4. maaliskuuta 2016

Turkulaiskirjeillä huijataan hyväuskoisia

Vakka-Suomen poliisi varoittaa jälleen internetissä leviävistä turkulaiskirjeistä. Huonolla suomen kielellä eli turun murteella kirjoitetut kirjeet ovat aiheuttaneet hämmennystä niin ranta- kuin kantasuomalaisissa.

Turkulaiskirjeitä ei tule sekoittaa ns. nigerialaiskirjeisiin, jotka sisältävät vilpittömin mielin kirjoitettuja lemmenloruja ja katumaasturin avaimet. Nigerialaiskirjeet on lähetetty aina Tuurin kunnasta.

Klassisessa turkulaiskirjeessä eli Turun Sanomissa julkaistussa mielipiteessä valitettiin paikallista ongelmaa, joka ei ollut todellinen. Lähettäjälle tärkeintä oli levittää kaunamieltä kanssaihmisiin.

Nykyisin tyypillisellä turkulaiskirjeellä yritetään huijata kirjeen saajaa selkeästi hyötymistarkoituksessa. Pahaa-aavistamatonta uhria pyydetään tarjoamaan lasit viiniä Tintåssa tai uhrin väitetään voittaneen merkittävän summan rahaa Kaskentien Kesoilin jassossa. Toisinaan uhrille tarjotaan uskomattoman hyvältä kuulostavaa liiketoimintaa paikallisessa jääkiekossa. Varsinkin alkukesästä turkulaiskirjeen lähettäjä esiintyy romanttisena kosijana, mutta perimmäisenä tarkoituksena on vain pummata kyyti pyöräntarakalla Ruisrockiin tarjoamatta edes juomaa matkan varrella Lonkerobaarissa.

Varoittaakseen lukijoitaan Sininen zeppeliini julkaisee alla muutamia liikkeelle laskettuja turkulaiskirjeitä. Turkulaiskirje kannattaa tuhota välittömästi painamalla ATK:sta delete-näppäintä. Internet-kävijän kannattaa olla varovainen erityisesti sosiaalisessa mediassa, jossa suurin osa turkulaiskirjeistä kiertää. Erityisen petollisia turkulaiskirjeiden levityskanavia ovat erilaiset valemediat kuten turkulaisuutta kehuvat blogit.


"Ei mut mitä äijä! Äijä on hengis!
No ei mut kuule kato mul olis tämmöne yks pisnesidea mist mun onkki pitäny sul jutella jo paremma aikka. Mää ole semmost Turkulaise laval -kiartuet ajatellu. Siihe tulis kaik torelliset mestarit elik Läntisen Tommi, Jussu ja Ressu ja sanoik mä jo Jussun? Ja spesiaal featurina olis Miisa. Juantajaks Daalmani-Räikköskä, hän on sinkku nykyä ja mä melkke tunne hänet Piikkiöst. Et puukata alustavaste Typhooni, Lallintalo ja Viikkarin Sundecki. Lait sää mu tilil 50 tonni, niin mä hoida varaukset."

"Arvoisa kaiktiätävä kaupunki-isä,
me olla joukko hualestuneit ihmisoikeuskriittisi ihmisi täält kaupunkitalol pihalt, mis me olla paleltu mont viikko eikä kettä tunnu välittävä meijä rotupolittine kannanottamine. Me kuultti Itäharju pitkäripasen tuulikaapis et tänne lappa lisä vääräfärisi äiji. Tiäs mist Syyriast tai Kaarinast he tuleva. Ei sunkka he meijä rahoil makka tual Runosmäen vokis pitki pituuttas? Tehkä ny joku jottai! PS. Onk mittä piäni kolikoit vaihtta, pitäis osta lippakioskilt nuuska silt kohtelialt arapilt."

"Mortonki!
Eiku semmosel asial mä lähi skriivama, et me rakennetta sitteki Toriparkki. Juu juu! Nymmä ettisi luattettavan piretyi sijoittaji mukka. Eiku kunntele ny ensi äläkä tyrmä suoralt kädelt! Sä olet aina nii kamala nekatiivine, johtuk se siit et sää vaa pyäräilet ja syät itui? Vähemmästki ruppe huiko ja tule kiukkuseks viimestäs Kaskenmäen ylämäes. Tämä o iha saletti homma. Mää saa tähä mukka Ruala ja Kasakrande, Pualimatkat ja Kokomatkat ja AIVA KAIK. Tämä o nii hyvä tarjous et mää sijoittasi itteki mut mun kaikki rahat o kiinne täsä tunnelis mitä mä kaiva parastaikka Turu ja Tukholma välil. Sikku tämä on valmis sää pääset ajama ilmanpainejunal yhrestoist minuutis Arvin grillilt Slussenil. Miäti hei vähä!"

"Anteks mut onk herra vapa herra vai vapaaherra vai perät molemppi?
Mää ole aikas giva nägöne pirkko ja iha yksi tääl Pörssin Pöheikös. Ota kumijalka al niin sää olet tääl alt aikayksikön. Siin o kiva lämpölampu al vähä rupatel ja juada tsamppanja. Onksul mittä mökki Sauvos tai täsä lähel? Eikä sit mittä kuiva maan mökki, kyl miähel pitä oma merenrrant olla tai hän ei o mikkä miäs ensinkä. Lait jottai tilitiatoi kans tulema."

"EI MUT MISÄ MÄ NYY OLE?!
Oleng mä Dynamo yläkerras ku o niin turkasen pimiä? Eimu nyt mää se KEKKASIN! Mää oli vaa vetänyt Tepsin pipo päähä niin syväl, etten mä nähny niin yhtikäs mittä! Jumangeg mä luuli jo hetke et mää ole kokonas sokke. Jaa ei munt, sitä mun piti pyyttä, et antasiks sää pari miljoonaa nii mää tekisi vähä pelaajahankintoi meijä seura. Kyl maar mää sen tiädä, et meil o jo kopis äiji vaik hurumykket. Mut mä miättisi, et Sidni Crospi tai joku Jaageri olisisis kova. Hänel sit vaan Felix-kurkut kauluksi ja jälkipelit pelata tiätenki Amarillos."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti