9. joulukuuta 2013

Kiakkovieraasi on pujahtanut ylleni

Joukko maamme sofistikoituneimpia yhteiskuntakriitikkoja kokoontui itsenäisyyspäivänä Tampereelle särkemään paikkoja. Kriitikot kutsuivat itseään kiakkovieraiksi ja muut kutsuivat heitä höppelispöppeleiksi.

Kiakkovieraiden tempaus oli suunnattu rouva Jenni Haukion Tampere-talolla pitämää runoiltaa vastaan. Haukio on naimisissa Mauno Koiviston titteliä hallussaan pitävän tyypin kansssa.

Tampereella on viimeksi järjestetty poeettinen matinea vuonna 1963, kun Lauri Viita lausui Kissanmaalla otteita Kukunor-kokoelmastaan. Tapahtuma oli täysi fiasko, minkä takia Tampereella on sittemmin järjestetty vain pubivisoja.
..........

Heti Sorsapuistoon päästyään pasifistit alkoivat käyttäytyä aggressiivisesti. Rastapäät rynnivät päin aitoja ja heittelivät oluttölkkejä kohti ohranaa. Kiakkovieraat rikkoivat myös Stockmannin ikkunoita. Siis voitteko uskoa, että Tampereella on Stockmann!?

Kiakkovieraat olivat tarkoittaneet tapahtuman rauhanomaiseksi rähinäksi ja olivat siksi käskeneet osallistujia tuomaan mukanaan omat astalonsa. Kiakkovieraat olivat tunnistamisen vaikeuttamiseksi naamioituneet Timo Jutila ja Pate Mustajärvi -naamioilla, mikä tuntui sikäli oudolta, että kaikki Mansessa tuntevat Jutin ja Paten. Myös hienoja Olli Lindholm -naamioita oli tehty, mutta kukaan ei suostunut käyttämään niitä.

"Natsisiat v***u seisovat tuolla v***u hiljaa paikallaan v****u provosoimassa meitä", penaalin terävin kynä Jakke analysoi kaataessaan vallitsevaa yhteiskuntajärjestelmää.

Pinkkiin pipaan sonnustautunut Peke sanoi tulleensa paikalle sähläämään, koska halusi lukea asiasta Ulla Appelsinin tulkinnan. "Siinä on päätoimittaja, jolla on trolli kynän molemmissa päissä", Peke kertoi kaaduttuaan maahan.

Sinisestä huvimajasta tilannetta seurannnut ylikonstaapeli Artturi Reinikainen sanoi, että Sorsapuiston istutuksia myllättiin "niin maan perusteellisesti". Harvalla oli enää tässä vaiheessa mielessä Haukion Runo-Kaarina-palkittu esikoiskokoelma. Minulla oli, minulla on se hyllyssä. 
........

Keitä nämä kiakkovieraat oikein olivat? Kiakkovieraiden ideologinen tausta on anarkismi. Anarkismi on aate, jossa vapautta ja tasavertaisuutta kannattavat hunsvotit pirstovat toisten ihmisten omaisuutta ilman lupaa. 

Anarkistien mukaan he saavat käyttäytyä miten tahtovat, mutta kukaan ei saa tulla siihen väliin koska silleesti fasismi. Anarkistien luokkaviholisia ovat muun muassa kirkko, Handelsbanken sekä liikennevalot silloin kun niissä palaa punainen.

Tampereen väkivaltakoneiston ylikomisario Rautakallio kommentoi tapahtumia neppaillessaan klemmareita purnukkaan. Rautakallion mukaan kiakkovieraiden sekava käytös johtui kiljun ja poliittisen aktivismin vaarallisesta yhdistelmästä. 

"Moni kiakkovieraista oli tehnyt viivelähdön eli kupitellut ja kuunnellut Black Flagia Nekalassa ennen Tampere-talolle saapumista. Poliisi muistuttaa punkin olevan tauti joka ei tapa, mutta levittää borrelioosia", Rautakallio sanoi.

Politiikan tutkija Turkka Raivo epäili Tampereen tapahtumien syövän demarien kannatusta, sillä "mikä nyt ei söisi demarien kannatusta". Tutkija sanoi haastattelussa muutakin, mutta esitetään tässä jutussa mieluummin toimittajan omia mielipiteitä.
..........

Paikan päällä Sorsapuistossa kiakkovieraita kummastutti, että jos neljäsataakiloisen eläimen lähietäisyydellä räjäyttää paukkupommeja tai lyö sitä jääkiekkomailalla, neljäsataakiloinen eläin saattaa käyttäytyä arvaamattomasti.

Tampereen poliisissa sen sijaan oltiin tyytyväisiä hirnuvaan pelotteeseen. "Heppa täydessä ravissa on kaikkein raainta voimaa", ratsupoliisi Aarre Simonen hihkaisi ylpeänä ja katkaisi sapelillaan hipin hupparinnyörit.

Parikymmentä antijenniläistä vietiin koppihoitoon. Internoitujen joukossa olivat paikalliset julkisuuden henkilöt Juhana Vilén ja karvakuonojen Riku. Rikun edunvalvojan Eno-Elmerin mukaan Riku on hyvässä kunnossa, mutta järkyttynyt.

"Riku ei olisi ikinä itse lähtenyt mukaan tämmöiseen rettelöintiin. Ransu tai muut venkulat ovat hänet ylipuhuneet", Eno-Elmeri paheksui tiedotteessa. Sininen zeppeliini ei tavoittanut Ransua ennen tämän blogin viraaliinmenoa.
.........

Tampere-talon vierailta tai kansalta ei herunut sympatiaa kiakkovieraille. Eliitti harmitteli, että kiakkovieraiden karkeloissa näytti olevan Tampere-talon runoiltaa spontaanimpi tunnelma. Runoiltaan oli muilutettu linjuriautolla suomalais-helsinkiläisiä kuuskymppisiä ja pakotettu heidät sitten kuuntelemaan laihtunutta Loiria. Loiria säesti Puppe. Poliisi oli alun perin pyytänyt Loiria esiintymään kiakkovieraiden edessä, sillä Loirin slovarit latistavat minkä tahansa tilaisuuden tunnelman.
 
Kutsuvieras Bronze Misogynisen mukaan tamperetalonbooli oli tänäkin vuonna petollista ja Eija-Riitta erittäin kuuma. Ai niin, sitaatiksi hänen yhteiskunnallinen mielipiteensä:

"Tämänkö takia Sini Saarela taisteli venäläisiä vastaan ja uhrasi vapautensa?", Misogyninen ihmetteli ja naposteli veronmaksajien omistaman tuulihatun herkkuja notkuvasta seisovasta pöydästä.

Pyysimme kommenttia jopa ihka aidolta sotaveteraanilta KIITOS 1939-1944 mutta äijänkäpy sanoi, että "eläkää ihmisiksi ja käyttäkää omaa järkeänne". Ilmeisesti kuusi vuotta sodassa ei opeta toimimaan sosiaalisessa mediassa. #pah #turhatyyppi #hassuttelu
 
Kansan pääasiallisessa kokoontumispaikassa internetissä kiakkovieraiden sekoilu aiheutti välitöntä valkokaartilaisuutta. 

"Jos niinku talvisodan aikaan ois niinku ollut Instagramii niin vetskut ois niinku niiiiin laittaneet selfietä Raatteentieltä. Mut ei 80-luvul vielä ollu mitään internettii ku ei ollu Appleekaan", eräs nyxä suojeluskuntalainen kirjoitti Facebook-seinällään.

Sininen zeppeliini esittää, että ensi vuonna linnanjuhlat järjestetään Turun hotelli Rantasipi-Ikituurissa. Se on heti siinä valtavan pinkin muoviankan takana.

3 kommenttia:

 1. helkkarin hauskoja tekstejä sulla. silloin kuin jostain välistä pilkistää joku oikean mielipiteen tapainen, oon yleensä eri mieltä mut ei se mitään, harvoin saa nauraa näin paljo plokeja lukiessa.

  VastaaPoista
 2. Vieno hymy hiipii kyseistä tekstiä lukevan satunnaisen tamperelaisen kasvoille, kun bloggaaja Sininen Zeppeliini osoittaa tyypilliselle turkulaiselle tavanomaista asenteellisuutta kohdatessaan todellisuuden. Sellaista kohdatessaan tamperelaisella on aina ilo sivistää Aurajoen varren taajaman asukasta siitä, miten asiat ovat. Nimittäin Stockmann perustettiin Tampereelle vuonna 1957, kun taas kyseinen yhtiö katsoi tarpeelliseksi perustaa tavaratalonsa Turkuun vasta 1980-luvun alussa. Siis laadustaan ja eksklusiivisuudestaan tunnettu yritys katsoi Tampereen luonnolliseksi laajenemissuunnaksi ensimmäisenä pääkaupunkiseudun ulkopuolella, ei suinkaan herran skribentin kotikylää. Siinäpä tosiaan on tappion karvasta kalkkia nieltäväksi turkulaiselle.

  Eikä tässä vielä kaikki. Koko yllä oleva vuodatus kokonaisuudessaan kuvastaa sangen erinomaisesti turkulaista kimpaantuneisuutta sen johdosta, että presidentin kanslia kehtasi pitää vuoden 2013 itsenäisyyspäivän kemut kaikista maailman paikoista juuri Tampereella sen ensimmäisen kerran, kun ne järjestettiin ensimmäistä kertaa ylimalkaan pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Eihän koko kaupungista edes tiedetty mitään niinä muinaisina Juhana-herttuan hovin mahtiaikoina, kun Suomen vanhimmassa kaupungissa jo järjestettiin melkoisia karkeloita.

  Niinpä niin. Aikoinaan Turun linna saattoikin olla valtakunnan ykkösmesta silmäätekevien kokoontuessa yhteen, mutta historian peruutuspeiliin liikaa tuijottavalle voi tulla ikävänä yllätyksenä, ettei se nykypäivän kriteereillä enää välttämättä mahdu edes lähelle kymmenen parhaimman paikan kärkikaartia, mitä tulee juhlavien tapahtumien järjestämiseen. Tampere-talo ehkä paikkana saattaakin saada turkulaisen vieraan loksahtamaan auki silkasta hämmästyksestä. Suu toki kannattaa pistää kiinni, jotta ei liikaa vaikuttaisi kilpailussa häviölle jääneen rakkaan satamakaupungin asukilta.

  Mahtanee kulua muutama vuosikymmen, ennen kuin turkulaiset saavat Sinisen Zeppeliininkin haaveileman tilaisuuden järjestää itsenäisyyden juhlat kotikaupungissaan, vaikka sitten siinä henkevän taideteoksen takana.

  VastaaPoista