2. helmikuuta 2016

Nuori, aikuiset pilaavat työlämäsi

Moicca nuori, tervetuloa työelämään! Tulit viimeisenä ja sinut potkitaan pois ensimmäisenä, mutta ei se mitään, sillä se on aikuisten mielestä oikein. Nuoruus on lahja – siis aikuisille, joilla on vakituinen duuni.

Nuori, aivan ensimmäiseksi sinun pitää karistaa harhaluulo, että työpaikalle tultaisiin tekemään töitä. Väärin! Aikuiset tulevat töihin tapaamaan muita aikuisia.

Kun ymmärtää, ettei työpaikka ole töitä vaan juttuseuraa varten, pärjää hyvin suomalaisessa keskisuuressa yrityksessä tai virastossa. Reippaasti kahvitauolla alkaneen työaamun keskeyttää työmaakopilta kuuluva puheensorina, jossa vatvotaan edellisyön NHL-tuloksia tai spekuloidaan orastavilla työpaikkaromansseilla. Lounaan jälkeen palaa helposti puoli tuntia mökkilaiturin nikkaroinnista kertoessa. Aikuisia ylipäätään kiinnostavat todella tylsät asiat kuten kohdevalaisimet ja maalämpö.
.........................

Nuori, työelämässä huomaat, että aikuiset tykkäävät vatuloida (aikuisten sana chillille). Suomi makaa taantuman pohjalla, mutta aikuiset kinastelevat siitä, mitä kahvia pitäisi ostaa taukohuoneeseen ja valittavat, ettei lounasravintolassa ole tarjolla pekaanivegaanille sopivaa, umamin makuista vaihtoehtoa. Aikuisen suomalaisen vatsa on enemmän sekaisin kuin Afganistanin sisäpolitiikka.

Nuori, suomalaisessa työelämässä vika on aina joko ATK:ssa tai AKT:ssä. Sillä sekunnilla kun jokin laite ei toimi, putoavat hanskat lattialle.

Toimistolla aikuinen on jatkuvasti vereslihalla. Aikuisen työpäivä menee piloille, jos toimiston ilmankostutin lakkaa toimimasta. Kun ilmastointi puhaltaa liian kovaa, aikuinen vilustuu, ja kun se puhaltaa liian hiljaa, aikuinen hikoilee, sillä aikuisella on vaihdevuodet (älä huoli, kuulet asiasta varmasti). Aikuinen pitää tilastolliset kahdeksan saikkupäivää, sillä muuten ne menisivät hukkaan.

Kun aikuinen puhuu työpaikkakiusaamisesta, hän tarkoittaa useimmiten tilannetta, jossa esimies on pyytänyt häntä suorittamaan työtehtävän. Kahvitkin justiinsa tippumassa, tässä nyt mihinkään globaaliin kilpailuun pysty irrota. Ja pitikö sen firmankin sitten sinne someen mennä, eikö se ole tarkoitettu teineille?
..............................

Nuori, unohda elinikäinen oppiminen ja taitojen kartuttaminen. Aikuisten mielestä lähellä eläkeikää (= noin 17 vuotta eläkeikään) ei kannata enää ryhtyä mihinkään uuteen rojektiin (aikuisten sana prokkikselle). Aikuisen ei tarvitse oppia uutta, ja kaikki muutos on pahasta.

Aikuisten mielestä samalla työpaikalla pitää olla kauan, muttei koskaan pitkään. Aikuiset tietävät, että lapsettomat, sinkut, harjoittelijat ja muu joutoväki kyllä tuuraa. Eihän niillä ole iltaisin mitään muuta ohjelmaa, paitsi korkeintaan suklaan mutustaminen tai punkkupäissään facebookkaaminen. Aikuisilla on etuajo-oikeus heinäkuuhun, talvilomaviikkoon ja jouluun.

Nuori, valitettavasti työelämässä joukkoja ei johdeta edestä. Suomalainen työnjohto on liuta aikuisia, jotka ovat törmänneet luovuuteen kerran humalassa Pietarin Eremitaasissa, eivätkä museon vahtimestarit pitäneet asiasta. Aikuinen antaa potkut sähköpostilla ja arvostelee työtapoja tupakkipaikalla pihan puluille. Aikuinen on esimiehenä hitleri, alaisena kommari ja pikkujouluissa berlusconi.

Firman juhlissa aikuiset kuuntelevat Vicky Rostia ja tanssivat kummalliseen hetkutustyyliin kuin olisivat saaneet malariakohtauksen. Yleensä heillä on leveä kravatti otsalla ja rucolaa hampaiden välissä. Mikä pahinta, "rennoissa" työpaikan tilaisuuksissa aikuiset halaavat liian pitkään ja liian alhaalta. Aikuisten miesten dödöt tuoksuvat tuholaistorjunnalta, ja aikuisten naisten parfyymi aiheuttaa nuorukaiselle astmakohtauksen.

Työkykyristeilyllä aikuiset haluavat paeta hiekkaan valunutta elämäänsä ja juovat siksi kummia drinkkejä ja pakottavat kaikki karaokeen, vaikka sinä, nuori, haluaisit vain kotiin pelaamaan Pleikkaria. Nuori, työkykyristeilyllä toivot, että laiva osuisi jäävuoreen.

Nuori, mitä sinun sitten pitäisi tehdä elämällesi? Vältä suomalaista työelämää kuin ruttoa. Suosittelemme sinua lähtemään ulkomaille ja perustamaan sellaisen slushin tai start-uppin tai mitä niitä nyt on. Myös kotiin jääminen on ihan terve vaihtoehto.

17 kommenttia:

 1. Onko kirjoittajalla kaikki kunnossa? En havainnut tässä kirjoituksessa ollenkaan tavanomaista sarkasmia. Raportointi suomalaisesta työelämästä on varmasti tärkeää, mutta onkohan tämä hassuttelublogi siihen oikea paikka?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sarkasmi on taidelaji, näköjään sen ymmärtäminenkin. Selvästiki eletään mielensäpahoittajien aikaa.

   Poista
  2. Myös luetun ymmärtäminen on taidelaji, jonka harjoittajana olisit huomannut, että kommenttisi kohde on sarkasmia eikä suinkaan mielen pahoittamista.

   Poista
  3. Sangen ikävää, ettei voida vieläkään suomen työelämän epäkohtia voida vieläkään puida rakentavasti. Kirjoitus tuo omalla sarkastisella sävyllään esille suomen kilpailukyvyn heikkenemiseen johtavia tekijöitä.

   Poista
  4. Tämä keskustelu viihdytti vielä jopa hiukan enemmän, kuin itse blogi. Höhö. :>

   Poista
 2. Kerään itseäni lattialta, naurusta kieriskelen tässä.... Kiitosta vaan, paljosti ja moneen kertaan 😁

  VastaaPoista
 3. Kiitos päivän hersyvimmistä nauruista... Johan tässä tulee vedettyä sumpit väärään kurkkuun :D

  VastaaPoista
 4. Ai että kun osui hyvin T: Aalto yliopistossa opiskeleva ja työharjoittelussa oleva.

  VastaaPoista
 5. No näinhän se on mennyt ja menee =)
  Tällä hetkellä 80-luvulla työuransa aloittaneet elää ihan toisessa todellisuudessa, kuin tänä päivänä töihin tulevat.

  VastaaPoista
 6. Kyllähä se niin vaan on että paras tapa saada työttömät töihin on palkata ne työkkäriin. Ei niillä silti olisi mitään tekemistä, mutta työttömyystilastot näyttäis ainaki pirun hyville.

  VastaaPoista
 7. Ihan hauska teksti! Tuli vaan fiilis, että onkohan näitä tämäntyylisiä kirjoituksia jo tehty vähän liian monta... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä onko näitä liikaa mutta ihan asiaa on, ehkä hiukan liioiteltuna mutta ei tuo kaukaa todellisuudesta pyyhkäise... itsekkin tällä hetkelleä 21v amiksen papereilla ja ehtiny tehä duunia tässä 3 vuoden aikana viidessä eri firmassa pikkupätkiä ja lentäny pihalle heti kun on vähänkin tullu tiukka viikko :)

   Poista
 8. Osu ja upposi!!!! ;,D)))

  VastaaPoista
 9. Näinhän se menee.. Voisin vielä täydentää, että kaikesta huolimatta aikuisilla on aina töissä kiire. Siksi kaikki vähänkään oikeilta työtehtäviltä kuulostavat hommat menevät nuorille - kun niillä ei ole niin kiire. Aikuinen ei ehdi. Kuitenkin aikuinen on valmis käyttämään aina aikaa erilaisten raporttien näpertelemiseen ja vielä varmemmin siihen, että valvoo nuorten käyttävän siihen vähintään yhtä paljon aikaa. Koska vain aikuisilla on toimistokiire.

  VastaaPoista
 10. Mutta mitä on työlämä?

  VastaaPoista
 11. Ah, mahtavaa :) ... Täällä on työmaallaan menestynyt "nuori". Nykyinen oikeasti mielensäpahoittanut ja työelämän peruspilareihin eli manipulointiin ja psykologiseen hallintaan perehtynyt.
  Aluksi kiiteltiin kun oli oppimiskykyinen ja kyykytettiin ettei opi liikaa. Kun hallitsin tarpeellisen ja enemmän ja annoin hiukan ylimääräistäkin alkoi pomo mollata ja mitätöidä. Palkankorotuksen tai ylityökorvausvaateiden edessä. Ajanhallinta oli ongelmani kun en kaikkia kertyneitä töitä saanutkaan määräajassa hoidettua. Masennuinko, en. Rupesin tehokkaammaksi ja aloin vittuilla. Näin sitä opitaan uusia asioita ;) Kun on kerta korvattavissa helposti niin ajattelin että antaa sitten korvata, kyllähän minä tiedän mitä ja miten ne muut asiansa siellä hoitaa. Hoitakoot siis tulevaisuudessakin. Työstä palkitseminen on toisinaan vain kannuste kun ei uskota että kukaan vaadittuihin kriteereihin onnistuisi nousemaan. Pomo on pomo ja johtajia odotellessa =D Ah, niin harvoin avaudun tällaisistä missään palstoilla mutta näin anonyyminä ja huumorin puitteissa saa vähän revitellä! Oikein hyvä blogi... monien päivien piristys. T:fani.

  VastaaPoista