13. toukokuuta 2016

Avoin kirje saimaannorpalle Phs106

Hyvä saimaannorppa Phs106,

kirjoitan sinulle nyt ensimmäistä kertaa. Olen tyrmistyneenä ja epäuskon vallassa seurannut edesottamuksiasi WWF:n norppalivessä. Katsottuani pian sata tuntia rakeista videomateriaalia itäsuomalaisen lätäkön reunalta uskon johtopäätökseni olevan oikea. Eikä se kuva mairittele sinua, saimaannorppa Phs106 ja 319 lajitoveriasi.

Olet varmasti äärimmäisen harvinainen, mutta ennen muuta olet äärimmäisen laiska. Näyttää siltä, että päiväsi koostuvat pelkästä löhöilystä auringossa ja tuhinasta. Köllöttelyn välissä otat päivätorkut. Sitten rapsuttelet ja läpsyttelet itseäsi. Nukahdin eilen itsekin työpisteelleni, sillä jatkuva haukottelusi seuraaminen tarttuu. Heräsin puoli tuntia myöhemmin sikiöasennossa työpöytäni alta. Joku ystävällinen kollega oli peitellyt minut pikkutakilla.

Saimaannorppa, sinun on vihdoin aika tulla ulos lintukodostasi ja kantaa kortesi kekoon. Kun muistaa, millaisessa kurimuksessa Suomi rämpii, olisi hyvä että maamme tunnetuimpiin eläimiin kuuluvana eläimenä sinä, saimaannorppa, näyttäisit esimerkkiä koko kansakunnalle. Tuottavuusloikaksi ei oikein voida laskea sitä, molskahdat rantakiveltä kömpelösti veteen. Olen jo tehnyt sinusta kantelun maabrändityöryhmällemme. Yritin myös saada jonkun kiinni ympäristöministeriöstä, mutta he olivat kaikki lähteneet piknikille Vallisaareen.

Saimaannorppa, milloin olet viimeksi tehnyt jotain muuta kuin pötkötellyt? Muistan toki rohkeat poseerauksesi viiden markan kolikossa, mutta markka on mennyttä aivan kuten itsenäisyytemmekin. Tee nyt hyvä eväjalkainen nisäkäs muutakin kuin vain roikut siellä verkossa (syömässä kalastajan pyytämää kalaa)! Suomen suuriruhtinaskunnan kalastuksentarkastaja Oscar Frithiof Nordqvist kirjoitti jo vuonna 1882, että saimaannorppa on mieleltään terve kun sillä on kyky tehdä työtä ja kyky rakastaa.

Tiedän, että jäit 8 000 vuotta sitten jumiin maamme sisävesistöön, mutta et voi aina vedota siihen, kun joku vaatii sinua ryhtymään hommiin. Uhriutuminen saa nyt riittää, saimaannorppa! Juuso-karhu elättää itsensä kuvataiteilijana ja Ulla Appelsin kolumnistina, joten en usko että kaltaisesi perus norpan olisi aivan mahdotonta löytää palkkatyötä. Sitä paitsi sukulaisesi halli ahkeroi jatkuvasti Silja Linen mainoskampanjoissa, ja kuten tiedämme, valokuvamallin työ on raskainta kaikista, sillä siinä joutuu heräämään aikaisin ja kääntymään oikealle ja vasemmalle tuima ilme kasvoilla. Eikä pidä unohtaa Kuutti Lavosta, joka on tehnyt pitkän uran maalarina ja taidegraafikkona!

Luulen, että hieman aktiivisempi elämäntapa näkyisi positiivisesti myös kehossasi. Älä loukkaannu, mutta mielestäni sinussa saimaannorppa on hieman keskivartalolihavuutta. Laskin, että jos olet noin 140 senttimetriä pitkä ja painat 75 kiloa, rasvaprosenttisi on melkein 40. Se määritellään jo vaikeaksi lihavuudeksi. En siksi oikein usko, että ruokavaliosi koostuisi 90 prosenttia ruokavaliosta koostuu ahvenesta, särjestä, muikusta, kuoreesta ja kiiskestä, kuten väität Wikipediassa. Ettei olisi Saimaan saaressa pikkuinen Mäkkäri?

Saattaa toki olla, että tuo tummanharmaaseen turkkiin yhdistetty rinkulakuosi ei vain toimi kaltaisellasi tyypillisellä sukellusvenevartalolla. Onko kuosi ehkä kuitenkin hiukan liian Marimekkoa?

Väität myös, että paastoat rantakivillä keväisin. Missä tulokset, saimaannorppa? Olen pyytänyt hyvää ystävääni ja kädenvääntökumppaniani Bull Mentulaa tulemaan sinne Saimaalle ja näyttämään sinulle närhen munat. Siis kirjaimellisesti. Närhen pesä on tavallisesti kuusessa, harvoin jossain muussa puussa, muutaman metrin korkeudella.

Tässä olivat terveiseni sinulle saimaannorppa Phs106, jota olen kuitenkin aina kunnioittanut niin nisäkkäänä kuin pörröisyyden esitaistelijana. Teemaan sopivasti lähden seuraavaksi Helsingin Taidehalliin katsomaan näyttelyä, jossa on kuulemma esillä vanhoja poikia viiksekkäitä. En tunne lainkaan tätä taiteilija Tom of Finlandia, mutta toivottavasti näyttelyssä olisi vihdoin esillä laaja-alaisesti kansantaiteilija Juha "Watt" Vainion tuotantoa. Hyvää alkavaa kesää sinulle, Phs106. 

Kunnioittaen,
SZ

12 kommenttia:

 1. Veliveijari Phs106 on ja osaa. Nostattaa kirjoituksia ja laannuttaa tunteita.

  Kuvekarvoista Phs106 tunnistettiin. Jo etukäteen kameravalvontaan laitettuna.

  Noille tohkeilijoille ja vouhkailijoille näytit "Saimaannorpan munat" torstaina. Niin saa tehdä.

  Käytä ihmeessä. Tai normaalisti.

  VastaaPoista
 2. Mainos . Vitun vittu tämä oliki vain paska mainos. Ilman nimeä. Häpeä.

  VastaaPoista
 3. Mahtava kirjoitus. Piikki appelsiinille, suomen viralliselle riidankylväjälle. Eläköön saimaannorppa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Millä perusteella appelsiini on Suomen virallinen riidankylväjä? Ananas ja Aurajuusto ovat niitä todellisia riidankylväjiä. Kummatkin tunkevat itseään kaikkialle mihin ne vähiten kuuluvat, kuten esim. pizza.

   Poista
  2. Appelsiinit tulevat tänne ja vievät meidän suomalaisten mielenrauhan. Ulkomaalaisia tiettävästi. Näin oletan, en kyllä tiedä heistä mitään. Mutta näin nämä asiat koetaan täällä.

   Poista
 4. Saimaannorppa on netissä hieno ja luonnossa vielä hienompi. Paras puoli löytyy norpan ihmisystävistä puolesta ja vastaan on tullut rajoituksia kalastukseen ja liikkumiseen.

  VastaaPoista
 5. Tämä kirjoitus oli oikeasti ja aidosti paras mitä olen ikinä lukenut, kiitos! Saipa myös seuraamaan norppaliveä. :D

  VastaaPoista
 6. Mahtavaa tekstiä, eksyin ekan kerran ja vaikutuin! Taina Tukia

  VastaaPoista
 7. Tää teksti vainoaa mua mahtavuudellaan. Parasta ikinä :)

  VastaaPoista
 8. Kaikenlisäksi puhuvat, että harrasti seksiäki kameran eesä! Että kehtas!

  VastaaPoista
 9. Tästä tais tulla nyt lempiblogini <3 Länisuomikirjoitus sen teki ja tämäkin vielä. :-)

  VastaaPoista