28. joulukuuta 2012

Vuoden 2012 epäparhaat

Sininen Zeppeliini listaa vuoden tärkeimmät epätapahtumat, epäilmiöt ja epähenkilöt. Listalle mahtuu naziseja, kaliaa, ihanaa velttoilua, tummaa Marskia, Perän avautuminen, maailmanloppu sekäjoukko himasia ja vartiaisia.


Vuoden 2012 epätapahtuma: Maailmanloppu

Vuoden odotetuin tapahtuma ei sitten koskaan tullutkaan. Eteläamerikkalainen Maija oli laskenut päivämäärän väärin, joten tuhannet hirvittävää loppua odottaneet saivat taas pettyä ja mennä maanantaiaamuna palaveriin: "Anteeksi herra pääjohtaja, en valmistellut ppt-esitystä viikonloppuna, sillä uskoin meidän kaikkien kuolevan helvetillisessä tulimyrskyssä."


Vuoden 2012 epäajatus: ”Puolet antaa ja puolet saada - tai puolet saada ja puolet antaa"

Kyllä, ajatus on Pekka Himasen, ja sinäkin olet maksanut siitä.


Vuoden 2012 epätodellinen uutinen: Enkeli-Elisa, Nazisin taistelu, Neea-tyttö, joutsenella lentävä kissa...

Suomalaisessa journalismissa faktat ovat vain tosiasioita. Valitettavasti kaikkia toimittajia ei ole vielä irtisanottu, joten tiedotusvälineet ovat täynnä lyönti- ja asiavirheitä. Tiettävästi Enkeli-Elisa tai hänen vanhempansa eivät kuolleetkaan Nazisin taistelussa, vaan ainoastaan Elisa (nimi muutettu Neeasta). Elisan (nimi edelleen muutettu Neeasta) vanhemmat olivatkin kotona juomassa kaliaa. Kaikki tämä olisi selvinnyt, jos olisimme Turun Sanomat -parodiasivuston sijaan lukeneet Turpaansaatana-sivustoa.


Vuoden epäsovinnaisimmat lausunnot: Juhana Vartiainen

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtajasta on tulossa Raimo Sailaksen manttelinperijä kansakunnan tilaa koskevien ikävien väitteiden antajana. Yhden vuoden aikana kohuylijohtaja vaati iäkkäille työntekijöille palkka-alea, syytti kotiäitejä "ihanasta velttoilusta" ja kertoi ottavansa työpaikalla torkut.


Vuoden epäisänmaallinen teko: Tummapaahtoinen Marski

Kyllä minä niin mieleni pahoitin, kun Murha-Kustaa olikin musta. Nyt savannin yli niin että heilahtaa! Mitä seuraavaksi? Antero Mokka? Kaiken päälle stallari-Yle muutti röyhkeästi itsenäisyyspäivän perinnettä. Ainakin vuodesta 1925 Yleisradio on esittänyt itsenäisyyspäivänä Edvin Laineen Tuntemattoman sotilaan kello 14 reikäreikä.


Vuoden epäkohta: Helsinki on ollut pääkaupunkina 200 vuotta

Onneksi Linnan juhlat vietetään Turun linnassa syksystä 2013 eteenpäin. Jatkot Aninkaisten Hesellä.


Vuoden 2012 epäympäristöteko: Talvivaaran vuoto

Otteita Talvivaaran kaivosyhtiön tiedotteista: "Ei täällä mikään joki kummallisesti vaahtoa. Ok, vähän vaahtoaa. Ei täällä mitään lintuja kuole. Ok, vähän kuoleepi uiveloita ja tukkasotkia. Ei täällä mitään raskasmetalleja vesistöön pääse. No joo, uraania tihkuu enemmän kuin teheranilaisessa kemikaliossa. Ei täältä enää mitään vuoda. Ok, vuotaahan täältä vaikkas mitä. Akat hiljaa!"

Erityisesti ihmetytti Talvivaaran kaivoksen johdon vastuunotto. Toimitusjohtaja Pekka Perä (Google-kääntäjän mukaan "John Poop") katosi julkisuudesta kokonaan. Perä koki kovia kriisin aikana, Perää hiillostettiin ja kovisteltiin. Sitten jokin liikahti syvällä Perässä, ja Perä "pyysi anteeksi".


Vuoden 2012 epäromanttisin hetki: Myytinmurtajien Titanic-lautta-testi.

Myytinmurtajat-televisiosarjan pojat selvittivät, että sekä Rose että Jack olisivat molemmat voineet kellua saman puulautan varassa. Uppista.


Vuoden 2012 kansallinen epäonnistuminen: Sofi Oksasen jatkoaikatappio kirjallisuuden Nobel -kisassa

Niin lähellä, mutta silti niin kaukana oli Suomen toinen kirjallisuuden Nobel. Jyväskyläläiskirjailija ei vieläkään saanut patsastaan torille. Nobel-palkinnon voitti kiinalainen 莫言, jonka tyyliä luonnehtisin hallusinoivaksi realismiksi, jossa yhdistyvät kansantarinat, historia ja nykyaika. Suosittelen tuotannosta alkuvaiheilta Red Sorghum Clania, jota ei valitettavasti ole vielä suomennettu.


Vuoden epäurheilullisin voitto: HJK:n kahden pallon taktiikka

Kuten tunnettua, helsinkiläisjoukkueilla on pitkät perinteet erilaisessa vilunkipelissä. Otetaan esimerkiksi Otakar Janeckyn ilmiselvä korkea maila TPS:ää vastaan keväällä 1994. Tänä vuonna uusulvilalaisten perinne sai jatkoa, kun jalkapalloseura HJK teki maalin pelaten samaan aikaan kahdella pallolla. Ottelun tulos käytännössä ratkaisi mestaruuden Mursun jengille.


Vuoden 2012 epäteko:  EU:n saama Nobelin rauhanpalkinto

Ilmeisesti vuonna 2012 ei löytynyt niin yhtikäs ketään, joka olisi tehnyt koskaan elämässään mitään, mikä oikeuttaisi rauhanpalkintoon. Ainakaan mitään sellaista, mikä olisi vaatinut vaivaa ja rohkeutta ja uhrauksia. Koska Nobel-komitean herrat halusivat kuitenkin nähdä prinsessa Madeleinen antavassa iltapuvussa, joku piti palkita. Harmillisesti presidentti Barack Obamakin oli jo palkittu tekemättömästä työstä vuonna 2011. EU:n valintaan vaikutti muun muassa se, että EU oli ottanut toooosi rauhallisesti esimerkiksi Jugoslavian ja Kosovon sodat. "Meillä oli koulussa sellaisille tyypeille oma sanakin", Nobel-komitean nimettömänä pysytellyt sormi kertoi samppanjaa maistelleelle Ritva Tainolalle.


Vuoden 2012 epäkeksintö: iPhone5

Kukapa etelähelsinkiläinen mies ei maksaisi 700 euroa siitä, että vehjettä pidennetään parilla sentillä? Kaupan päälle uudessa versiossa on puikula muoto, lipsumista vähentävä uusi pintamateriaali (käytetään myös mummojen talvikengissä) ja kartat, joiden avulla ei löydä perille.


Vuoden epäselvä merkitys: "Tapa se!"

Harjaantumattoman korvaan saattoi kuulostaa siltä, kuin Jokerien valmennusjohto olisi antanut pelaajalleen käskyn vahingoittaa vastustajaa. Poliisi saikin ratkottavakseen lähes anneliauermaisen Onnenpyörä-tehtävän ("_uole!"). Todellisuudessa valmennusaitiosta huudettiin "alavilla mailla hallan vaara", mikä on suomen kielen kaunein lause. Kaikki tarpeellinen on sanottu jo aiheesta täällä.


Vuoden epähomovihamielisin teko, josta kuitenkin saatiin homovihamielinen teko: Miesten tanssiinhaku We Love Helsinki -juhannustansseissa.

Valtava heteronormatiivinen herne imeytyi seksuaalivähemmistöaktiivin nenään (ja ilmeisesti aivoihin asti) kesällä, kun We Love Helsinki -tapahtuman tiskijukka kehotti miehiä hakemaan naisia tanssimaan. Tämä törkeä provokaatio ja sitä seurannut vihaparinhaku sapetti suvaitsevaisuuden ja erilaisuuden asialla olevia päiväkausia.


Vuoden epätuore metiailmiö Suomessa: Twitter

Se on vihdoin täällä, vaikka muualla se on ollut jo pitkään, eikä kukaan tiedä, mitä sillä tekisi! Kun luova luokka kyllästyi vauva- ja ateriakuvia jakaviin kotiäiteihin (toim huom: mitä muuta siellä veronmaksajien kustantamalla kolmen vuoden sapattivapaalla tekisi?), piti Facebookin tilalle keksiä jotain uutta. Twitter on todellisuuden taso, jossa hän-jonka-nimeä-ei-tule-sanoa hauskuuttaa miljoonapäistä seuraajalaumaansa. Hän-jonka-nimeä-ei-tule-sanoa on jo niin suosittu, että jopa Paavi joutui tulemaan Twitteriin. Twitterissä puhutaan omaa epäkieltä: "CAMA #BOOOM #talviylläri #ironia #maistelumenuu @ESbetting".

HUOM: Voit jakaa tämän bloggauksen Twitterissä painamalla sivun alareunasta löytyvää hiirenpaskan kokoista painiketta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti