31. joulukuuta 2013

Freelancerien lyömiseen tiukennuksia

Freelancer-toimittajien ja -kuvaajien yleiset sopimusehdot vuodelle 2014 ilmestyivät eilen Helsingin Pressiklubin baaritiskille mystisesti.

Sinisen zeppeliinin ay-osaston kommari kiikutti painomusteisen dokumentin heti julkaistavaksi. Sopimuksen on laatinut amerikkalainen lakiasiaintoimisto Statler and Waldorf.
..........

FREELANCERIEN YLEISET SOPIMUSEHDOT 2014

 • Freelancer on oikeudellisessa vastuussa kaikesta tuottamastaan sisällöstä. Mahdolliset vahingonkorvausvaateet, mielensäpahoittamiset ja kiukkupalaute ohjataan freelancerille.
 • Freelancer menettää aineiston mediayhtiölle toimittaessaan sen kaikki oikeudet, jälleenkäyttöoikeudet ja oikeuden ottaa valokopioita omasta työstään. Freelancer-kuvaaja luovuttaa mediayhtiölle kuvien lisäksi kameran, lisäsalaman, vyölaukun jossa on vara-akku sekä kuvauskeikalla mukana olleet juomapullot kuitenkin poislukien pullot, jotka on palautettava Lidliin.
 • Freelancer saa pitää kaikki moraaliset oikeudet tuottamiinsa sisältöihin, kun taas mediayhtiö saa kaikki taloudelliset oikeudet freelancerin tuottamaan sisältöön. Tätä roomalaisen oikeuden "sulle hyvä mieli, mulle massit" -periaatetta noudatetaan kaikissa sisältötyypeissä.  
 • Mediayhtiöllä on oikeus (de jure) julkaista freelancerin tuotos missä tahansa julkaisussaan, missä tahansa muodossa ja kenen tahansa nimellä (de facto). Freelancerille ei erikseen korvata näistä mitään (de nada).
 • Freelancer on kuitenkin yhä oikeudellisessa vastuussa myös kaikista edelleenjulkaisuista missä tahansa muodossa. Mahdolliset vahingonkorvausvaateet, mielensäpahoittamiset ja kiukkupalaute ohjataan edelleen freelancerille.
 • Freelancerin on kutsuttava sosiaalisessa mediassa sopimuskumppaniaan adjektiiveilla "loistava", "innovatiivinen" ja "reilu". Kaikki mediayhtiötä koskeva pilkanteko tai sarkastinen iva (de lapandeeros) katsotaan sopimusrikkomukseksi, joka katkaisee avustajasuhteen automaattisesti.
 • Mediayhtiö varaa itselleen oikeuden kutsua freelanceria termeillä "prekariaatti", "medianomi" ja "koira".
 • Mediayhtiölle varataan vapaus kurinpidollisiin toimiin, kuitenkin kohtuuden ja yleisen oikeudentajun hengessä: ”Jos joku lyö freelanceria kepillä ja tämä kuolee siihen paikkaan, lyöjä on ansainnut rangaistuksen. Mutta jos freelancer pysyy hengissä päivän tai kaksi, isäntää älköön rangaistako; onhan freelancer hänen omaisuuttaan."
 • Mediayhtiö saa ensiyön oikeuden (droit de media cuissage) freelancerin tyttäriin ja esikoispoikaan. Mikäli neitsyyttä ei voida todentaa, freelancer on velvoitettu synnyttämään/hankkimaan mediayhtiölle uusi neitsyt. Yli 25-vuotiasta neitsyttä ei lueta neitsyeksi, vaikka olisikin korkkaamaton ja kirjoittaisi etupäässä kulttuurista.
 • Sopimuksen allekirjoittaessaan freelancer sitoutuu soutamaan 30 vuotta mediayhtiön kaleerilla. Soutu voidaan hoitaa joko yhtäjaksoisesti tai enintään viidessä (5) eri jaksossa. Kulloisenkin jakson pituus sovitaan freelancerin ja mediayhtiön välillä.
 • Mediayhtiö ei ole velvoitettu korvaamaan freelancerille työtehtävissä särkynyttä atk-välineistöä, silmälaseja tai sielua. Mediayhtiön ei katsota olevan vastuussa freenlancerin harhakuvitelmista, joissa hän saa pysyvän työpaikan sinnikkäällä työnteolla.
 • Freelancerin tulee kaikissa työtehtävissään osoittaa riittävää nöyryyttä ja alentuvaisuutta. Mikäli mediayhtiö ei koe näin tapahtuneen, sillä on oikeus terminoida freelancerin orastava (pätkä)työsuhde ja hänen lemmikkifrettinsä.  
 • Tässä yleisesssä puitesopimuksessa esitettyjä kohtia voidaan tarkentaa mediayhtiön hyväksi sopimusosapuolten keskinäisissä neuvotteluissa mediayhtiön äänieristetyissä kellaritiloissa.

1 kommentti: