18. marraskuuta 2014

Oj då! Suomi liitetään takaisin Ruotsiin

Suomi palaa luonnolliseksi osaksi Ruotsin kuningaskuntaa vuoden 2015 alussa. Asiasta päätettiin eilen molempien maiden diplomaattien kesken Södertäljessä.

Suomi pyysi syyskuussa koskettavassa nootissaan Ruotsin hallitukselta lupaa palata takaisin Svea-mamman helmoihin sen jälkeen, kun kaikki oli mennyt hirvittävällä tavalla pieleen.

Päätös Suomen itsenäisyyden päättämisestä kypsyi viimeisen parin sadan vuoden aikana.

"Kokeilimme tosissamme pärjätä itseksemme. Tehtiin rautateitä ja rakennettiin Pasilan näköistä maisemaa. Asutettiin karjalaiset ja puettiin kainuulaiset. Nyt on teollisuus mennyt, markka mennyt ja velkaa on sellaiset sata, satakymppi miljardia", Suomen Tukholman-suurlähettiläs Aleksi Kollontai sanoi kyyneliään pyyhkien.

Mutta suomalaisten onneksi on (kansan)koti, jonne palata.

Virallinen liittymisseremonia Södertäljen hyvinhoidetulla tekonurmella oli skandinaavisen koruton. Liput liehuivat ja karoliinit seisoivat ylpeinä pitkissä riveissä pallokentän laidoilla. Suomalaiset polvistuivat ja luovuttivat vuoden 1995 jääkiekon mm-mestaruuspokaalin Kaarle XVI Kustaalle. Kuningas oli keskeyttänyt viehekalastuksensa ihan vain sitä varten, että hän siunaisi Suomen virallisen pyynnön palata emämaahansa.

"Sverige, toppen. Finland, toppen. Porsche, jätte toppen", kuningas tiivisti kahden kansakunnan vuosisataisen ystävyyden koskettavassa juhlapuheessaan. Jopa ilman kyynelkaasua kaikki paikalla olijat olisivat itkeneet.
.......................

Molemmisssa maissa tieto valtioliitosta on otettu vastaan riemuiten ja helpottuneina. Ruotsalainen media on suorastaan syleillyt pientä Suomen kansakuntaa. "Finlands sak är vår", kirjoitti Aftonbladet heti tuoreeltaan. "En Finland, igen", Expressen jatkoi. "Pojken har kommit till hemma!", riemuitsi Dagens Industri.

"Suomi siellä, vetelä täällä", Ruotsin pääministeri Stefan "Nalle" Löfven vitsaili Ylvis-showssa tiistaina ja toivotti suomalaiset Ruotsin alaisuuteen raikuvin aplodein.

Valtioliitosta iloittiin kuitenkin eniten laman ja alle neljäprosenttisen ulkomaalaisväestön runtelemassa Suomessa.

Suomalainen intelligentsia eli vahvasti mukana: Loiri mylvi, Katri Helena näki harhoja ja Laura Kolbe sanoi jotain pitkästyttävää. Arja Saijonmaa tuuletti villisti, ja Matti Klinge paljasti Tre Kronor -tatuointinsa. Taideyliopiston rehtori Tiina Rosenberg ja talk show -maakari Mark Levengood lähettivät julkisuuteen tiedotteen, jossa he kertovat edelleen häpeävänsä olevansa suomalaisia, ja että "kaikkien muidenkin suomalaisten tulisi hävetä".

Erityisen tyytyväiseltä vaikutti Ruotsi-Suomen jalkapallomaajoukkueen tuleva päävalmentaja Mixu Paatelainen. Hänen mukaansa Ruotsi on "kiva palloilumaa, hyvä palloilumaa, kiva palloilumaa", jolla on "taitava maajoukkue, hyvä maajoukkue, taitava maajoukkue". Paatelainen aikoo peluuttaa kevään em-karsintapeleissä joko Eero Markkasta tai Zlatan Ibrahimovicia joulukuusen alemmalla oksalla.
...................

Käytännössä Ruotsi-Suomen valtioliitto etenee vaiheittain. Aluksi Ruotsi lähettää Suomeen yli sadan hengen valvontakomission, jonka tehtävänä on arvioida Suomen kokonaistilaa. Sitä johtaa kokenut kosmopoliitti Svennis Eriksson, joka on nähnyt monien liittojen tulevan ja menevän. Komissio majoittuu hotelli Torniin Helsingin Yrjönkadulla.

Hyväntahdon eleenä Ruotsi lähettää Suomeen 10 000 salskeaa, hieman ahavoitunutta Norrlandin miestä, jotka osaavat koota Ikean huonekalut hermostumatta.

Suomi puolestaan lupaa selvittää Olof Palmen murhan neljässä tunnissa (aika sisältää suomalaisten rikospoliisien lennon Tukholmaan ja lakisääteisen kahvitauon) sekä hankkia prinsessa Madeleinelle rehellisen miehen sen jenkkiretkun tilalle. Lisäksi prinssi Daniel saa Kouvolan Motivuksesta elinikäisen vuoropäällikön paikan.

Kansainväliset asiantuntijat povaavat Ruotsi-Suomen liitolle hyvää. Ruotsalaiset ovat kekseliäitä ja älykkäitä. Suomalaiset taas sopivat sitkeytensä ja tyypillisen rujoutensa ansiosta hyvin alkutuotannon pariin, esimerkiksi viljelemään kauraa tai hakkaamaan malmia kaivoksille.

Erityisesti ruotsalaiset toivovat suomalaisten jakavan osaamistaan idänpolitiikassa.

"Talvivaara ja ydinvoimalahankkeet osoittavat, että Suomalaiset osaavat ryssiä ihan eri tavalla kuin me ruotsalaiset", valvontakomission puheenjohtaja Svennis Eriksson sanoo.

Ruotsalaiset lupaavat, että Suomeen palautetaan olosuhteet, joiden ansiosta sillä kauan sitten meni hyvin. Turusta tehdään jälleen ykköskaupunki, helsinkiläiset kärrätään takaisin Ulvilaan ja nuuskaa saa ostaa lähikaupasta. Myöhemmin korkein opetus muuttuu jälleen pelkästään ruotsinkieliseksi ja virkamiesten sekä pappien palkkoja nostetaan. Postimerkkeihin ilmestyy outojen ruotsalaisten aatelisia, jotka ovat tappaneet Puolan maaseudulla siviiliväestöä läjäpäin 1500– 1700-luvuilla. Vihanpito Novgorodin kanssa elvytetään.

Suuremmin Ruotsin ja Suomen kädenlyöntiä juhlitaan ensi kesänä. Maiden kansallispäivänä 6.6.
"rock"yhtye Kent soittaa ainoan hittinsä Om du har blommor och jag har blommor Seminaarimäen mieslaulajien säestäminä Ullevin stadionilla. Kaikille osallistujille jaetaan kukkakimput, koska niin on Ruotsissa tapana tehdä.

Eihän tästä puutu enää kuin Ebba Grönin ja Eino Grönin yhteiskeikka.

5 kommenttia:

 1. niinhän se on aina välilllä toisella välillä toisella idän puolella

  VastaaPoista
 2. Tee samanlainen juttu, kun Suomi palaa takaisin äiti-Venäjän helmaan yhdeksi sen autonomisista valtioista. Sehän oli Suomen ja suomalaisuuden kulta-aikaa.

  VastaaPoista
 3. Ollaaks me jo? Ruotsi-Suomi. Olen liittynyt turkulaisten yhteiseen vetoomukseen, että Victoria, Daniel ja Estelle muuttaisivat Turun linnaan. Kun Victoriasta tulee lopulta Kuningatar, niin se voisi asua pysyvästi täällä Turussa perheineen.

  VastaaPoista
 4. kyllä Björniä harmittaa kun ne penteleet tuli perästä...

  VastaaPoista
 5. Vanhana ja alkuperäisesti turkulaisena, nykyisenä hesalaisena , melkein kannatan tuota visiota. Mutta Ulvilaan en tahdo, enhän sieltä tullutkaan. Siis Turkuun. Jos sais paikan valita vaikka Puolanpuiston kupeeseen.

  VastaaPoista