoittaja on pelaillut futista kaveriporukassa menestyksekkäästi erinäisissä puulaakisarjoissa pääkaupunkiseudulla. Kerran kirjoittaja teki neljä maalia yhdessä ottelussa, mutta vastustajalla pelasi myös pari tyttöä, joten kehtaako sillä nyt kerskua sen enempää? Kirjoittajaa ei koskaan varattu NHL:ään.